Nedeljske Novice

Napoveduje­jo nam štiri kolajne

V Tokiu bo Slovenijo zastopalo 54 športnikov, ki naj bi, tako predikcije, osvojili po dve zlati in bronasti odličji

- PIŠE: DRAGO PERKO

Japonci so pripravlje­ni, da se jutri pri njih začnejo že 32. olimpijske igre po vrsti, Tokio jih po letu 1964 gosti še drugič. Vanje so vložili veliko, tako denarja kot znanja, predvsem pa so se jih iskreno veselili. Danes žal ni tako, covid-19 je na glavo obrnil tudi športni svet. Če bi jih danes vprašali, kaj naj se naredi z igrami, bi bil verjetno rezultat referendum­a kar jasen: plebiscita­rni ne.

Izredne razmere

Japonske oblasti so pričakovan­o uvedle stroga pravila za vstop v državo vsem udeležence­m. Brez dveh negativnih PCR-testov ni mogoče na pot, prvi je na vrsti ob pristanku v Tokiu ali na katerem od sosednjih letališč, potem pa vsak dan znova. V prvem tednu julija so denimo našteli 2000 okužb, trend narašča, za izredne razmere pa so se odločili zavoljo preventive, da se situacija ne bi še zaostrila. Japonci imajo težave tudi sami s sabo. Njihovo prebivalst­vo je med starejšimi na svetu, država ima gosto poseljenos­t po mestih, niso pa pristaši cepljenja, po zadnjih podatkih je delež cepljenih okrog 20-odstoten, pri 125 milijonih prebivalce­v.

V minulih dneh so se organizato­rji borili, da preprečijo vstop virusa v državo, olimpijsko vas in na prizorišča. Povsem uspešni niso bili. Naloga je vse prej kot lahka, saj je bilo treba testirati več kot 11.000 posameznik­ov z vsega sveta. Prvi primer okuženega je bil tujec, vključen v organizaci­jo iger. Japonce je zavoljo tega primera še bolj strah. Mednarodna javnost jih želi pomiriti, to je storil tudi Thomas Bach, predstavni­k Mednarodne­ga olimpijske­ga komiteja, ki se zaveda tveganja, ki ga prinašajo igre za zdravje domačinov, a jih je v isti sapi pozval, da pozdravijo in podprejo vse športnice in športnike. Bach je ob tem navedel tudi nekaj številk, da bi opogumil domačine. Kar 85 odstotkov vseh športnikov in uradnih oseb, ki tekmujejo in sodelujejo v Tokiu, je že cepljenih, med 70 in 80 odstotki medicinske­ga osebja, ki pomaga tam, je prav tako prejelo cepivo, s kar 100-odstotno precepljen­ostjo oziroma prebolevno­stjo pa se lahko pohvalijo člani Mednarodne­ga olimpijske­ga komiteja.

Smola Hrvata, sreča Slovencev

Prvi primer covida-19 so zabeležili že 20. junija pri ugandski reprezenta­nci, temu pa so sledili športniki iz Srbije, Litve in Izraela. Posebno negativno izkušnjo je doživel hrvaški kanuist na divjih vodah Matija Marinić. Na Japonsko je letel

iz Istanbula, v letalu, ki je bilo, tako Marinić, na pol prazno, pa je bil okužen potnik. Osem dni po prihodu na Japonsko je moral s trenerjem v samoizolac­ijo, ki je trajala skoraj teden dni, končala se je predvčeraj­šnjim. S pomočjo hrvaškega olimpijske­ga komiteja in tamkajšnje ambasade si je izboril, da so mu dovolili vsaj en trening na dan, med 12. in 13. uro, preostali čas pa je moral preživeti v hotelu. Ob tem je jasno, da bodo športniki, trenerji in preostalo osebje omejeni le na hotel in tekmovališ­če. Japonci jih bodo strogo spremljali – tako z aplikacijo kot tudi fizično. Ob koronaviru­snih razmerah ne čudi veselje naše košarkarsk­e reprezenta­nce, ko je na letališču ob prihodu na Japonsko izvedela, da je celotna odprava teste opravila negativno.

Pozabili na košarkarje in kolesarje

Čeprav so letošnje igre obrnjene na glavo in za nameček v tekmovalni­h arenah ne bo gledalcev, pa ima Slovenija obilo možnosti za kolajno. Zdi se, da že lep čas ne takih. Naša odprava šteje 54 športnikov, kar je sicer najmanj po letu 1996, ko je v Atlanti nastopila s 37. Največja odprava je tekmovala na poletnih igrah v Atenah, ko je štela 79 športnikov, pred petimi leti v Riu pa jih je našo državo zastopalo 63. V ekipnih športih je v Braziliji sodelovala rokometna reprezenta­nca, tokrat pa bodo prvič v zgodovini OI igrali košarkarji. Vsi pa so prišli v Tokio, da obogatijo bero kolajn – od 1991. do danes je Slovenija pri 23 odličjih.

Plezalka Janja Garnbret ne skriva ambicij, po kaj je prišla, apetiti so zrasli tudi kolesarjem, pri katerih je imel selektor Andrej Hauptman precej (sladkih) skrbi, koga pustiti doma. Z vsakega velikega tekmovanja se domov s kolajnami vračajo judoisti, tokrat tekmuje peterica v postavi Maruša Štangar, Kaja Kajzer, Tina Trstenjak, Ana Velenšek, Adrian Gomboc. Dobri rezultati in predstave so dober obet za nastope v kajak kanuju na mirnih in divjih vodah.

Kot se za taka tekmovanja spodobi, ne manjka napovedi (zadnje so bile oddane 19. julija), koliko kolajn bo kdo dosegel. Olympic meda l s predic t ion s meni, d ase bodo pri odličjih najbolje odrezale Združene države Amerike, ki naj bi jih osvojile kar 107, za petami sta jim Kitajska (92) in Rusija (70). Sloveniji napoveduje­jo štiri odličja, po dve zlati in bronasti. Zlato pripisujej­o kajakašici Evi Terčelj in plezalki Janji Garnbret, bron pa kanuistu Luki Božiču in kajakašica­m na mirnih vodah, dvojcu Špela Ponomarenk­o Janić in Anja Osterman. Ob tem pa na tej spletni strani menijo, da naša kolesarska reprezenta­nca (na čelu s Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem) ne more do kolajne. Prav tako so že razdelili medalje v košarki, kjer so si plen podelili Američani, Španci in Argentinci. Na Luko Dončića in ekipo s opri Olympic meda l s predic t ion s kar pozabili! Turnir in cesta bosta pokazala, kako (ne)natančne so bile te napovedi. Zagotovo pa bosta prav Pogačar, dvakratni zmagovalec dirke po Franciji, in Luka Dončić, eden najboljših košarkarje­v na svetu, globalna zvezdnika teh iger.

Zastavo bosta nosila Eva Terčelj in Bojan Tokić

Ob tem ne smemo pozabiti, da bodo ob športnikih tudi številne uradne osebe, ki so si z izvrstnim delom zagotovile mesto na olimpijski­h igrah. Letos bo denimo prvič na sporedu med športi košarka 3na3 – ekipe, ki bi se borila za naslov, kolajno, žal nimamo, bodo pa Slovenci pod taktirko Andreja Baša poskrbeli za vodenje statistike na tem tekmovanju. »Poleg mene bodo v ekipi še Aljaž Belingar, Andraž Sankovič, Žiga Božjak, Gregor in Miha Globevnik. Z nami bo sodelovalo še šest domačinov, ki so se izkazali v zadnjega leta in pol, ko smo opravili izobraževa­nje,« pove Baš, ki s svojim podjetjem Stat center že vrsto let sodeluje s Fibo, mednarodno košarkarsk­o zvezo. »Čaka nas naporen urnik, tekmovanja trajajo po 12 ur. Naša ekipa skrbi za vodenje statistike, trije na tekmo, eden vse skupaj spremlja v živo, sam pa bom zadolžen, da na celotnem turnirju vse poteka brezhibno,« nadaljuje Baš, ki ne skriva ponosa, da so bili prav Slovenci izbrani, da vodijo statistiko na globalnem spektaklu.

Na rokometnem olimpijske­m turnirju bosta sodila Bojan Lah in David Sok, svojega sodniškega predstavni­ka bomo imeli pri karateju ( Darko Zarić) in tekvandoju ( Jasna Golubič).

Ocene v športni gimnastiki bosta delila Vesna Stare Crnjac in Enis Hodžič Lederer, kot predstavni­k športnikov prihaja še Aljaž Pegan.

Pri kajak kanuju bo Jernej Črepinšek

sodnik na vratih, Eva Alina Hočevar

pa demonstrat­orka in predtekmov­alka. Tekme vaterpola bo sodil Boris Margeta, v Tokio pa sta odpotovala tudi Stanislav Šernek (sodnik pri rokoborbi) ter Miran Kondrič, predsednik odbora za šport in znanost pri mednarodni namiznoten­iški zvezi.

Igre v Tokiu bosta predstavlj­ali maskoti Miraitowa, oblikovana za olimpijske igre, in Someity, oblikovana za paralimpij­ske igre. Na natečaju so ju izbrali japonski učenci s 16.000 šol. Obe sta futuristič­ni podobi, ki spominjata na stripe manga z velikimi poudarjeni­mi očmi, poosebljat­a pa tako japonsko tradicijo kot inovativno­st. Dodajmo še to, da bosta slovensko zastavo na odprtju nosila Eva Terčelj in Bojan Tokić.

 ??  ??
 ?? FOTO: REUTERS ?? Tadej Pogačar bo do konkurence neusmiljen tudi v Tokiu.
FOTO: REUTERS Tadej Pogačar bo do konkurence neusmiljen tudi v Tokiu.
 ?? FOTO: FIBA.COM ?? Košarkarji so na Japonsko odšli po odličje.
FOTO: FIBA.COM Košarkarji so na Japonsko odšli po odličje.
 ?? FOTO: ARHIV DELA FOTO: UROŠ HOČEVAR ?? Eva Terčelj bo eden od slovenskih adutov. Špela Ponomarenk­o Janić in Anja Osterman med treningom
FOTO: ARHIV DELA FOTO: UROŠ HOČEVAR Eva Terčelj bo eden od slovenskih adutov. Špela Ponomarenk­o Janić in Anja Osterman med treningom

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia