Nedeljske Novice

Protestira­jo proti kipu Marilyn Monroe

V Palm Springsu so ga postavili v upanju na večji turistični obisk

- PIŠE: VESO STOJANOV

Številni prebivalci so se podpisali pod peticijo in vložili tožbo na lokalno sodišče z zahtevo po spremembi lokacije spornega kipa.

Nesmrtni seks simbol in pop ikona dvajsetega stoletja Norma Jeane Mortenson, ki jo ves svet veliko bolje pozna pod njenim umetniškim imenom Marilyn Monroe, bi 1. junija letos dopolnila 95 let, če se ne bi 5. avgusta 1962 med enim takrat pogostih napadov tesnobe in depresije odločila, da pogoltne večjo količino pomirjeval­nih tablet barbiturat­ov in tako zaključi svoje kratko, a burno življenje. A v očeh javnosti je ostala za vedno seks simbol, lepotna ikona in ena od najslavnej­ših zvezd klasične dobe hollywoods­kega filma, ki je burila domišljijo, zlasti moškega dela javnosti, zaradi svojega burnega zasebnega življenja.

Odkupili so ga

Njena podoba pa buri duhove tudi danes. Pred kratkim so namreč v Palm Springsu v Kalifornij­i postavili njen kip z znamenitim prizorom iz filma Sedem let skomin, ko ji piš iz prezračeva­lnega sistema newyorške podzemne železnice dviguje krilo in razkrije spodnjice. Kip, ki ga je njegov avtor John Seward Johnson leta 2011, ko ga je naredil, poimenoval Marilyn za zmeraj, je postavljen pred tamkajšnji­m muzejem umetnosti in trgovino s spominki, uradno pa naj bi bil odkrit konec poletja. Kip ima zanimivo zgodovino. Leta 2012 je bil posojen Palm Springsu, in sicer za zgolj 26 mesecev, potem so ga leta 2014 postavili v New Jerseyju. Zatem pa se je turistično društvo Palm Springsa odločilo, da ga odkupi in postavi na poti med muzejem umetnosti in glavnim turistični­m območjem mesta.

Sama postavitev kipa v središče Palm Springsa je bila pred dnevi tipično ameriško obarvana. Postavitev je počastil tudi prelet starodobne­ga letala iz druge svetovne vojne, znamke North American T-28A Trojan, iz bližnjega letalskega muzeja. Kot so poročali lokalni mediji, so se je udeležili vsi člani mestnega sveta, saj naj bi kip ene najbolj razvpitih ameriških pop in seks ikon po njihovem mnenju prispeval k večjemu turistične­mu obisku mesta, ki je v zadnjem letu in pol zaradi koronakriz­e drastično upadel. Mestni svet je zato tudi soglasno izglasoval postavitev kipa Marilyn na trg pred muzejem umetnosti, na predlog mestne turistične agencije. Podporo postavitvi pa so izrazili tudi nekateri lokalni trgovci, ki se nadejajo povečanega obiska ljudi od drugod in tudi večjega izkupička.

Preveč seksističe­n

A nekaterim prebivalce­m Palm Springsa se postavitev približno osemmetrsk­ega kipa prelestne Marilyn Monroe ni zdela najbolj posrečena poteza. Prepričani so namreč, da je preveč seksističe­n in da ne bi bil všeč niti Marilyn Monroe, ki naj bi nekaj časa tudi živela v tej zeleni oazi sredi južne kalifornij­ske puščave. Postavitvi dokaj kičastega kipa nepozabne ameriške filmske dive so nasprotova­li tudi štirje zadnji direktorji muzeja umetnosti, češ da je to žalitev za njihove obiskovalc­e, ki bodo morali ob vstopu ali izhodu iz muzeja gledati v plastične spodnjice Marilyn Monroe. Tudi nekateri drugi prebivalci niso zadovoljni. Ustanovili so celo skupino, poimenovan­o Komite za prestavite­v Marilynine­ga kipa (CReMa – Committee to Relocate Marilyn), ta je v času postavitve spomenika na trg pred muzejem umetnosti tudi uprizorila protestni shod. Pridružile so se jim še nekatere skupine, ki se bojujejo za ženske pravice, in seveda je kmalu nastal zanimiv zaplet.

Mestna oblast zdaj ne ve, ali bo lahko konec poletja organizira­la slovesno odkritje kipa velike ameriške igralke ali pa se bo vsa zadeva znašla v sodnih mlinih. Kajti kar lepo število prebivalce­v se je podpisalo pod peticijo in vložilo tožbo na lokalno sodišče z zahtevo po spremembi lokacije spornega kipa. Sodišče naj bi začelo obravnavo tožbe že kmalu, 20. julija. Na katero stran se bo postavilo, je seveda velika neznanka.

 ?? FOTO: FREDERIC J. BROWN/GETTY IMAGES ?? Diva spet buri duhove.
FOTO: FREDERIC J. BROWN/GETTY IMAGES Diva spet buri duhove.
 ?? FOTO: FREDERIC J. BROWN/GETTY IMAGES ?? Postavite jo, kamor hočete, samo ne tu, piše na plakatu protestnik­a.
FOTO: FREDERIC J. BROWN/GETTY IMAGES Postavite jo, kamor hočete, samo ne tu, piše na plakatu protestnik­a.
 ?? FOTO: DOKUMENTAC­IJA DELA ?? Znameniti prizor iz filma Sedem let skomin
FOTO: DOKUMENTAC­IJA DELA Znameniti prizor iz filma Sedem let skomin

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia