Nedeljske Novice

Trnovski partizani nad

Civilna iniciativa vodstvu Športnega parka Trnovo očita divjo privatizac­ijo, predsednik društva pa trdi, da gre za zasebno lastnino

- BESEDILO: TINA HORVAT

Že od leta 1908, ko je bilo ustanovlje­no Sokolsko društvo Ljubljana, je športni park Trnovo, nekoč TVD Partizan, športno in družabno srce te ljubljansk­e soseske. Vendar pa so se med epidemijo koronaviru­sa na Partizanu, kakor športni park še vedno imenujejo lokalni prebivalci, začele dogajati spremembe, ki niso vsem povšeči. Civilna iniciativa (CI) za ohranitev Športnega parka Trnovo, v kateri so tudi številni člani društva, si prizadeva za ohranitev športnega parka kot javnosti dostopne površine. Obenem CI zatrjuje, da je prišlo do divje privatizac­ije, ki je po njihovem mnenju še en primer tranzicijs­kega pajdaškega kapitalizm­a.

Zaprli javne površine

Kot smo izvedeli od članov iniciative, so bili marca neprijetno presenečen­i, saj je vodstvo društva zagradilo dostop do površin, ki so bile do tedaj v javni rabi. Prav tako so posekali drevesa, odstranili otroški peskovnik in igrala, obisk parka pa je še po koncu epidemije omejen na čas, ko je odprt tudi bife.

Izvedeli smo, da je vodstvo ŠD Trnovo leta 2017 ustanovilo hčerinsko podjetje Trnovček, d. o. o., v katerem so večinski družbeniki vodilni člani ŠD Trnovo, in najprej nanj preneslo društveno gostinsko dejavnost. Dve leti pozneje, septembra 2019, je predsednik ŠD Trnovo Janez Ovsenik s podpisom pogodbe družbi Trnovček, v kateri je tudi sam družbenik, neodplačno za 99 let podelil stavbno pravico na večini društvenih zemljišč, ki je bila nato vpisana v zemljiško knjigo. Za namene izgradnje novega športnega objekta so nato dokapitali­zirali Trnovček, d. o. o., vendar tako, da se je delež ŠD Trnovo v družbi zmanjšal na zgolj 24,5 odstotka, deleži članov vodstva društva oziroma z njimi tesno povezanih oseb pa so se povečali.

Trnovski partizani, kot se imenujejo nekateri člani CI, so prepričani, da gre za oškodovanj­e društva, obremenite­v in zmanjšanje vrednosti društveneg­a premoženja, na drugi strani pa za precejšnje povečanje vrednosti premoženja družbe Trnovček in njenih družbeniko­v. S podeljeno stavbno pravico, ki v bistvu pomeni lastništvo objektov pod zemljiščem in nad njim, je namreč nekaj posameznik­ov, članov vodstva društva, prišlo do velike premoženjs­ke koristi, ki bi jo lahko v prihodnost­i lepo unovčili.

Trnovske partizane tudi moti, da so drugi člani društva in krajani povsem izključeni iz razvojnih projektov društva in da vodstvo društva z njimi sploh ne komunicira. »Majhna skupina ljudi, družbeniki Trnovčka, so čisto potihem sprejeli sklep o podelitvi stavbne pravice družbi Trnovček. Mi bi se vsekakor radi vključili v razvoj športnega parka, in to kot člani društva in kot krajani. Pri tem smo za obnovo športnega parka, ne pa za novogradnj­e. Zavzemamo se za nov občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), ne pa za obstoječeg­a, ki predvideva gradnjo garaž v več etažah, medicinski center, nove športne objekte, spremembe na dveh ulicah in morda celo dodatna stanovanja,« nam pove predstavni­k trnovskih partizanov Vid Lenard.

Vodstvo Trnovčka bodo ovadili

Civilna iniciativa bo težave s ŠD Trnovo, ki se na njihove pobude in pobude članov društva ne odziva, poskušala razrešiti tudi po sodni poti. Lenard je namreč napovedal ovadbe zoper vodstvo družbe ter tožbo za izbris po njihovem neveljavno podeljene stavbne pravice. »Radi bi samo, da bi se življenje vrnilo na Partizan in da ta ne bi bil namenjen le peščici družbeniko­v oziroma eliti. Trnovčani bi radi brez omejitev uporabljal­i športni park. Radi bi, da bi čim prej postavili igrala, da bi lahko vstopali tudi ob nedeljah in tistih terminih, ko je zdaj zaprto ... Če bo družba Trnovček tukaj gradila povsem nove objekte, bo to za nas, Trnovčane, zagotovo velika izguba do zdaj vedno javnega prostora,« je še povedal.

Predsednik ŠD Trnovo Janez Ovsenik na očitke o divji privatizac­iji odgovarja, da v društvu delajo vse po zakonu. Glede stavbne pravice je povedal, da jo bodo vrnili na društvo, in sicer na občnem zboru, ki ga bodo razpisali konec avgusta. »Družbo Trnovček, d. o. o. smo ustanovili zato, ker smo želeli spremeniti oziroma vložiti predlog novega OPPN, ki bi omogočal nujno obnovo dotrajane infrastruk­ture in izgradnjo sodobnega športnega objekta in medicinske­ga centra. Ker društvo samo ni imelo dovolj denarja za predlog OPPN, mimogrede, ta nas je do zdaj stal že 140.000 evrov, smo sami prispevali sredstva in povsem zakonito ustanovili družbo Trnovček. Takrat smo tudi javno pozvali vse člane, da se lahko

včlanijo in postanejo družbeniki, zdaj pa se pretvarjaj­o, da za to niso vedeli. Ker nato nismo našli investitor­ja za projekt prenove oziroma ni prišlo do realizacij­e, nam bo oktobra 2021, po dveh letih, stavbna pravica sama po sebi ugasnila. Zatorej nihče ne more reči, da smo imeli kakršne koli naklepe prodaje ali zaslužka,« razloži Ovsenik.

Glede nesodelova­nja s civilno iniciativo je povedal, da zgledno in po zakonu sodelujejo s Četrtno skupnostjo Trnovo in skupaj z njimi pripravlja­jo številne športne programe. »Nobene potrebe ni, da bi se zagovarjal­i civilni iniciativi. Športni park je objekt zasebne lastnine, na civilni iniciativi pa so prepričani, da je vse še vedno javno. Mi kot društvo, ki skrbi za športni park, določamo pravila in ne pristajamo na njihova podtikanja, se pa ves čas trudimo, da je športni park čim bolj dostopen,« je še povedal Ovsenik.

Posekali so drevesa, odstranili otroški peskovnik in igrala.

 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? Vodstvo ŠD Trnovo in civilna iniciativa se bosta srečala na sodišču.
FOTO: MARKO FEIST Vodstvo ŠD Trnovo in civilna iniciativa se bosta srečala na sodišču.
 ?? FOTO: VID LENARD ?? Aprila so trnovski partizani protestira­li.
FOTO: VID LENARD Aprila so trnovski partizani protestira­li.
 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? Civilna iniciativa se bori za nekdaj javne prostore Športnega parka Trnovo.
FOTO: MARKO FEIST Civilna iniciativa se bori za nekdaj javne prostore Športnega parka Trnovo.
 ?? FOTO: CIVILNA INICIATIVA ZA OHRANITEV ŠPORTNEGA PARKA TRNOVO ?? Vid Lenard s CI na sestanku pri ljubljansk­em županu
FOTO: CIVILNA INICIATIVA ZA OHRANITEV ŠPORTNEGA PARKA TRNOVO Vid Lenard s CI na sestanku pri ljubljansk­em županu
 ?? FOTO: ŠD TRNOVO ?? Predsednik ŠD Trnovo Janez Ovsenik vse očitke zavrača.
FOTO: ŠD TRNOVO Predsednik ŠD Trnovo Janez Ovsenik vse očitke zavrača.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia