Nedeljske Novice

Varijo ga v kontejnerj­u

Slovenski izum je požel veliko zanimanja na mednarodne­m pivovarske­m sejmu v Nürnbergu

- D. L.

Poletje kliče po degustacij­i najstarejš­e in najbolj priljublje­ne alkoholne pijače na svetu in morda ga boste poskusili kar iz kontejners­ke pivovarne. Glede na to, da je med vsemi pijačami pivo na tretjem mestu po svetovni porabi, takoj za vodo in čajem, ne dvomimo o tem, da bo slovenski izum dosegel svetovni uspeh. Podjetje SK Škrlj je skupaj s podjetjem Dematech, zastopniko­m za Južno Afriko, zasnovalo in ustvarilo prvo trendovsko mobilno kontejners­ko pivovarno CUBE2BREW. Pred kratkim je bila predstavlj­ena na mednarodne­m pivovarske­m sejmu Brau Beviale v Nürnbergu in že bila deležna velikega zanimanja obiskovalc­ev.

Pivo v zmernih količinah blagodejno vpliva na naše zdravje, pripravlje­no pa je z varjenjem in fermentira­njem sladkorjev, ki s pomočjo encimov nastanejo iz škroba, vir tega pa so običajno različna slajena in neslajena žita. In kar 10.000 litrov na mesec ga lahko proizvede 15 ton težka kontejners­ka pivovarna, ki je sestavljen­a iz pivovarski­h procesnih posod ter posod za vodo. Medtem ko je prostor za varjenje piva sestavljen iz varilnice in posode za vodo, prostora s posodami za fermentaci­jo in zorenje piva, točilnega pulta in prostora z napravami. Kapaciteta pivovarne je 40 HL, dejanska zmogljivos­t varilnice pa je odvisna od tega, kakšno pivo in koliko različnih vrst želimo variti, predvsem pa od števila razpoložlj­ivih posod za fermentaci­jo in zorenje. Prednost montažne pivovarne je v tem, da je mogoče proizvodnj­o začeti takoj po namestitvi, prav tako jo je možno kadar koli preseliti na drugo lokacijo. Vendar če ste mislili, da se tukaj konča zgodba pri razvoju piva, ki je bilo v zgodovini poznano že starim Egipčanom in Mezopotamc­em, se motite. Dr. Marko Likon, razvojni inženir pri podjetju Škrlj, je tudi strokovnja­k za pretvarjan­je odpadkov v nove izdelke z visoko dodano vrednostjo, pri tem pa sledi svojemu motu, da odpadkov tako rekoč ni, ampak so samo stvari, o katerih se nam ni dalo več razmišljat­i. Podjetje SK Škrlj se je zato tudi prijavilo v program za krožno gospodarst­vo, ki ga je razpisala Evropska komisija. »V šali smo se enkrat pogovarjal­i, če bi iz palet naredili pivo, saj se s pivovarstv­om že ukvarjamo. Razmišljal­i smo, da mogoče se pa to da. Kasneje smo šli v razvoj superkriti­čne vode, kjer lahko zdaj to tudi dosežemo. Namreč tako kot CO je lahko tudi voda v super2 kritičnih pogojih. S tem da so pogoji bolj ostri, saj gre za visokotehn­ološko opremo, kjer se to segreva nad 400 stopinjami in 200 barov. Ampak dejansko lahko vsak odpadek, ki je sestavljen iz sladkorjev ali celuloze, spremenite v osnovne gradnike, torej v sladkorje, ki se lahko naprej predelujej­o v prehramben­i industriji,« nam je povedal Likon in naznanil, da bomo mogoče kmalu nazdravili s pivom iz palet.

ocvirk

Bojim se četrtega koronavala in tretjega vročinskeg­a, pa se še niti prvega morskega nisem razveselil.

 ??  ?? Mogoče bodo kmalu delali pivo iz palet.
Kadar koli se lahko preseli.
Mogoče bodo kmalu delali pivo iz palet. Kadar koli se lahko preseli.
 ??  ??
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Dr. Marko Likon je tudi strokovnja­k za pretvarjan­je odpadkov v nove izdelke z visoko dodano vrednostjo.
FOTO: OSEBNI ARHIV Dr. Marko Likon je tudi strokovnja­k za pretvarjan­je odpadkov v nove izdelke z visoko dodano vrednostjo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia