Nedeljske Novice

V slovenskih gozdovih se trenutno zadržuje vsaj 29 odraslih divjih mačk in osem mladičev

- PIŠE: JANEZ PETKOVŠEK

Med 45.000 posnetimi prostožive­čimi živalmi so gozdne kamere rise zabeležile le 359-krat.

Projekt LIFE Lynx, s katerim želimo z doseljevan­jem romunskih in slovaških risov izboljšati genetsko sliko domačih, hkrati pa zaradi majhnega števila slovenske populacije močno omejiti parjenje v sorodstvu, poteka zelo uspešno. Med lanskim avgustom in letošnjim aprilom so namreč s fotopastmi zabeležili 22 odraslih risov in osem mladičev.

Več kot kadar koli

Omenjenemu številu risov, ki so jih sodelavci projekta LIFE Lynx v sodelovanj­u z lovci spremljali na 158 lokacijah znotraj 49 lovišč, pa je treba prišteti še nekaj dodatnih. Z gozdnimi kamerami so namreč dobili nekaj več kot 45.000 fotografij prostožive­čih živali, izmed katerih je bil ris posnet na 359 slikah na 45 različnih lokacijah. Po pregledu posnetkov so torej prepoznali 22 odraslih risov in potrdili pet mladičev, med katerimi je bilo tudi leglo Teje in Goruja. Večino posnetih risov so že poznali iz prejšnje sezone (18), med njimi tudi oba lansko sezono dokumentir­ana mladiča. Posneli so se vsi risi, ki nosijo telemetrič­no ovratnico, razen Maksa, pridobili pa so tudi fotografij­e odraslega risa, posnetega na fotopast v lasti lokalnega lovca z območja Dinaridov. Skupno je bilo torej na območju slovenskih Dinaridov v risjem letu 2020–2021 navzočih vsaj 24 odraslih risov.

Ker v Alpah koordinira­nega spremljanj­a risov s fotopastmi še niso začeli izvajati, lahko k omenjenemu številu prištejemo še peterico gorenjskih, ki so jih na prostost izpustili letos. Glede na podatke z njihovih telemetrič­nih ovratnic je namreč razvidno, da se na novo ustanovlje­na povezovaln­a populacija doseljenih risov drži blizu območja izpustov. Če k temu prištejemo še rise, ki jih kamere niso posnele oziroma se jim spretno izmikajo, pa bi lahko dejali, da v naših gozdovih živi ali pa se v njih zadržuje vsaj občasno že prek 30 odraslih risov. K temu bo treba kasneje prišteti še nekaj mladičev. Od trenutne osmerice morda prvega leta ne bodo preživeli vsi (njihova smrtnost je do odrasle dobe, ki se začne po poldrugem letu, namreč precej velika), je pa njihovo veliko število dober obet za njihovo prihodnost oziroma obstoj.

Več podrobnost­i o monitoring­u risa s fotopastmi v Dinaridih in JV Alpah in povzetek rezultatov, pridobljen­ih z drugimi metodami za spremljanj­e doseljevan­ja risov, pa bo na voljo v dopolnjene­m letnem poročilu, ki ga bodo pripravili konec leta. Takrat bo tudi znano, ali so se novodoselj­eni gorenjski risi po izpustitvi v naravo morda celo (pozno) parili in bi lahko kmalu videli tudi kakšnega njihovega mladiča.

Spremljanj­e risje populacije v Sloveniji, ki sicer v okviru omenjenega projekta sistematič­no poteka že od leta 2018, je tudi v sezoni 2020/2021 prineslo več zanimivih ugotovitev. Mimo gozdnih kamer največkrat prihajajo samci, pri čemer je teritorial­ni samec iz Kočevskega roga drugi najpogoste­je fotografir­ani ris v slovenskih Dinaridih. Poznajo ga že od leta 2017, njegova posebnost pa je, da ima samo eno oko. Sicer pa kameram najraje pozira slovenski ris Mihec. Na spletnih straneh LIFE Lynx pa so med najbolj zanimivimi fotografij­ami ali videi posnetki risinj z mladiči, pa umik risa pred medvedi, ki so mu ukradli uplenjeno srno, pa srečanje risa in jazbeca na nekaj metrov razdalje ...

Povezali bodo populaciji

Kdaj bodo začeli izvajati sistematič­no spremljanj­e risov s fotopastmi na Gorenjskem oziroma v slovenskih Alpah, še ni jasno, kar pa niti ni tako nujno, saj jih po izpustu lahko še vsaj poldrugo leto spremljajo s pomočjo telemetrič­nih ovratnic. Sicer pa se projekt LIFE Lynx izteče šele leta 2024, ko bo nadzor nad risjo populacijo nadaljeval­a država (najverjetn­eje ga bo nadaljeval Zavod za gozdove Slovenije). Ena glavnih nalog bo poleg ohranitve risa pri nas tudi vzpostavit­ev povezovaln­e populacije v Alpah. Dinarsko populacijo risov naj bi prek slovenskih Alp povezali z osrednjo alpsko populacijo v Švici in Franciji, kar bi omogočilo mešanje genov in ohranitev zdravja risje populacije.

Čeprav dinarska populacija sega vse do BiH (tam risje populacije še ne spremljajo), šteje pa dobrih sto živali, je za Slovenijo pomembna predvsem populacija na Hrvaškem. Hrvaški partnerji projekta LIFE Lynx so na podlagi 9000 pregledani­h posnetkov iz fotopasti na območju Like prepoznali okoli 50 odraslih risov in zaznali osem mladičev.

 ?? FOTO: MIHA KROFEL ?? Maks je eden redkih, ki se ni pustil ujeti gozdni kameri.
FOTO: MIHA KROFEL Maks je eden redkih, ki se ni pustil ujeti gozdni kameri.
 ?? FOTO: LIFE LYNX ?? Enooki samec iz Kočevskega roga rad pozira pred gozdnimi kamerami.
FOTO: LIFE LYNX Enooki samec iz Kočevskega roga rad pozira pred gozdnimi kamerami.
 ?? FOTO: MANCA DREMEL ?? Lanska likovna delavnica na temo risa pod gradom Snežnik
FOTO: MANCA DREMEL Lanska likovna delavnica na temo risa pod gradom Snežnik

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia