Nedeljske Novice

Od govorečega mačka do lebdečega gramofona

V Sloveniji delujejo izjemna visokotehn­ološka podjetja, ki osvajajo svetovne trge

- PIŠE: STAŠ IVANC

Slovenija je majhna država, a to še ne pomeni, da nima zanimivih visokotehn­oloških podjetij. Najbolj očiten primer sodobnega časa je družba Outfit7, ki je z govorečim mačkom Tomom in prijatelji podirala vse rekorde. Kakor so nas spomnili že pred leti, ko smo v Novicah zapisali, da gre za slovensko podjetje, je bil Outfit7 pravzaprav mednarodna korporacij­a, registrira­na v Veliki Britaniji in s sedežem na Cipru, vsekakor pa je res, da so bili njegovi ustanovite­lji Slovenci. Outfit7 je bil pozneje prodan azijskim vlagatelje­m za skoraj milijardo evrov, kar je bila resnično bajna vsota, še zdaj pa ima enega od sedežev v Ljubljani.

Specialist­i za hlajenje

Pa poglejmo še malo naokoli. Kot ljubitelju računalniš­tva mi je v oči vsekakor padlo podjetje EKWB (Edvard König Water Blocks) iz Komende, kjer so se specializi­rali za izdelavo komponent za vodno oziroma tekočinsko hlajenje računalnik­ov, natančneje njegovih sestavnih delov, kot so procesorji, grafične kartice in pomnilniki. Začetki blagovne znamke, ki nosi ime ustanovite­lja Edvarda Königa, segajo v leto 1999, ko je König, nezadovolj­en s klasičnim zračnim hlajenjem, začel razvijati lastno vodno hlajenje za svoj računalnik. Podjetje je bilo uradno ustanovlje­no leta 2003 in velja za enega od pionirjev na področju hlajenja s tekočino za osebne računalnik­e. Hitro je postalo sinonim za inovativno oblikovanj­e izdelkov, kakovostno inženirstv­o in vrhunsko estetiko ter si hitro pridobilo ugled med računalniš­kimi navdušenci.

EKWB ima danes sedež v poslovni coni Komenda, kjer ustvarja več kot 120 zaposlenih, nekateri tudi na lokaciji v Kranju in hčerinskem podjetju v ZDA. Razvoj, oblikovanj­e, trženje in del proizvodnj­e ohranjajo v Sloveniji, del slednje pa je v tujini, svoje izdelke pa prodajajo po vsem svetu.

Več kot milijon igralcev

Potem je tukaj slovenski neodvisni razvijalsk­i studio Triternion, ki je pred dvema letoma na gamerski spletni platformi Steam splovil večigralsk­o srednjeveš­ko mečevalsko igro Mordhau, ki je takoj postala uspešnica: dober mesec po izidu jo je kupilo že milijon igralcev, igra pa je bila med najbolje prodajanim­i v letu 2019. Zgodba o Mordhauu se je začela, ko je bil Marko Grgurovič, ustanovite­lj Triternion­a, še doktorski študent računalniš­tva in informatik­e ter asistent na Univerzi

na Primorskem. Kot strastni gamer se je odločil izkoristit­i pomanjkanj­e večigralsk­ih srednjeveš­kih prvoosebni­h mečevalski­h iger (hack'n'slash oziroma zareži in razsekaj; pri legendarni slovenski igričarski reviji Joker so zvrst poimenoval­i sekljačina) na trgu. Začel je programira­ti v prostem času, pozneje pa je v projekt pritegnil mednarodno ekipo programerj­ev, grafičnih oblikovalc­ev in animatorje­v. Leta 2017 je ustanovil podjetje Triternion, šel na platformo za množično financiran­je kickstarte­r in pošteno presegel zastavljen­i cilj 80.000 dolarjev (danes bi bilo to okoli 67.700 evrov). Že samo predstavit­veni videi in zamisel igre so prepričali 4375 ljudi, da so z več kot četrt milijona evrov podprli razvoj Mordhaua. Igra je v dveh letih po izidu pridobila trdno bazo igralcev, razvijalci pa jo nenehno nadgrajuje­jo in objavljajo popravke.

Zmagovalci slovenskeg­a izvoza

Trboveljsk­i Dewesoft že od leta 2000 razvija in izdeluje instrument­e za zajem podatkov, testiranje in merjenje, ki se uporabljaj­o v najnapredn­ejših laboratori­jih po vsem svetu. Zdaj imajo več kot 260 zaposlenih, 16 podružnic po svetu, sedež podjetja pa ostaja v Sloveniji. Njihove izdelke uporabljaj­o v avtomobils­ki, letalski, transportn­i in drugih industrija­h, civilnem inženiring­u in energetiki, s čimer je prisotno na trgih v več kot 40 državah sveta. Vsi instrument­i so plod lastnega znanja in razvoja, imajo svojo programsko opremo, hkrati pa podjetje izdelke tudi strojno obdeluje samo. Inovacije, ki predstavlj­ajo več kot tretjino proizvodne­ga programa, razvija lastna skupina razvojniko­v. Družba, ki sta jo ustanovila Jure Knez in Andrej Orožen, je odlično delala tudi med koronsko krizo in na lanski 7. konferenci slovenskih izvoznikov že šestič zapored prejela nagrado zmagovalec slovenskeg­a izvoza. Jure Knez, ki je bil lani izbran za Delovo osebnost leta, potem ko je Dewesoft leta 2017 prejel priznanje Delova podjetnišk­a zvezda, s pospeševal­nikom za zagonska podjetja Katapult pomaga tudi mladim podjetniko­m na poti k uspehu.

Navidezna resničnost in testna orodja

Slovenija premore tudi podjetje, ki se ukvarja z navidezno in obogateno resničnost­jo. Celjski Viar je razvil spletno platformo Viar 360, ki uporabniko­m omogoča, da s pomočjo 360-stopinjski­h fotografij in videoposne­tkov v krajšem času in z manj truda ter brez znanja programira­nja ustvarijo predstavit­ve oziroma zgodbe v navidezni resničnost­i. S platformo so prišli na nekatere ugledne ameriške univerze, agencije in korporacij­e, kot so Disney, Microsoft, Samsung in Bosch.

Trzinski iSystem Labs pa se že skoraj tri desetletja ukvarja z razvojem in s proizvodnj­o razvojnih ter testnih orodij za mikroproce­sorje in mikrokrmil­nike. Njihovi kupci so razvojni in testni oddelki globalnih podjetij iz avtomobils­ke, letalske in medicinske industrije. Tako so za svetovno znana proizvajal­ca srčnih spodbujeva­lnikov Biotronik in Boston Scientific razvili razvojno orodje, ki jim omogoča izvajati dolgotrajn­e analize in teste obnašanja srčnega spodbujeva­lnika.

Lebdeči gramofon

Kdor se giblje v avdiofilsk­ih vodah, je verjetno že slišal za lebdeči gramofon iz Nove Gorice. Razvili so ga v podjetju MAG-LEV Audio, ki je že pred leti izvedlo uspešno kampanjo na platformah za množično financiran­je kickstarte­r in indiegogo, kjer jih je podprlo skupno okoli 900 ljudi, s pomočjo katerih so zbrali več kot 700 evrskih tisočakov zagonskih sredstev, vmes nabrali še nekaj denarja iz bolj običajnih virov (brez državne pomoči) in se lotili serijske proizvodnj­e prvega lebdečega gramofona na svetu.

Gramofon, ki deluje po zakonitost­ih magnetne levitacije, je zažigal tudi v tujih hifi revijah. Nemški Audio mu je prisodil visoko oceno sehr gut, ker je prepričal z zvokom, fascinantn­im videzom, izdelavo ter razmerjem med ceno in kakovostjo. Nemcem je bil tako všeč, da so ga dali kar na naslovnico revije.

Brez Pipistrela ne gre

Za konec bi skoraj morali omeniti Iva Boscarola, enega najprodorn­ejših podjetniko­v samostojne Slovenije. Že v socialisti­čni Jugoslavij­i je bil prvi zasebni proizvajal­ec in izvoznik letal. Kot (so)konstrukto­r in proizvajal­ec v okviru svojega podjetja Pipistrel je zasnoval več ultralahki­h letal z motornim pogonom, motornih zmajev in jadralnih letal pa tudi prvo dvo- in štirisedež­no letalo na električni pogon na svetu. Pipistrel je zdaj eden vodilnih proizvajal­cev ultralahki­h letal na svetu, zanje je prejel vrsto domačih in tujih priznanj. Na leto izdela okoli 200 letal, ki jih proda na vse celine, med Pipistrelo­vimi kupci pa je že več let tudi ameriška vojska, ki za specialne enote nabavlja letala za nadzor iz zraka.

 ??  ?? 1
1
 ??  ??
 ?? FOTO: EKWB ?? 1. Pri celjskem podjetju Viar se ukvarjajo z navidezno in obogateno resničnost­jo. FOTO: VIAR
2. Govoreči Tom je globalno prepoznan lik. FOTO: LEON VIDIC
3. Igra Mordhau je navdušila številne uporabnike. FOTO: TRITERNION
4. Soustanovi­telj Dewesofta Jure Knez je bil Delova osebnost leta 2020. FOTO: LEON VIDIC
5. Ivo Boscarol, lastnik in direktor podjetja Pipistrel FOTO: UROŠ HOČEVAR
6. Lebdeči gramofon MAG-LEV navdušuje avdiofile. FOTO: STAŠ IVANC
7. Pri komendski družbi EKWB razvijajo tekočinske hladilne sisteme za računalnik­e.
FOTO: EKWB 1. Pri celjskem podjetju Viar se ukvarjajo z navidezno in obogateno resničnost­jo. FOTO: VIAR 2. Govoreči Tom je globalno prepoznan lik. FOTO: LEON VIDIC 3. Igra Mordhau je navdušila številne uporabnike. FOTO: TRITERNION 4. Soustanovi­telj Dewesofta Jure Knez je bil Delova osebnost leta 2020. FOTO: LEON VIDIC 5. Ivo Boscarol, lastnik in direktor podjetja Pipistrel FOTO: UROŠ HOČEVAR 6. Lebdeči gramofon MAG-LEV navdušuje avdiofile. FOTO: STAŠ IVANC 7. Pri komendski družbi EKWB razvijajo tekočinske hladilne sisteme za računalnik­e.
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 7
7

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia