Nedeljske Novice

Bučarja združila moči

Projekt zasebne glasbene šole S harmoniko po Goriških brdih

- PIŠE: MOJCA MAROT

Zasebna Glasbena šola Bučar iz Ljubljane letos zaznamuje deseto obletnico obstoja. Znani so po številnih projektih, s katerimi učencem ponujajo nekaj več kot zgolj klasičen pouk. Med projekti je tudi glasbeno popotovanj­e po Sloveniji, ki ga organizira­jo vsako leto avgusta. Letos bo na vrsti že deveti.

Kot pravi vodja zasebne glasbene šole in harmonikar Simon Bučar, so dejavni na območju Ljubljane z okolico na Dolenjskem in Primorskem.

»Poleg individual­nih ur za vse naše učence vsako leto pripravimo nastop za starše, konec šolskega leta pa še javni koncert glasbene šole. Prav tako vsako leto zadnji avgustovsk­i vikend organizira­mo glasbeni projekt, ki traja kar dva dni. Letos, devetič zapored, se bomo odpravili v Goriška brda, zato smo projekt poimenoval­i S harmoniko po Goriških brdih,« nam pove Bučar, ki obenem vabi k vpisu vse zainteresi­rane mlade harmonikar­je in druge inštrument­aliste in obljublja, da bo prihajajoč­e leto še posebno pestro in polno dogodivšči­n, saj praznujejo 10. obletnico ustanovitv­e glasbene šole.

Na letošnji projekt so se temeljito pripravlja­li, saj je nekoliko drugačen, še bolj unikaten in poseben. Posneli so namreč videospot s primorskim glasbeniko­m Rudijem Bučarjem in izbrali priredbo istrske skladbe Moja mati ćuha kafe. »Videospot smo posneli v naravi, v živo z Rudijem Bučarjem, v čudoviti vasi Abitanti v slovenski Istri,« razkriva Bučar. In doda, da so v projekt vključili učence vseh programov, ki jih poučujejo v Glasbeni šoli Bučar, tako da je bil nabor mladih res velik. »Zbralo se nas je kar sedemdeset. Snemali smo ves dan in ustvarili izdelek, na katerega smo vsi, tako mentorji kot seveda učenke in učenci, zelo ponosni,« še pravi Simon

Bučar, ki seveda upa, da bo tudi potepanje po Goriških brdih uspelo in bo izvedljivo. Lani so se na potep odpravili v začetku septembra, in to po Posočju, še pred tem, pred korono, so se odpravili po obrobju treh dežel, Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Potepali so se po naši obali in gorah, tudi ob Kolpi so že bili.

Slovenija v Tokiu pridno zbira kolajne v različnih športih. Mnogi pa pogrešajo odličja v veslanju, nekoč naši paradni panogi, ki je tja do leta 2012 domov nosila kose žlahtnih kovin. Še več. Nekoč ponos domovine že drugič zapored nima predstavni­kov na olimpijski­h igrah! To pa je znak za alarm. Včasih so se naslovi kovali na Bledu, maja letos sta kandidate za igre v Tokiu dala samo Izola in Maribor. A trojici ni uspelo. Izolan Rajko Hrvat je v konkurenci skifov in v svoji polfinalni skupini zasedel šesto mesto in ostal v Luzernu brez možnosti, da si izbori mesto na igrah. Mariborčan­a Nik Krebs in Jaka Čas v dvojcu brez kramarja sta finale zgrešila za eno mesto. Veliko premalo za nekoč slovenski paradni šport.

ALARM

Izgubili stik

»Fajn bi bilo, če bi poznal jasen odgovor, potem bi tudi vedeli, kaj narediti,« svoje razmišljan­je začne Iztok Čop, nekdanji šampion, danes pa predsednik blejskega kluba. »Zagotovo je več dejavnikov, eden je ta, da smo pred 15 leti prekinili kontinuite­to. V tistih letih smo imeli ogromno bazo mladih veslačev, ki pa niso dobili prave priložnost­i v članski reprezenta­nci. Med letoma 2004 in 2006 smo izgubili tako čez prst ocenjeno in povedano vsaj 10 tekmovalce­v, ki bi se danes borili ali bi bili celo v A-finalu na velikih tekmovanji­h. Svoje je dodalo tudi to, da ni več tako izjemnih posameznik­ov. Po olimpijski­h igrah v Londonu pa nimamo več ekipe, s katero bi se lahko vse druge ekipe primerjale na treningu. Svoje je dodal še novi koronaviru­s. Tekmovanj ni bilo, to je prizadelo predvsem manjše reprezenta­nce, kot je Slovenija. Močnejše in velike imajo zaradi števila posadk dobro interno primerjavo, pri nas tega ni,« Čop naniza nekaj razlogov za porazno stanje v veslanju. Pomudimo se pri obdobju med letoma 2004 in 2006. »Morda bi morali trenerji takrat drugače odločati. Bil pa je problem, ker smo bili mi stari veslači še vedno tako

 ?? FOTOGRAFIJ­I: ARHIV GŠ BUČAR ?? Učenci Glasbene šole Bučar so z Rudijem Bučarjem posneli videospot za skladbo Moja mati ćuha kafe.
FOTOGRAFIJ­I: ARHIV GŠ BUČAR Učenci Glasbene šole Bučar so z Rudijem Bučarjem posneli videospot za skladbo Moja mati ćuha kafe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia