Nedeljske Novice

Daroval milijone, pristal v arestu

Med osamosvaja­njem je Franc Lašič ogromno pomagal Sloveniji, reševal življenja, domovina pa je bila do njega mačehovska

- PIŠE: LOVRO KASTELIC

Leta 1992 je iz rok ministra za zdravstvo, družino in socialno varstvo dr. Božidarja Voljča prejel častni znak svobode Republike Slovenije.

»Večino dneva preživi za volanom. Tisoče in tisoče kilometrov prevozi, nenehno hiti – čas – tega sploh nima. Kaj pa družina? Ima jo, ženo in dva sinova. In pove, da so kar hudi nanj, ker se je v teh dneh docela posvetil organizira­nju pomoči,« so mediji pred 29 leti pisali o človeku, ki ga je vodila ljubezen do nastajajoč­e države.

O Francu Lašiču, rojenem leta 1943 v haloških hribih, bi morali napisati roman. Je junak tistega časa, ko se je Slovenija osamosvaja­la. In če smo imeli dobrotnika iz Negove, imamo tudi dobrotnika iz Frankfurta. »Kaj takšnega, kar sem jaz naredil, ni naredil nihče, niti Ivan Kramberger ne! Resnično, ni ga človeka,« je odločno prepričan Franc, ki se od leta 1996 imenuje … Nanci Pesek.

Ker so leta 1993 po denacional­izaciji dobili nazaj Peskovo posestvo na Janškem Vrhu nad Ptujsko Goro, so ga začeli na lepem vsi po vrsti klicati kar Pesek. »In ker so me že od otroštva vsi poznali tudi po vzdevku Nanci, saj nisem znal izreči Franci, sem sklenil, da se preimenuje­m,« je dejal zaprisežen­i domoljub. Od leta 1996 je Franc Lašič zato tudi uradno Nanci Pesek.

Še pod prejšnjim imenom je od takratnega ministra za zdravstvo, družino in socialno varstvo dr. Božidarja Voljča, bilo je konec decembra 1992, sprejel častni znak svobode Republike Slovenije, s katerim ga je za zasluge pri organizira­nju in izvajanju humanitarn­e pomoči odlikovalo slovensko predsedstv­o. Še leta prej je bil tudi odličen gorski reševalec, leta 1968 je postal oskrbnik planinskeg­a doma v Tamarju, kjer se je moral orodjar po poklicu preobrazit­i še v gostinca. Kot takšnega ga je stric Karel Lašič, ki je imel v Frankfurtu več gostiln, sčasoma povabil, naj prevzame eno, imenovala se je Stadtschän­ke. Prevzel jo je leta 1974 in postal zdomec. V Nemčiji je živel skoraj 40 let.

Vmes pa se je zgodil seveda ključni dogodek – vojna za Slovenijo. Človek, čigar ded Anton Pesek je že pred 100 leti glasno razmišljal o samostojni Sloveniji, je moral pomagati. Stoletne sanje so se začele uresničeva­ti.

Nanci je prvič odmevno pomagal že leta 1989, ko je vodna ujma pustošila po Halozah, in je pripeljal večjo količino moške in ženske garderobe. V njem bije ogromno srce. Življenje bi dal za človekolju­bnost. Kot nekdanji gorski reševalec stavi seveda na takojšnjo odzivnost. Ne trpi odlašanja, temveč je človek iskrene akcije.

Kamioni pomoči

Iz Frankfurta se je pripeljal celo na demonstrac­ije na Roško cesto v podporo ključne četverice v aferi JBTZ. Da bo lahko pomagal pri rojstvu Slovenije, se mu je je zdelo imenitno in obvezno. Ko se je začela 10-dnevna vojna, je bil celo prvi Slovenec, ki je klical na Rdeči križ v Ženevo. Pa še nekaj se je zgodilo: ko se je začela vojna, se je krovno slovensko zdomsko društvo v Frankfurtu, imenuje se Sava, povsem potuhnilo. Medtem ko je podobno hrvaško društvo dihalo enotno ter noč in dan dežuralo, zbralo v kratkem času štiri milijone mark, v društvu Sava, kot po 30 letih ugotavlja Pesek, niso storili nič. Vrata društva so bila v prvih dneh vojne celo zaklenjena, na društvenih veselicah pa se je, kot da niso verjeli, predvajala tista Od Vardarja pa do Triglava. Ker iz Save ni bilo pravega odziva, se je akcije zbiranja lotil kar sam. »Z domačega telefona sem klicaril po Nemčiji in zbiral pomoč.«

Od napada na Slovenijo je potem zbiral in pošiljal zdravila. Odtlej je bil skoraj vsak petek na poti v domovino z zdravili in sanitetnim materialom. Ničkolikok­rat je tovor dostavil v bolnišnica­h v Mariboru, na Ptuju, v

Murski Soboti, Izoli, Ljubljani, na Jesenicah, pomagal je tudi sosedom Hrvatom, celo Srbom. Na lastne stroške je poslal približno 15 polnih kamionov pomoči in opravil vsaj 70 voženj. Da je lahko vse to delal, se je pridružil humanitarn­i organizaci­ji Aeskulap in postal njihov posebni odposlanec. Bilo je to orjaško delo: čez teden je moral namreč pridno delati v svoji gostilni, opravljati očetovsko vlogo obema sinovoma, potem pa sleherni petek popoldne že spet natovoriti, da je lahko prispel v jutranjih urah v Slovenijo, raztovoril ter se v anonimnost­i odpeljal nazaj v Frankfurt. »Nobenih govorov nisem imel, kot jih je imel Kramberger,« poudari Nanci.

Diagnoza: sindrom helper

Družno sva se zazrla v fascikle, v katerih še danes hrani podatke o dostavljen­em blagu, vrednem več milijonov nekdanjih tolarjev ali vsaj dva milijona nemških mark. Na stotine kilogramov zdravil in sanitetneg­a materiala je namreč pripeljal in podaril, nosil, bergel, povojev in injekcij je bilo, kolikor hočete, samo v mariborsko bolnišnico je dostavil, denimo, 4000 odmerkov umetne

krvi, v ljubljansk­i UKC več tisoč litrov dializne tekočine, v domovino je pripeljal tudi nekaj anestezijs­kih aparatov pa inkubatorj­ev ter s tem rešil premnoga življenja. Pred nama so bili fascikli – neverjetne človeške dobrote.

»Priznam, da me je v tistem času kar lepo zaneslo,« je presenetil Nanci. Njegova človekolju­bnost je namreč že prestopala meje razumnega. Žena Dragica seveda ni bila zadovoljna. Poslala ga je k zdravniku, ta pa je ugotovil, da trpi za tako imenovanim sindromom helper. S pomočjo je postal že docela zasvojen. Po diagnozi sta se zato sporazumno dogovorila, da ne sme več dvigovati denarja s svojega računa.

Njegov sindrom pa so znali mnogi tudi s pridom izkoriščat­i. Samo povedal si mu, da nekaj potrebuješ, pa je Nanci že ukrepal. Med drugim je za Hrvate nekajkrat tihotapil orožje, slovenska tajna policija pa ga je nekoč nagovarjal­a, da bi dostavil nekaj orožja za Albance.

Ko ga je nameraval raztovorit­i pri

Celju, ga je leta

1999 naskočilo 50 policistov. Zaradi česar je moral na

Dobu odslužiti tudi

15 mesecev zaporne kazni.

 ??  ??
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Zdravila in sanitetni material, ki jih je v Nemčiji zbral in na lastne stroške dostavil v Slovenijo.
FOTO: OSEBNI ARHIV Zdravila in sanitetni material, ki jih je v Nemčiji zbral in na lastne stroške dostavil v Slovenijo.
 ?? FOTO: LOVRO KASTELIC ?? Potrdilo o eni od prvih humanitarn­ih pošiljk, ki jo je julija 1991 pripeljal do Jezerskega.
FOTO: LOVRO KASTELIC Potrdilo o eni od prvih humanitarn­ih pošiljk, ki jo je julija 1991 pripeljal do Jezerskega.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Franc na začetku 90. let, ko še ni bil Nanci.
FOTO: OSEBNI ARHIV Franc na začetku 90. let, ko še ni bil Nanci.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Seznam medicinske­ga materiala za mariborsko bolnišnico novembra 1991
FOTO: OSEBNI ARHIV Seznam medicinske­ga materiala za mariborsko bolnišnico novembra 1991
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Ko je bil še Franc Lašič in je živel v Jugoslavij­i, je bil izvrsten gorski reševalec ter oskrbnik planinskeg­a doma v Tamarju.
FOTO: OSEBNI ARHIV Ko je bil še Franc Lašič in je živel v Jugoslavij­i, je bil izvrsten gorski reševalec ter oskrbnik planinskeg­a doma v Tamarju.
 ?? FOTO: LOVRO KASTELIC ?? Na velikega človekolju­ba Nancija Peska, ki je v Nemčiji zbiral pomoč za naše bolnišnice, je tri desetletja pozneje Slovenija pozabila.
FOTO: LOVRO KASTELIC Na velikega človekolju­ba Nancija Peska, ki je v Nemčiji zbiral pomoč za naše bolnišnice, je tri desetletja pozneje Slovenija pozabila.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia