Nedeljske Novice

Sekirca jim je padla v med

Štiri simpatične Štajerce je združil avtor številnih uspešnic Aleš Vovk, bolj znan pod umetniškim imenom Raay

- PIŠE: MOJCA MAROT

Njihove uspešnice Povej, povej, Sobica, Bela roža, Ljubljena ne manjkajo na nobeni zabavi.

To poletje je mladim glasbeniko­m naravnost usojeno, kar dokazujejo tudi z novo skladbo Sekirca v med. Prvič so se Gašper in Matic Peršuh, Žiga Kunstič in Rene Soršak slovenski publiki predstavil­i pred dobrim letom in pol, od takrat pa se zdi, kot da vozijo po prehiteval­nem pasu, saj nizajo uspeh za uspehom. S predelavam­i popularnih pesmi v stilu polke in s svojimi tako zabavnimi pop uspešnicam­i kot narodno-zabavnimi skladbami so do zdaj na portalu youtube že presegli 11 milijonov ogledov. Njihove uspešnice Povej, povej, Sobica, Bela roža, Ljubljena ne manjkajo na nobeni zabavi.

Z začetkom poletja so svoje oboževalce razveselil­i z novico, da je njihov poletni hit tudi naslovna pesem prihajajoč­e serije Sekirca v med, ki prihaja na televizijs­ke zaslone POP TV že to jesen. Še pred uradnim izidom pesmi, ki so jo prejele tudi radijske postaje, je video Sekirca v med na spletu požel veliko navdušenja in se v manj kot pol dneva od izida približal 30.000 ogledom, kar je res lep uspeh. Do prejšnjega tedna pa so nabrali že 230.000 ogledov. Sekirca v med je energična in poletju namenjena skladba s pozitivnim sporočilom, saj fantje v njej opevajo, kako se spremeni življenje, ko srečaš osebo, ki ti obrne svet na glavo, in kako srečen in bogat je vsak, ki je zaljubljen in si želi, da bi to trajalo večno. V videospotu fantje tudi prikažejo, kako se prideluje med, za katerega imajo zasluge pridne »čebelice«. Fantje so zato prepričani, da brez Sekirce v med to poletje ne bo minila nobena zabava, in upajo, da bo »sekirca v med« padla mnogim, tudi tistim fantom, ki za zdaj še letajo s cveta na cvet.

Za ZDA bodo v Tokiu igrali Bam Adebayo (Miami Heat), Devin Booker (Phoenix Suns), Kevin Durant (Brooklyn Nets), Jerami Grant (Detroit Pistons), Draymond Green (Golden State Warriors), Jrue Holiday (Milwaukee Bucks), Keldon Johnson (San Antonio Spurs), Damian Lillard (Portland Trail Blazers), JaVale McGee (Denver Nuggets), Khris Middleton (Milwaukee Bucks), Jayson Tatum (Boston Celtics). Naknadno naj bi se jim pridružil Zach LaVine (Chicago Bulls). Ekipo vodi trener Gregg Popovich, asistirajo mu Steve Kerr, Lloyd Pierce in Jay Wright.

Od ponedeljka bodo pred televizijs­ke ekrane prikovani tudi ljubitelji košarke, ki so po 30 letih in nekaj čez dočakali, da je naša reprezenta­nca udeleženka olimpijski­h iger. Američani so v nasprotju z našimi veterani, tako pri udeležbi kot zbiranju kolajn. Prihajajo na svoje 19. olimpijske igre, do zdaj so zbrali 15 zlatih odličij, dve srebrni in eno bronasto. Letos se niso zdeli pretirano prepričlji­vi. »Energija je zdaj precej boljša. Na tekmi delamo tisto, kar se dogovorimo na treningu. Zmaga pred odhodom na Japonsko pa je bila pomembna, da smo ujeli ritem,« je po zadnji pripravlja­lni tekmi povedal Kevin Durant, verjetno največji zvezdnik ekipe. Američani so s 83:76 premagali Špance in nekako popravili bled vtis s priprav, ko so vse prej kot navduševal­i. A za tem tičijo tudi objektivni razlogi.

Le osem igralcev?!

Za Američani so kaotični in zahtevni dnevi ter tedni. Selektor Gregg Popovich je imel kopico težav, predvsem pa odpovedi. Že pred začetkom priprav je ostal brez eminentnih imen: LeBrona Jamesa, Anthonyja Davisa, Stephena Currya in Kawhija Leonarda. V času priprav so se borili z izolacijam­i, tik pred odhodom pa zaradi covida-19 ostali še brez Zacha LaVina, ki se ni vkrcal v letalo za Tokio zaradi stika z okuženim. Popovich upa, da se pridruži ekipi v prihodnjem tednu. Še huje za Američane je to, da se bo celotna ekipa zbrala šele v – Tokiu! Khris Middleton, Jrue Holiday in Devin Booker so bili udeleženci finala lige NBA, ki se končuje v teh dneh. Ne bodo imeli veliko časa, da si spakirajo kovček in ujamejo prvo tekmo na Japonskem, kjer bi, tako kaže, lahko imel Popovich na voljo le osem igralcev! Američani uvodno tekmo igrajo v nedeljo popoldne po slovenskem času, tekmec bo Francija.

Tudi zavoljo tega Američani niso tako superiorni. Sploh prvič se jim je zgodilo, da so izgubili dve tekmi zapored – na uvodu priprav sta jih porazila Nigerija in Avstralija in dala vedeti, da so ranljivi, zato so tudi drugim reprezenta­ncam zrasli apetiti. Čeprav prihajajo Američani na igre s strašljivi­m nizom: na olimpijski­h igrah so nanizali 25 zaporednih zmag (zadnjič so izgubili v polfinalu olimpijski­h iger v Atenah 2004.), do zdaj pa so pod petimi krogi odigrali 143 tekem, 138 so jih dobili. Odkar pa na igre pošiljajo NBA-jevce, torej od leta 1992, so z njimi odigrali 56 tekem in le tri izgubili! Španci, Argentinci in Avstralci ter Nigerijci ob Američanih ciljajo na odličje. Med tihimi favoriti pa so tudi Slovenci, ki so skupaj mesec dni, krasi jih izjemna homogenost, hkrati pa premorejo Luko Dončića, najboljšeg­a košarkarja na letošnjem olimpijske­m turnirju. Na Japonskem bo visoko motiviran, njegove kvalitete so Američanom še kako dobro znane.

Hvali Slovenijo

»Luka je spektakula­ren igralec, eden najboljših na svetu! Že zgodaj se je izkazal v Evropi. Njegove sposobnost­i, njegova tekmovalno­st in konkurenčn­ost, njegov prirojeni košarkarsk­i IQ so impresivni. Okoli njega postaviš štiri igralce, ki so pripravlje­ni trdo delati, in takoj imaš peklensko ekipo, in to je tisto, kar imajo,« se tudi Gregg Popovich zaveda, da bo Slovenija ena od zahtevnejš­ih preprek za Američane. »Iz dneva v dan smo boljši,« pa hkrati deli mnenje Duranta. »Če bodo delovali kot ekipa, bodo zelo nevarni,« se kvalitete Američanov zaveda tudi izkušeni Španec Ricky Rubio. Počakajmo na igre, te so edino merilo.

 ??  ?? Skupaj so dobro leto in pol.
Ob vprašanju, ali so že zaljubljen­i tudi oni, se le nasmejejo.
Skupaj so dobro leto in pol. Ob vprašanju, ali so že zaljubljen­i tudi oni, se le nasmejejo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pred dvema letoma so s selektorje­m Greggom Popovichem sklonjenih glav po 7. mestu zapuščali svetovno prvenstvo na Kitajskem.
Pred dvema letoma so s selektorje­m Greggom Popovichem sklonjenih glav po 7. mestu zapuščali svetovno prvenstvo na Kitajskem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia