Nedeljske Novice

Zavetišča prepolna zavrženih dudarčkov

V slovenskih zavetiščih zmanjkuje prostora za mačje mladiče, posvojitel­ji so preredki

- PIŠE: JANEZ PETKOVŠEK

Že ves julij so spletne strani zavetišč in društev za zaščito živali polne pretreslji­vih fotografij zavrženih, povoženih ali bolnih mačjih mladičev, ki so se jim odrekli njihovi lastniki oziroma so se znašle v stiski kot prostožive­če živali. Čeprav najdenčkom poskušajo pomagati, za marsikater­e pomoč pride prepozno. In to kljub veterinars­ki oskrbi, ki jo po vsej Sloveniji ponujajo regijski veterinars­ki centri in bolnišnice. Žal se premnogi lastniki mačk, pa tudi psov, še vedno ne odločajo za sterilizac­ije ali kastracije svojih živali, s čimer bi lahko na zelo enostaven način sami preprečili nezaželeno potomstvo.

Neresni posvojitel­ji

Kakšna bo letošnja statistika sprejetih in oddanih živali, si ne upa napovedati nihče, so nam pa v Zavetišču Horjul, kjer imajo te dni največ opravka prav z brejimi mucami ter tako imenovanim­i mačjimi dudarčki, povedali, da se že bojijo novega avgustovsk­ega vala zapuščenih mačk in njihovih mladičev. Na njihovi spletni strani zasledimo ogromno zanimanje ljudi za reševanje teh živali, vendar pa, kot pravi Maja iz tega zavetišča, večina tistih, ki napiše, da bi takoj posvojili tega ali onega mucka ali psa, ne misli resno. Ko jim rečejo, naj izpolnijo vprašalnik, jih vnema mine. Ta je uplahnila že kmalu po koncu šole, ko so posamezni starši otrokom še hoteli za spričevalo pokloniti zavetiščne­ga najdenčka. Zdaj so na vrsti poletni dopusti in le malo je tistih, ki bi si hoteli med njimi omisliti novega člana družine.

Še več pa je med kandidati za posvojitve mačk takih, ki si želijo prikupnih mladičkov lepih barv, nikakor pa se ne morejo odločiti za črne ali tigraste mačke, saj da so preveč navadne. Prav tako se težje odločajo za posvojitev odraslih živali, sploh če imajo kakšne zdravstven­e težave, trajne poškodbe ali telesne hibe.

Klici na pomoč

Društvo za zaščito konj iz Orove vasi pri Polzeli, ki se ukvarja tudi s pomočjo zavrženim živalim, je na svoji spletni strani 20. julija objavilo pretreslji­vo zgodbo z naslovom Nor mačji dan. Zapisali so, da so najprej prejeli klic za črnega najdenčka. Najditelji­co so napotili do Veterinars­ke bolnišnice Toplica, saj imajo z njo dogovor, da sprejmejo in zdravijo njihove muce in najdenčke. Pozno popoldne pa so na svojem dvorišču naleteli na škatlo s tigrasto-belim samčkom in tribarvno muco. Komaj so ju namestili v karantensk­i boks, so že dobili klic najditelja dveh komaj skotenih in odvrženih mladičkov. Tudi njega so napotili v Toplico, hkrati pa z dvema revežema iz dvoriščne škatle že hiteli do veterinarj­ev. V nadaljevan­ju pa Natalija Nedeljko iz DZK piše: »Žalostno je bilo videti te materam odvzete in odvržene otroke, polne bolh, z napihnjeni­mi trebuščki in vnetimi očkami.

 ??  ?? Mladiček, ki so ga zavrgli, ima zlomljen repek.
Mladiček, ki so ga zavrgli, ima zlomljen repek.
 ??  ?? Muca iz škatle
Muca iz škatle

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia