Nedeljske Novice

Pot po zdravilnem parku – Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Po zgodovinsk­ih virih so številni, ki so se zatekali po pomoč v to romarsko svetišče, čudežno ozdraveli

- PIŠE: PRIMOŽ HIENG

Pot po zdravilnem parku Sveta Trojica v Slovenskih goricah, ki so ga odprli junija 2014, je leta 2015 postala naj spletna pot. Sveta Trojica je že od nekdaj znana kot kraj, kamor so ljudje zelo radi prihajali in predvsem romali v domačo cerkev. Zato ni naključje, da je ravno v tem kraju nastalo tako mogočno romarsko svetišče. Številni zgodovinsk­i viri in ustno izročilo pričajo, da so mnogi ljudje, ki so se zatekali po pomoč v Sveto Trojico, tudi čudežno ozdraveli.

Na severnem delu jezera je izvir zdravilne vode za oči, sicer pa je celotno območje z junijem 2014 postalo zdravilni park. Območje Svete Trojice so v letih od 2009 do 2014 raziskali tudi radiestezi­sti pod vodstvom Igorja Ziernfelda in odkrili več kot 50 energijski­h točk, ki se razprostir­ajo na območju cerkve in samostana ter okrog Trojiškega jezera.

Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah se je odločila, da bo dvajset energijski­h točk, ki so okrog Trojiškega jezera in samostana, ustrezno označila in opremila s klopmi. Izvedene so bile geomantičn­e meritve, ki so pokazale zelo dobre rezultate, saj točke dosegajo maksimalno potrebno naravno sevanje za ozdravitev. Tako je za vsako točko določen namen zdravljenj­a in potreben čas, ki naj bi ga preživeli ob njej. Na točkah se lahko ustavijo naključni obiskovalc­i in sprehajalc­i ob Trojiškem jezeru, predvsem pa tisti, ki bi jim blagodejne energije zemeljskeg­a in kozmičnega sevanja lahko poma

gale pri lajšanju ali tudi ozdravitvi določenih bolezni.

Dostop do energijski­h točk je možen s severne ali z južne strani jezera, kjer je tudi parkirišče, še najbolje pa je, da pot začnete iz središča Svete Trojice. Pred vhodom v samostansk­o klet, na samostansk­em vrtu in v samostansk­i kleti so namreč označene prve energijske točke.

Pot nadaljujet­e po 186 stopnicah, ki vodijo z dvorišča samostana do Trojiškega jezera, in ob katerih je križev pot z dvema energijski­ma točkama. Nato se ustavite pri kapelici in zavijete levo po sprehajaln­i potki ob Trojiškem jezeru, kjer je ena izmed točk pri brunarici turistične­ga društva. Tam so tudi sanitarije, voda in večnamensk­i prostor za druženje. Naslednje energijske točke boste našli na tri kilometre dolgi sprehajaln­i poti okrog Trojiškega jezera, če boste nadaljeval­i južno po cesti ob jezeru in nato po potki po nasipu jezera nazaj vse do izvira z zdravilno vodo za oči na severu jezera.

Pod cerkvijo s tremi zvoniki je umetno Trojiško jezero, ki je nastalo konec 60. let prejšnjega stoletja. Razprostir­a se na približno 38 ha ter je priljublje­no zbirališče ribičev in rekreativc­ev. Predstavlj­a eno najpomembn­ejših razvojnih možnosti občine, predvsem na področju turizma in z njim povezane storitvene dejavnosti ter kmetijstva.

Od leta 1952 do 1992 se je naselje imenovalo Gradišče v Slovenskih goricah.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: PRIMOŽ HIENG ?? V njem tudi lovijo ribe.
FOTOGRAFIJ­I: PRIMOŽ HIENG V njem tudi lovijo ribe.
 ??  ?? Vse točke so označene.
Vse točke so označene.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia