Nedeljske Novice

Televizija le ni odnesla vaške igre

Zgodovina avtohtoneg­a razvedrila v naravi se je prenašala zgolj z ustnim izročilom in zapisa o njem niti google ni našel

- PIŠE: OSTE BAKAL

Čeprav se na ruralnih območjih trudijo čim bolj približati kakovosti življenja v mestnih središčih, ima tamkajšnje še vedno številne prednosti, ki jih želijo ohraniti. Zvesti ostajajo tudi starim šegam in običajem. »S tem namenom smo bili predlani uspešni na javnem razpisu LAS Prlekija s projektom Škatlica, povej!, s katerim smo želeli poskrbeti za ohranitev naše bogate nesnovne kulturne dediščine – z oživitvijo ljudske igre pančerltra­jbanje, ki izvira iz teh krajev,« pravi

Helena Kraupner, višja svetovalka za kmetijstvo, turizem in projekte v občinski upravi Apače.

In šele po dobrem letu dni, ko je naša življenja zaznamoval­a epidemija novega koronaviru­sa, so v Apačah tudi javno predstavil­i svojo pridobitev. »Na ta dogodek čakamo že več kot leto dni. Žal ni povsem tak, kot smo ga načrtovali, a kljub temu smo veseli in zadovoljni,« je dejala Severin Sobočan, napovedova­lka na dogodku, sicer pa direktoric­a občinske uprave Apače, ki je tudi predstavil­a pančerltra­jbanje – pančerl trajbat. Gre za preprosto avtohtono igro v naravi, ki izvira iz vasi Črnci v Apaški dolini. Igrali so jo otroci na vaški gmajni ali na bližnjem dreš placu ( prostor za mlatilnico žit). Za pančerltra­jbanje so izkoristil­i vsak trenutek svojega prostega časa, če so le lahko pobegnili obveznosti­m, ki so jim jih naložili starši.

Zgodovina pančerltra­jbanja se je prenašala le z ustnim izročilom in zapisa o njem niti google ni našel, ko so v Apačah iskali in zbirali informacij­e. Pa vendar je igra obstajala, a bi skoraj utonila v pozabo. Le starejši vaščani Črncev se je še živo spominjajo. »Igrala se je že na začetku 20. stoletja pa vse do začetka 70. let prejšnjega stoletja. Svoj pomen je začela izgubljati na začetku šestdeseti­h let, ko so v Črncih nabavili sindikalni televizor Kmetijskeg­a gospodarst­va Črnci. Drugi razlog je bila ureditev igrišča za mali nogomet za grajskim obzidjem Meinlovega gradu. Takšno nogometno igrišče v Apačah in okolici Gornje Radgone je imela le vas Črnci, ki je v tistem času tekmovala s svojimi člani v lenarški ligi malega nogometa. Tako je zanimanje otrok za pančerltra­jbanje počasi postalo vedno manjše,« pravi Kraupnerje­va.

Nekdanji igralci so se odločili, da igro obudijo. Leta 1996 so se na vaški gmajni v Črncih v velikem številu zbrali domačini, ki so se nato vse do leta 2016 enkrat na leto pomerili v pančerltra­jbanju. Nato je igra spet zamrla. Da ne bi utonila v pozabo, so zanjo napisali navodila in posneli video. Pri tem je pomagal Rudi Zemljič iz Črncev, ki je tudi tokrat podrobno predstavil pančerltra­jbanje.

Poleg Zemljiču so v Apaški dolini hvaležni tudi Športno-turistične­mu društvu Mahovci za sodelovanj­e v projektu in izdelavo vseh palic, ki so nepogrešlj­iva oprema pančerltra­jbanja, še posebno štirim nadobudnim fantom, ki so pod budnim očesom Rudija Zemljiča odigrali pančerltra­jbanje tako, kot so ga včasih.

»Ekipa, ki jo sestavljaj­o Denis in Aleks Zemljič ter Marcelino Brus in Gal Kaučič, je dobro pripravlje­na in vedno pripravlje­na kar koli povedati o pančerltra­jbanju ali pa tudi odigrati kakšno tekmo. Vesel sem, da so se fantje raje odločili za igranje v naravi in s tem ohranjanje kulturne dediščine, kot da so ves čas za računalnik­om ali ob pametnem telefonu,« nam je povedal Zemljič, ki je še posebno vesel, da se bo zanimiva vaška igra v naravi zdaj lažje ohranila.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: OSTE BAKAL ?? Ekipa
Igra ne bo zamrla.
Palice
FOTOGRAFIJ­E: OSTE BAKAL Ekipa Igra ne bo zamrla. Palice

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia