Nedeljske Novice

S sinom se je boril pri Waterlooju

Direktor Narodnega muzeja Pavle Car se navdušuje nad Napoleonom

- PIŠE: JAROSLAV JANKOVIČ

Vokviru 200-letnice Narodnega muzeja so nedavno odprli razstavo Zlata sled, ki predstavlj­a vse zlate najdragoce­nejše predmete iz vseh muzejskih zbirk Narodnega muzeja Slovenije in 32 drugih slovenskih muzejev. Med zlatnino v vitrinah pozornost priteguje tudi nekoliko manjša medalja, vojaško odlikovanj­e legije časti 5. stopnje, ki ga je leta 1802 ustanovil nihče drug kot Napoleon, eden največjih vojskovodi­j vseh časov. Ko smo želeli izvedeti malo več o tem odličju, so nas napotili k direktorju muzeja dr. Pavletu Carju, sicer računalnič­arju in zgodovinar­ju, svoje dni tudi strastnemu zbiralcu uniform in zlasti navdušencu nad Napoleonov­o dobo.

Zaslužil si je poraz

Malce presenečen­i smo obstali, da se je junija 2015 ob 200. obletnici bitke pri Waterlooju udeležil velikega poustvarja­nja tega dogodka, ki je za vedno spremenil svet. Car pove, da sta se s sinom prijavila »na bitko« prek prijatelje­v iz češkega kluba.

»Bila sva povabljena na priprave v popolni bojni opremi Napoleonov­ega soldata, ki so bile zelo zahtevne. Vadili smo v bojnih linijah, z delujočimi kopijami francoskih pušk takratnega časa. Naučiti smo se morali francoskeg­a poveljevan­ja in razumevanj­a ukazov,« pripoveduj­e in dodaja, da se je spektakla pred šestimi leti pri Waterlooju, ki je danes v Belgiji, udeležilo 8000 t. i. vojakov iz kar 81 držav. 3

»Bojno polje je povsem enako kot pred 200 leti, za čim bolj avtentičen prikaz bitke so posejali celo žito, ki je takrat tam raslo,« nadaljuje Car: »Za zgodovinar­ja je izjemna priložnost, da lahko podoživi neki delček zgodovine in vse tisto, o čemer pišejo knjige. Da se bojno polje zavije v smodnikov dim, da ušesa bolijo od hrupa topovskih strelov. Vsakomur, ki se ukvarja z napoleonsk­im obdobjem, bi priporočal doživetje take bitke, ker odpre popolnoma drugačen pogled na zgodovino.« V bitki se je 73.000 Napoleonov­ih vojakov udarilo s 120.000 soldati koalicije; Angleži, Prusi in Nizozemci. Potem ko je začela angleška vojska vojvode Wellington­a razpadati, so v zadnjem trenutku prihitele na pomoč pruske čete gen.

Blücherja in tako bitko obrnile v prid koalicije.Car pove: »Pregovor zgodovinar­jev pravi, da si Wellington ni zaslužil zmage, temveč si je Napoleon zaslužil, da je izgubil, saj je naredil več kardinalni­h napak, ki mu niso bile v čast. Po drugi strani je bila njegova vojska sestavljen­a pretežno iz mladih, neizkušeni­h mladeničev. Nekateri med njimi so dobili prvič puško v roke na predvečer bitke. Četudi bi Napoleon tistega dne zmagal, bi v naslednjih dneh izgubil, saj ni imel več nabornikov.«

Bradavica nad očesom

Vemo, da je Napoleon z odlokom ustanovil Ilirske province, ki so bile del cesarstva, zato se je po Carjevih besedah v Napoleonov­i vojski borilo več kot 4000 fantov s takratne Kranjske. To sta Janez Šumrada in Adrijan Kopitar izjemno natančno popisala v knjigi Kranjski Janezi, Napoleonov­i soldati, kjer najdemo na podlagi francoskih vojaških arhivov izdelane celotne sezname z imeni in priimki naših fantov. Seznami kažejo, kako pedantno je takrat delovala francoska država. V knjigi namreč najdemo podatke o številu vojakov iz Ljubljane, Litije, Novega mesta, zraven pa njihov popolni opis, od telesne višine in opisa znamenj, brazgotin do oblike brade, ali je koničasta, okrogla ... Denimo: bradavica nad levim očesom. V opombah najdemo tudi: Poročil se je pred 1812. ali pa; na begu, razglašen za upornika. Zanimivo je, da so bili prvorojenc­i oproščeni nabora.

In kakšen je občutek v uniformi Napoleonov­e vojske? »Suknja je bila volnena, seveda groba, hlače platnene. Ker je ovratnik neprijetno drgnil vrat, so si vojaki zavezovali rute. Zanimivo je, da je pri oblikovanj­u uniform sodeloval celo sam Napoleon. Imele so polno okrasnih našitkov in nešteto gumbov, saj zadrg še ni bilo. Uniforma je bila nadvse pisana, današnje so pravzaprav dolgočasne. A bilo je logično, saj je urejena, svetleča vojska močno vplivala na nasprotnik­a.«

Car pove, da danes napoleonsk­a oprava stane od 800 do 1000 evrov.

Za zgodovinar­ja je izjemna priložnost, da lahko podoživi neki delček zgodovine in vse tisto, o čemer pišejo knjige. Da se bojno polje zavije v smodnikov dim, da ušesa bolijo od hrupa topovskih strelov.

Na poligonu bitke so jih razporedil­i po bataljonih in polkih. »S kamioni so nam pripeljali smodnik, naša enota ga je dobila 20 kilogramov. Zvijali smo ga v papirčke, kot bi denimo zvijal cigareto. Puške so bile brezhibne, ko smo vstavili smodnik v cev in pritisnili, je močno počilo in pokazal se je ogenj. Tako kot pred 200 leti, le krogel nismo imeli.« Vse skupaj je trajalo štiri dni. »Ob poligonu so postavili dve tribuni, vsako za 60.000 gledalcev.«

Okoli šotorov in v pivnici je bilo seveda zelo živahno. »Srečali smo zanimive ljudi, ki imajo enak interes, zato je bilo lepo. Malo pa tudi naporno. Vadili smo na primer, kako se iz ravne linije postaviti v kvadrat, kar je bil način, kako se upreti konjenici. Kar pa ni enostavno.« Ali se je kakšen Slovenec boril pri Waterlooju, ne vemo. Imamo pa žal rahlo pozabljeno pričevanje Napoleonov­ega vojaka Andreja Pajka s Hudega pri Stični na Dolenjskem, ki je svojo vojskovanj­e popisal v izjemnem dnevniku Spomini starega Slovenca. Besedilo mu je uredil sam Josip Jurčič. Gre za izjemno natančen popis dogajanja v francoskem ujetništvu in potem marširanja v Napoleonov­i uniformi na Rusijo. Mimogrede, pripadniki Ilirskega polka so imeli svojo, temno modro uniformo z belim pasom. Pajk je bil verjetno eden redkih Slovencev, ki je pri Smolensku prav od blizu videl Napoleona, ko je častno na konju pregledova­l Ilirski polk.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 5 6
5 6

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia