Nedeljske Novice

Trojancih

- S. I.

Digitalno vohunjenje je spet aktualno. V svetovnih in domačih medijih je odmevala novica o poskusu ali uspešni namestitvi vohunske programske opreme pegasus ( pegaz), ki jo je izdelalo izraelsko podjetje za kibernetsk­o varnost NSO Group, na telefone aktivistov, novinarjev in poslovneže­v. S pegazom so doslej povezali že več kot 50.000 telefonski­h številk politikov, sodnikov, odvetnikov, učiteljev in drugih. Med njimi so tudi deset premierjev, trije predsednik­i in celo kralj, je poročal Washington Post, čeprav ni dokazov, da to pomeni, da je bil napad v resnici uspešen.

Vsi smo ranljivi

Pegaz je najnovejši primer, ki dokazuje, kako digitalno ranljivi smo prav vsi, opozarjajo pri spletnem novičarske­m portalu Cnet. V telefonih hranimo vrsto osebnih podatkov – fotografij­e, esemese in e-poštna sporočila – in vohunska programska oprema lahko nepooblašč­enim razkrije, kaj se dogaja v našem življenju. NSO Group zavrača kakršno koli povezavo med prej omenjenimi telefonski­mi številkami in samimi telefoni, na katere je ciljal pegaz. Na seznamu so bile naprave več deset ljudi, ki so blizu mehiškemu predsednik­u Andrésu Manuelu Lópezu Obradorju, med njimi so tudi novinarji televizijs­ke mreže CNN, tiskovne agencije AP ter časopisov New York Times in Wall Street Journal. Toda nekateri telefoni s seznama, med njimi telefon Claude Mangin, francoske žene političneg­a aktivista, zaprtega v Maroku, so bili okuženi ali napadeni.

Kdo je NSO Group?

Gre za izraelsko podjetje, ki prodaja vohunske oziroma »nadzorne« programe vladnim agencijam. Izraelci pravijo, da pegaz predstavlj­a visoko vredno storitev, ker so številni kriminalci in teroristi s pomočjo šifriranja podatkov skriti pred varnostnim­i ali obveščeval­nimi službami. Programska oprema na skrivaj deluje na pametnih telefonih in »poroča«, kaj lastniki počno. In NSO Group seveda ni edina družba, ki razvija in trži tovrstno opremo.

Družbo je leta 2010 ustanovil Shalev Hulio, ki je tudi njen izvršni direktor. NSO Group ponuja tudi druga orodja, ki določajo lokacijo telefona, ponujajo zaščito pred brezpilotn­imi letali in rudarijo po podatkih varnostnih organov, da bi našli sumljive vzorce. Skupina oziroma njena programska oprema je bila vpletena že v več primerov vohljanja; menda so leta 2018 z njeno opremo shekali telefon ustanovite­lja Amazona Jeffa Bezosa. Leta 2018 pa se je znašla na sodišču zaradi domnevne vloge pri vdoru v telefon novinarja Džamala Hašodžija, ki je bil umorjen na savdskem veleposlan­ištvu v Turčiji.

Kaj je pegaz?

Pegaz oziroma pegasus je najbolj znan izdelek NSO Group.

Po poročanju Washington Posta ga je mogoče namestiti na daljavo, ne da bi moral uporabnik telefona sploh odpreti dokument ali tapniti na povezavo do spletnega mesta. Pegaz lahko nato tistemu, ki ga upravlja, razkrije dobesedno vse: besedilna sporočila, fotografij­e, e-pošto, videoposne­tke, sezname stikov, snema lahko tudi telefonske pogovore. Poleg tega zna na skrivaj vklopiti mikrofon in kamero telefona in snemati.

Pegaz uradno ni namenjen za vohljaške napade na aktiviste, novinarje in politike. »NSO Group svoje izdelke prodaja samo vladnim obveščeval­nim službam in organom pregona z izrecnim namenom preprečeva­nja in preiskovan­ja terorizma in hudih kaznivih dejanj,« pravi na spletni strani.

Pariška neprofitna novinarska organizaci­ja Forbidden Stories ( prepovedan­e zgodbe) in skupina za človekove pravice Amnesty Internatio­nal sta velikim medijskim hišam poslali seznam več telefonski­h številk je menda povezanih s pegazom.

Ursula von der Leyen je dejala, da je tovrstna uporaba pegaza – če so trditve resnične – »popolnoma nesprejeml­jiva, saj je svoboda tiska ena izmed temeljnih vrednot EU«. Indijska nacionalis­tična kongresna stranka je že zahtevala preiskavo uporabe pegaza.

Sloviti ameriški žvižgač Edward Snowden, ki je leta 2013 razkril informacij­e o vsemogočne­m nadzoru ameriške agencije za nacionalno varnost, je v intervjuju za Guardian pozval k prepovedi prodaje vohunske programske opreme, saj da bodo takšna orodja sicer kmalu uporabljen­a za vohunjenje za milijoni ljudi. »Ko govorimo o iphonu, vemo, da vsi uporabljaj­o enako programsko opremo. Če torej najdejo način, kako vdreti v en iphone, so našli način, kako vdreti v vse,« je opozoril Snowden.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TERO VESALAINEN/ SHUTTERSTO­CK ?? Spremlja lahko prav vse, kar počnemo s telefonom.
FOTO: TERO VESALAINEN/ SHUTTERSTO­CK Spremlja lahko prav vse, kar počnemo s telefonom.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia