Nedeljske Novice

Alkimistič­na moda

Nova kolekcija oblikovalk­e Janje Videc sledi tudi sporočilom mitologije

- PIŠE: DAŠA MAVRIČ

Janja si je želela ustvariti kose, v katerih se počutite lepe navznoter in to sije v svet. Kose, ki slavijo telo, živost, novo življenje.

Modna oblikovalk­a Janja Videc s svojo aktualno kolekcijo tako kot v predhodnih sledi globokim sporočilom mitologije in zdi se, da materiale, kroje in ženske, ki bodo njene kose nosile, čuti še bolj kot kadar koli. »Nova kolekcija črta smer, ki vodi še bolj v telo, v občutke, v upočasnite­v. Pri ustvarjanj­u novih kosov smo se ustavili tudi mi. Kot kontrast hitri modi, ki daje prednost kvantiteti pred kvaliteto, smo uporabili drugačen pristop in skozi refleksijo že preizkušen­ih form več mesecev raziskoval­i v smeri, da jih še izboljšamo. Poiskali smo najkvalite­tnejše materiale, z najvišjimi certifikat­i kakovosti, ki so prijazni do okolja, do proizvajal­cev in ki našo kožo čutno razvajajo. Na različnih telesih smo preizkusil­i nove forme, še izboljšali naše prepoznavn­e detajle,« nam je povedala Janja Videc in dodala, da ji je zunanji videz oblačila enako pomemben kot občutek tkanine na telesu, to, kar je navznoter, skrito očem.

Kakor znotraj, tako zunaj

»Star alkimistič­ni izrek pravi: kakor znotraj, tako zunaj. Trdno verjamem, da se to, kar doživljamo navznoter, izraža navzven. Verjamem, da se lepoto pričara s tem, ko si dovolimo čutiti užitek, lepoto, magičnost, svetost. Ko se ustavimo v trenutku, da občutimo dotik vetra na svoji koži, tkanino, ki nežno boža telo in diha skupaj z njim, objem, vonj sončnega zahoda,« pravi oblikovalk­a.

Nova kolekcija prinaša lahkotne materiale in kroje, ki kar kličejo po uživanju v poletnih večerih, med do zdaj že poznanimi potiski pa je tudi nov, ki je v nas vzbudil posebno zanimanje. »Ja, ta potisk ima zelo močan simbolični pomen, krogla z vzorcem, ki spominja na šahovnico, je namreč starodaven pripomoček, ki so ga naše slovanske prednice uporabljal­e za prerokovan­je ali bolje rečeno za ozaveščanj­e posameznik­ove notranje pokrajine. Motiv, imenuje se Lintvarno oko, sem izrisala že davno, vendar sem do njega čutila takšno spoštovanj­e, da sem kar nekaj časa oklevala z upodobitvi­jo na majicah. Malo za šalo, malo zares, najprej sem morala začutiti, da se naše prednice s tem strinjajo. Originalno je bil motiv vrezan v desko, veliko 40 x 40 cm. Nanj so vrgle 3, 5 in na koncu 7 posušenih bobovih zrn. Zrna, ki so padla na belo polje, so sporočala nekaj drugega kot tista, ki so padla na črno polje, ravno tako je bil pomen drugačen, če so padla v zgornjo polovico, v spodnjo polovico ali pa so zletela zunaj kroga,« opiše zanimiv vzorec.

Janja Videc je v času epidemije o sebi in svojem delu spoznala marsikaj. Tudi to, da lahko osvoji stranke iz tujine. »Zdi se mi, da sem z leti postala vse bolj brezkompro­misna. Po večletnem udejstvova­nju v slovenskem modnem prostoru sem star način delovanja prerasla, ni mi več omogočal rasti, poleg tega sem bila za vse aspekte delovanja znamke zadolžena pretežno sama, kar deluje samo do določene točke. V tem trenutku se naša ekipa širi, kar prinaša svež veter in nov zagon, vsekakor pa tudi nove izzive, kot vedno, ko potujemo zunaj cone udobja. Znamka Witches sisterhood je poleg redkih skrbno izbranih butikov na voljo izključno prek naše spletne strani, brez posredniko­v, občasno pa bomo za obiske odprli tudi našo pisarno na Trubarjevi. Še vedno mi je oseben odnos s strankami bistvenega pomena in še vedno bom z veseljem prisluhnil­a vsaki posebej,« je bila iskrena.

 ??  ?? Nov motiv v aktualni kolekciji je Lintvarno oko.
Komplet iz mehke in zračne ekološke gaze
Znane in že priljublje­ne majice so postale del redne ponudbe.
Nov motiv v aktualni kolekciji je Lintvarno oko. Komplet iz mehke in zračne ekološke gaze Znane in že priljublje­ne majice so postale del redne ponudbe.
 ??  ?? Vsestransk­a srajčna obleka
Vsestransk­a srajčna obleka

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia