Nedeljske Novice

Pot pastirskih škratov – Krvavec

Dolžina poti je 3,6 km, skupaj pa boste z vzponi in spusti pridelali 286 višinskih metrov

- PIŠE: PRIMOŽ HIENG

Že od davnih časov planine nad Ambrožem v poletnih dneh dajejo zavetje pastirjem in njihovim čredam. Cvetoči pašniki, prepolni zdravilnih zeli, se kopajo v soncu in dehtijo v nežnih sapah. Tako in prav nič drugače ni bilo tudi tistega dne, ko sta mlada pastirca Lučka in Ažbe prvič gnala živino na planino. A se jima še sanjalo ni, kaj ju čaka tam gori. Prav zato je obisk pravljične planine še posebno doživetje, česar se bodo razveselil­e družine, ki se bodo podale na Pot pastirskih škratov na Krvavcu.

Izhodišče zgodbe je slikanica O pastirjih in škratih s Krvavca Uroša Grilca in ilustrator­ja Gorazda Vahna. Otroci, ki slikanico poznajo, še močneje doživljajo pustolovšč­ino na Krvavcu. Morda pa ob priliki ujamete tudi glasbeno pravljico O pastirjih in škratih s Krvavca, ki jo izvajajo Nina Peče Grilc, Samo Kutin in Ana Kravanja. Glasbeno pravljico najdete na cedeju Dve škratji in ena polšja.

S pomočjo Škratove beležke in doživljajs­kih tabel so otroci na poti na pomembni misiji: rešujejo naloge ter iščejo skrivnosti izrek, s katerim bodo na planini pastirjem pomagali pregnati škratji urok. Posebna čustva in doživetja ob poti dodatno spodbuja kar 16 lesenih skulptur živali s Krvavca in škratov, ki so mojstrska dela petih lokalnih ustvarjalc­ev z motorno žago, pa mogočni leseni portali in še marsikaj drugega. Presenečen­j na poti kar ne zmanjka, ob tem pa kot za šalo prehodijo pravo planinsko pot.

Pravljično-doživljajs­ka Pot pastirskih škratov na Krvavcu je urejena in nezahtevna krožna pot po najlepših kotičkih Krvavca. Ob zgodbi bodo otroci spoznavali pastirsko planino, njene naravne lepote in zgodovino, tako pa ne vede vstopili v svet pohodništv­a. Dolžina poti je 3,6 km, skupaj pa boste z vzponi in spusti pridelali 286 višinskih metrov. Ker pa vodi po visokogorj­u, boste dosegli najvišjo točko na 1638 metrih nad morjem. Potreboval­i boste okoli tri ure, seveda pa lahko vsa doživetja, pastirska malica v Brunarici Sonček ali škratovo kosilo v Hotelu Krvavec na Plaži, vašo pot podaljšajo v popoln dan na Krvavcu.

Priporočam­o lahko pohodno obutev in primerna oblačila, tudi toplejša, saj se vreme na tej višini lahko hitro spremeni, v povprečju pa je temperatur­a za okoli 10 stopinj nižja kot v dolini.

Pot pastirskih škratov na Krvavcu je namenjena družinam, šolam, vrtcem ter vsem, ki v naravi iščejo urejene poti in posebna doživetja. Posebno primerna je za družine, ki vstopajo v svet pohodništv­a, saj zgodba in doživetja otroke motivirajo k hoji in odkrivanju narave.

Kako kreniti? Na blagajni spodnje postaje RTC Krvavec kupite paket, ki vsebuje prevoz s kabinsko žičnico in štirisedež­nico Tiha dolina ter Škratovo beležko. Lahko pa kupite samostojno Škratkovo beležko, ki je vstopnica za pravljično-doživljajs­ko pot in je na prodaj v Brunarici Sonček na Krvavcu.

Začne in konča se pri Brunarici Sonček tik nad zgornjo postajo kabinske žičnice. Od izhodišča se povzpne mimo Luže do Plaže (Hotel Krvavec), nato preči do Bleka in se spusti nazaj do Brunarice Sonček. Je odlično označena in ponuja čudovite razglede v dolino, od Triglava in Julijcev, Kamniško-Savinjskih Alp do Ljubljansk­e kotline. Narejena je za individual­ne obiske, vsako nedeljo pa je na voljo tudi sprehod z interpreta­tivnim vodnikom z začetkom ob 10.30 pri Brunarici Sonček.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: IZTOK MEDJA ?? Krožna pot je urejena in nezahtevna.
FOTOGRAFIJ­I: IZTOK MEDJA Krožna pot je urejena in nezahtevna.
 ??  ?? Na Krvavcu se hodi.
Na Krvavcu se hodi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia