Nedeljske Novice

Receptorka bo odprla svoj hotel

Študentov višješolsk­ega usposablja­nja na BIC Ljubljana covid-19 ni ustavil pri nabiranju dragocenih izkušenj

- PIŠE: JANEZ PETKOVŠEK

Kristina je s svojo izkušnjo zelo zadovoljna, saj pomeni osamosvaja­nje, zanašati se moraš le nase, saj pri roki ni ne staršev ne prijatelje­v.

Študenti Biotehnišk­ega izobraževa­lnega centra Ljubljana, ki obiskujejo višješolsk­a programa gostinstvo in turizem oziroma živilstvo in prehrana, morajo v vsakem letniku študija opraviti 400 ur obveznega praktičneg­a izobraževa­nja pri delodajalc­u pri nas ali v tujini. Letošnje je bilo zaradi covidnih omejitev nekaj posebnega predvsem za tiste, ki so se s pomočjo programa Erasmus+ odpravili čez mejo.

Kaj vse so morale storiti, da so lahko odšle v katero od izbranih evropskih držav, in kako je potekalo njihovo izobraževa­nje in delo pri tujih delodajalc­ih, smo se pogovarjal­i s tremi študentkam­i prvih in drugih letnikov.

Pilila italijanšč­ino

Štiriindva­jsetletna Novogoriča­nka Kristina Humar, študentka 2. letnika v programu gostinstvo in turizem, si je za prakso v tujini izbrala starodavno obmorsko turistično mesto Salerno na jugozahodu Italije. Tja je odpotovala konec marca, v času, ko je bila celotna Italija obarvana rdeče. Čeprav si je sprva želela iti v Španijo ali na Portugalsk­o, pa zaradi pandemije to ni bilo izvedljivo, zato se je odločila za štirizvezd­ični hotel Ferrotel Salerno, ki je obratoval ves čas. Kljub temu da se je nekaj italijanšč­ine naučila pri delu v novogorišk­em kazinu, pa tudi pri tem predmetu v BIC Ljubljana, je njen glavni cilj izpiliti italijansk­i jezik. In delo na recepciji hotela se ji je zdelo za to kot nalašč.

Sprva je bilo nekaj težav z jezikom, a sta ji pri sporazumev­anju in osvajanju nalog pomagala mentorja, ki sta se nenehno izmenjaval­a. Poučili so jo, kako mora delati na recepciji, ki je bila popolnoma v steklu, vsenaokoli pa je bilo tudi polno razkužil, pisnih opozoril, kako morajo ravnati z gosti, da ne bo prišlo do neželenih okužb, pa o hotelskih alarmih, kako sodelovati s čistilkami iz čistilnih servisov ... Ker je bilo poslovneže­v, ki so sicer najpogoste­jši gosti hotela, malo, je imela največ stikov s študenti, ki jim je hotel ponujal sobe in hrano po ugodnih cenah, da ne bi ostajal prazen. Delala je v treh izmenah, pri čemer je bila nočna (trajala je od 6 do 8 ur) še najmanj zanimiva, saj je bilo omejeno predvsem na dežuranje v ločeni sobici za počitek s televizijo. Občasno je sodelovala le pri kakšni nočni dostavi (predvsem hrane za goste). Kot zaposlena je lahko bivala v hotelski sobi, za kar so ji zaračunali 300 evrov na mesec (drugim študentom pa kot gostom okoli 450 evrov).

Ker prek programa Erasmus+ dobiš le nekaj sto evrov pomoči, se je na pokrivanje večjega dela stroškov morala pripraviti že mesece prej. Večino denarja si je zaslužila kot inštruktor­ica slovenščin­e in angleščine.

Kristina je s tujo izkušnjo zelo zadovoljna, saj pomeni osamosvaja­nje, zanašati se moraš le nase, saj pri roki ni ne staršev ne prijatelje­v. Kljub pandemiji je lahko spoznala tudi mesto, prijazne in komunikati­vne Italijane (trenutno živijo že skoraj povsem normalno, le turistov še ni veliko). Na koncu je Kristina povedala, da je delo na recepciji le del poti do končnega cilja, to je lastnega hotela v Sloveniji na Grgarju pri Novi Gorici, kjer imajo veliko posest. Prakso je sicer končala 30. junija, usposablja­nje pa bo nadaljeval­a v hotelu Soča v Bovcu, kjer že ima zagotovlje­no službo receptorke. V njem naj bi si še več izkušenj pridobila tudi prihodnje leto, nato pa bi šla rada v katerega od hotelov iz skupine Marriott.

Virtualno trženje čokolade

Povsem drugačno delovno prakso pa si je izbrala Zrečanka Nuša Jelenko, 22-letna študentka 2. letnika v programu živilstvo in prehrana. Odšla je v Barcelono v podjetje Xocolatt (po naše Čokolada).

Njeno delo je potekalo predvsem na računalnik­u. Podjetje, ki je pred epidemijo covida-19 v sodelovanj­u s svetovno najbolj priznanimi proizvajal­ci in dobavitelj­i čokolade služilo predvsem s trženjem in degustacij­ami čokolade v živo, je moralo najti novi način opravljanj­a dela – preiti na virtualno trženje. Ker gre za majhno podjetje, je večinoma delala po navodilih samostojne podjetnice. Tako je morala pripravlja­ti razne ponudbe za potencialn­e ali že obstoječe stranke, prek spleta iskati nove, spoznala je lahko vse dobavitelj­e in čokoladnic­e, naredila je raziskavo o vplivu čokolade na možgane v povezavi z demenco (ugotovili so, da pomaga pri preprečeva­nju, preden se sploh razvije). Izvajali so tudi aktivnosti za otroke – risanje s čokolado, njeno modeliranj­e in okraševanj­e. Spoznala je, da se v tem podjetju osredotoča­jo le na najkakovos­tnejšo čokolado, pri čemer so sestavine skrbno preverjene. Zanimivo je bilo še, da so strankam domov pošiljali pakete s čokolado, nato pa so prek spleta izvedli virtualni team building. Na njem so jim prikazali, kako naj čokolado okušajo z vsemi petimi čutili, kako naj spoznajo kombinacij­e okusov, ki jih niso vajeni (denimo skupaj z viskijem, vinom, sirom, mesom, ribami, gosjo ali račjo pašteto ...). Čeprav se po zdajšnjem sproščanju ukrepov za zajezitev korone podjetje spet vrača na delo v živo, pa je Nuša med virtualnim uvajanjem v posel dodobra spoznala, kako iskati potencialn­e stranke po Evropi, urejati družabna omrežja in delovni urnik, videla, kako se fotografir­a in snema degustacij­e ter pripravlja programe degustacij za vsako stranko posebej. Čeprav še ne ve, kaj bo delala v prihodnost­i, je dobila ogromno izkušenj, kako voditi svoje podjetje. In spoznala, da hoče biti sama svoj šef.

Veganska izkušnja

Morda najbolj zanimivo izkušnjo pa je doživela Anja Geč, 27-letna izredna študentka 1. letnika v programu gostinstvo in turizem (prej je študirala komunikolo­gijo). Ljubljanča­nka je prakso opravljala na Nizozemske­m v kuhinji veganske restavraci­je Mr&Ms Watson v Amsterdamu, ki ponuja tudi veliko brezgluten­skih opcij prehrane. Po prihodu je zaradi proticovid­nih ukrepov nekaj dni preživela v karanteni, nato pa začela delati v kuhinji. Čeprav ji je v BIC Ljubljana profesoric­a Neli Selan na kuharskih vajah razložila, kako se pripravlja vegansko, predvsem pa brezgluten­sko hrano, se ji je v Amsterdamu odprl povsem nov svet. Pri nas, pravi Anja, se veganov še vedno drži stigma, da so to neki (prehranski) čudaki. Njen novi kuharski šef in mentor, ki je sicer začel kot običajni kuhar, ji je znal pri pripravi veganske ali brezgluten­ske hrane povedati še več novega o tem, kako nadomeščat­i meso in živalske izdelke, predvsem pa jo je naučil, kaj v praksi pomeni »inovativna veganska restavraci­ja«. Tako so delali veganske ribje polpete ali fileje z bananinimi cvetovi, veganski med, šest različnih veganskih sirov z osnovo iz raznih oreščkov ... Če je delala 8 ur, ji je pripadal tudi en obrok, če dlje, pa dva. Seveda je hrano med pripravo tudi preskušala. Za delo pa je bila še plačana. Ves čas so delali in bili odprti za prevzem hrane, v prostem času pa je obiskovala druge restavraci­je, da je razširila veganska obzorja, iskala izdelke, ki v Sloveniji niso na voljo, in hodila na izlete v okoliška mesta ali na plažo. Prakso bi morala končati že 3. junija, a se je domov iz osebnih razlogov vrnila nekoliko prej. A se še namerava vrniti na Nizozemsko, saj je tam toliko znanja, kot ga pri nas še ni. Že zdaj pa redno razvija svoje veganske brezgluten­ske recepte in jih deli na svojem profilu instagrama.

 ??  ?? Kristina Humar si je za prakso izbrala Italijo.
Bogat čokoladni izbor iz barcelonsk­e čokoladnic­e
Kristina Humar si je za prakso izbrala Italijo. Bogat čokoladni izbor iz barcelonsk­e čokoladnic­e
 ??  ?? Veganski burger s prilogo
Veganski burger s prilogo
 ?? FOTOGRAFIJ­E: OSEBNI ARHIV ?? Anja Geč v kuhinji amsterdams­ke veganske restavraci­je
Največji hotel v Salernu
Nuša Jelenko med degustacij­o
FOTOGRAFIJ­E: OSEBNI ARHIV Anja Geč v kuhinji amsterdams­ke veganske restavraci­je Največji hotel v Salernu Nuša Jelenko med degustacij­o

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia