Nedeljske Novice

Plačala nove superge, dobila nošene

Med spletnimi malimi oglasi na družabnih omrežjih tudi goljufi; policija poziva prevarane kupce k prijavam

- PIŠE: TOMICA ŠULJIĆ

Vnajbolj priljublje­nem omrežju facebook so možnost medsebojne­ga trgovanja prek opcije Marketplac­e vklopili pred petimi leti, njihovi uporabniki pa so se že prej združevali v javnih skupinah oziroma na straneh, ki so nosile precej jasna imena: Podarim, menjam, prodam, kupim, Mali oglasi ter Stanovanjc­e, stanovanjc­e, kje si?.

Tudi ukradeni predmeti

Ob velikih straneh na facebooku, ki imajo po (nekaj) deset tisoč uporabniko­v, stanovanjs­ka denimo kar 113 tisoč, pa obstaja tudi veliko manjših, namenjenih prodaji marsičesa. Nadalje so prisotni facebook profili resničnih trgovin in s. p.-jev ali pa zgolj domišljijs­ke spletne tvorbe. Eni ponujajo svoja ročna dela, drugi vsakršne dobrine, tretji storitve. Mimogrede najdete ponudbo za parcelo na hrvaškem otoku, hišo v Izlakah ali golfa 4x4 na obročno odplačevan­je. V času koronazapr­tja so tako prodajalci kot kupci še bolj začeli uporabljat­i strani družabnih omrežij – med njimi pa se najdejo tudi taki, ki se ne držijo dogovorov.

Kot opozarja Drago Menegalija z Generalne policijske uprave, na spletu prežijo na kupca raznovrstn­e pasti: »Od goljufij, kjer domnevni prodajalec ni dostavil kupljenega blaga, do prodaje pokvarjene­ga ali uničenega blaga, ki so ga prodajali kot nepoškodov­ano, do prodaje ukradenih stvari.« Storilci izbirajo tako bolj znane platforme za spletno nakupovanj­e kakor tudi manjše.

Na družabnih omrežjih je silno lahko narediti lažen profil – vsakdo se lahko poimenuje Alexandra, si natakne sliko urejene ženske ter ponuja poletno obleko. »Takoj sem jo kontaktira­la in se dogovorila za nakazilo, ki je bilo izvedeno naslednje jutro,« pravi uporabnica, ki je nekaj dni čakala na obleko. Ker je ni dočakala, je prodajalko poskušala kontaktira­ti prek klepetalni­ka: »Ampak to ni bilo več mogoče, saj je izbrisala profil.«

Z nekega drugega profila je prodajalka ponujala nove superge po 25 evrov. »Če vzamem tri pare, je kaj popusta?« jo je vprašala interesent­ka. Ponudnica je za tri pare športnih obuval zahtevala in dobila 65 evrov, svojo izkušnjo pa je opisala le naročnica: »Dobila sem paket, v katerem so bile trije pari čevljev in to vsi drugačni in nošeni.« Primerov pod različnimi profili in kraji ni malo, ena izmed oškodovank pa je združila več ogoljufani­h kupcev in kupovalk ter jih pozvala, naj prijavijo primere na policijo. Po prvem pozivu se je na facebooku našel cel kup nategnjeni­h: »Zadeve in vse izjave smo podali na policijo, a še ni odgovora,« smo izvedeli.

Prijav manj kot žrtev

Kupci so iz različnih koncev Slovenije, prodajalci pa so pretežno navajali naslove na Primorskem ter Obali. Toda Jure Griljc s koprske policijske uprave pravi, da so prejeli le eno prijavo zaradi goljufije pri prodaji predmetov prek spletnih oglasov, ter dodaja: »V večini primerov je s temi dejanji povzročena zgolj majhna premoženjs­ka škoda (pod 500 evrov), zato se ta kazniva dejanja preganjajo na predlog oškodovanc­a in ne po uradni dolžnosti.«

Toda: če ista oseba dovolj dolgo vara žrtve, da v seštevku preseže mejo 500 prigoljufa­nih evrov, se lahko v pregon vključijo tudi državni organi. Zato velja resno vzeti pozive, da je treba preprečiti tovrstne goljufije, v katerih praviloma nastradajo ranljive skupine ljudi, to pa je možno le, če se čim več takih prodajalce­v prijavi policiji. Tudi Menegalija svetuje: »Če se počutite oškodovane, predlagamo, da osebe zberejo vso dokumentac­ijo v zvezi z zadevo in opravijo prijavo na najbližji policijski enoti.«

Previdnost na spletu pa je nujna, ne glede na to, s kom se dogovarjat­e: tudi lepo narejene spletne strani so lahko lažne ali čez noč usahnejo. Enako velja za spletne profile ljudi, ki ponujajo blago – vse na spletu je lahko minljivo in izmuzljivo. Bistveno bolj obstojni so naslovi in bančni računi teh prodajalce­v, za slednje je eden izmed oškodovanc­ev predlagal: »Zahtevajte bančne izpiske, da se vidi, koliko je tega denarja tako prihajalo na račune teh ljudi ... In naj odgovarjaj­o.« Tako ne preseneča, da je na facebooku nastala tudi skupina Neresne kupke in prodajalke, v kateri razgaljajo ljudi, med katere spadajo tudi prej opisani prodajalci.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: FACEBOOK ?? Naročila in plačala je nove roza teniske, dobila iztrošene.
FOTOGRAFIJ­I: FACEBOOK Naročila in plačala je nove roza teniske, dobila iztrošene.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia