Nedeljske Novice

Osem otokov v osmih dneh

Odkrivanje skritih kotičkov Jadrana na križarjenj­u z luksuzno jahto petih zvezdic

- PIŠE: DANICA LOVENJAK

Hrvaška, ki se ponaša s 1777 kilometrov dolgo obalo, slovi po lepih plažah, čistem morju in neokrnjeni naravi. Vsega skupaj ima 1185 otokov, a največji biseri Jadrana so dalmatinsk­i otoki. In ti so najlepši, ko jih vidite z morja, denimo z 49 metrov dolge lepotice Freedom. Vodnik po pravljični oazi morskega hedonizma je kapitan Ivan Rakuljić, ki je hkrati lastnik jahte Freedom, ki so jo pred dvema letoma zgradili v ladjedelni­ci njegovih staršev v Krilu Jesenice. Izkušen pomorščak, diplomant pomorske akademije in magister poslovnih ved varno krmari jahto od otoka do otoka. Vožnja je tudi zaradi zasnove ladje in motorjev udobna in mirna, njena hitrost je sedem navtičnih milj. Kapitanu sta v pomoč dva mornarja, ki ob pristajanj­u spretno poskrbita za varen privez, njegova desna roka pa je vodja križarjenj­a Ivan Ramljak, ki pozna odgovore na vsa vprašanja.

V letošnjo poletno sezono je kapitan Ivan stopil z novinarjem in vplivnežem Vladom Šestanom, lastnikom priljublje­nega portala Travel Advisor. Svetovni popotnik, ki vsako leto prepotuje svet, je povedal: »Križarjenj­e po Jadranu na takšnih jahtah, ki sprejmejo do 40 potnikov, je najlepši turistični produkt. Tovrstne jahte so zelo luksuzne, poleg tega imajo dostop v najmanjše zalive in lahko stojijo v majhnih mestih, kamor velike križarke enostavno ne morejo.«

Jahta Freedom ali plavajoči hotel s petimi zvezdicami, kot jo je poimenoval Šestan, očara z lepoto in udobjem, opremljena pa je z najsodobne­jšo opremo. Ima 18 udobnih potniških kabin in lahko sprejme 36 gostov.

Z njo lahko v tednu dni obiščete osem hrvaških otokov: Vis, Biševo, Hvar, Mljet, Lastovo, Korčulo, Brač in Šolto. Ekskluzivn­o križarjenj­e, ki so ga za letos pripravili, se začne v osrčju Dalmacije, v Splitu. Ob prihodu v obsijano pristanišč­e vas pričaka 10 dobro razpoložen­ih članov posadke, ki goste podnevi in ponoči razvajajo na vsakem koraku. Med njimi je tudi prijazna maserka. Iz prve roke vam povemo, da vam ne bo nikoli dolgčas. Med plovbo lahko uživate v prostornem džakuziju, in če smo iskreni, težko boste našli džakuzi z lepšim razgledom na modro morje in otoke v daljavi. Na voljo je masažni bazen, lahko pa le uživate na ležalnikih na sončni terasi. Ko vam postane prevroče, si v ladijskem baru privoščite ohlajeno pijačo.

Jahta se vsak dan ustavi v katerem od prekrasnih zalivov za kopanje. Takrat si je mogoče brezplačno izposoditi kajak, sup, velike tube, potapljašk­e maske, lahko najamete vodni skuter ali električni romobil. Po aktivnem dnevu se najbolj prileže dobra hrana. Za gastronoms­ke užitke skrbi ladijski kuhar Ivan Rogulj s pomočnikom. Ponudba je res na visoki ravni, prava paša za oči in razvajanje za brbončice ter lahko brez sramu tekmuje s kulinaričn­o ponudbo najboljših otoških restavraci­j. Kosilo ali večerja na prostrani palubi je ob prijazni postrežbi natakarjev posebno doživetje. Ker vsaka jed zahteva svoje vino, vam ob izbranih prigrizkih postrežejo z najbolj cenjenimi lokalnimi kapljicami. Društvo hvarskih vinarjev, ki ga vodi Ivana Krstulović Carić, se je na tem potovanju izkazalo za odličnega partnerja: nam je žlahtno kapljico izbirala vinska strokovnja

PLAVAJOČI HOTEL

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia