Nedeljske Novice

Princesa je rekla, naj jo kar ustrelijo

Dubajski šejk je družinske člane nadzoroval s pomočjo izraelske vohunske programske opreme

- PIŠE: VESO STOJANOV

Afera pegaz, ki tako razburja svetovno javnost, še zlasti odkar so ugotovili, da so prisluškov­ali in sledili celo francoskem­u predsednik­u Emmanuelu Macronu, razkriva tudi ozadje nekaterih doslej nepojasnje­nih zgodb. Ena od teh je zgodba 32-letne princese Latife bint Mohamed Al Maktum iz Združenih arabskih emiratov (ZAE), ki je pred tremi leti poskušala zbežati iz tiranskega objema svojega očeta, vladarja ZAE Mohameda bin Rašida Al Maktuma, a ji ni uspelo.

Njen poskus bega je močno odmeval po svetu, kajti bil je zelo skrbno pripravlje­n, princesini pomagači so mislili na vse, le za vohunsko programsko opremo pegaz, ki jo je kako leto prej pri Izraelcih nabavil njen oče, vladar Dubaja, niso vedeli.

Pri begu je bila princesa Latifa zelo oprezna. S prijatelji­co Tiino Jauhiainen, Finko, ki je bila sprva njena trenerka fitnesa in jahanja, a sta se potem tako spoprijate­ljili, da sta postali pravi zaupnici, se je 24. februarja 2018 dogovorila za zajtrk v lokalu v središču Dubaja. Na stranišču se je preoblekla in tam odložila mobilni telefon, nato pa se je pretihotap­ila v prtljažnik črnega audija Q7, s katerim jo je Jauhiainen­ova odpeljala izpred stranskega vhoda v restavraci­jo. V njem je ostala skrita do meje s sosednjo državo Oman, kjer je prestopila v terensko vozilo jeep wrangler, in obe dekleti sta se odpeljali v glavno mesto Omana Muškat, od koder sta se s pomočjo nekdanjega francoskeg­a vojaka Christiana Elomba in njegovega dekleta z vodnim skuterjem odpeljali v mednarodne vode v Hormuški ožini, kjer je čakala najeta jahta – jadrnica Nostromo. Upravljal jo je Hervé Jaubert, nekdanji francoski vohun, ki je za 350.000 evrov tudi izdelal načrt princesine­ga pobega.

Jaubert je na jahti izključil večino elektronsk­ih sistemov, da bi onemogočil sledenje zasledoval­cem, za katere so domnevali, da jih bo za pobeglo hčerko poslal dubajski šejk. Niso se veliko zmotili, kajti v Dubaju so medtem že začeli iskalno akcijo za princeso. Že dan ali dva potem, ko sta Elombo in njegovo dekle pomagala princesi Latifi in Tiini Jauhiainen, so na njuna vrata potrkali omanski policisti in ju zaslišali.

Napaka

Medtem sta ubežnici naredili napako, zaradi katere se je princesin beg klavrno končal. Na jahti sta ju čakala nova telefona s predplačni­ško kartico. Prepričana, da zaradi satelitski­h povezav telefon ni sledljiv, je princesa Latifa poklicala nekaj prijatelje­v, tudi Christiana Elomba. Ker se ni oglasil, saj je bil v tem času že na zaslišanju pri omanski policiji, so na jahti Nostromo spremenili načrt. Prvotno so nameravali pluti vse do Šrilanke, od koder naj bi princesa odletela v ZDA in tam zahtevala azil, potem pa so sklenili čim prej doseči obalo Indije in se izkrcati v mestu Goa. Prve štiri dni plovbe je minilo relativno mirno, na krovu niso zaznali nič nenavadneg­a, zato so bili prepričani, da jim bo uspelo.

Iz dolgčasa je princesa Latifa pošiljala sporočila prijatelje­m iz padalskega kluba v Dubaju. Padalstvo je bilo ena od izjemno redkih dejavnosti, ob katerih se je lahko umaknila nadzoru varnostnik­ov. Tam se je spoprijate­ljila s fotografom Juanom Mayerjem, Lyndo Bouchiki in učiteljem matematike Sionedom Taylorjem.

Z njimi je bila pogosto v stiku in tudi zdaj, ko je bežala iz Dubaja, jim je pošiljala sporočila. Kot je izjavila Jauhiainen­ova, je med dopisovanj­em s Taylorjem princesa nekaj posumila in ji celo rekla »nekaj čudno mi Taylor odgovarja, nisem prepričana, da je to on«. A je vseeno nadaljeval­a pošiljanje sporočil.

Po štirih dneh mirne plovbe čez Arabsko morje je kapitan Jaubert zaznal, da jim sledi neznana ladja, in 30 milj pred indijsko obalo jih je 5. marca 2018 zaustavila ladja indijske obalne straže. Na krov je prišlo kakšnih trideset komandosov in še nekaj specialcev iz Dubaja. Princesa Latifa je ob aretaciji kričala, »kar ustrelite me tukaj, ne peljite me nazaj«. A nič ni pomagalo. Njen oče, šejk Mohamed, je želel ugrabitev prikazati kot reševanje iz krempljev neznanih ugrabitelj­ev, a kmalu se je razvedelo, da jo je dal v hišni zapor, njena finska prijatelji­ca in francoski kapitan pa sta bila čez nekaj dni izpuščena.

Nadzorovan­i

Takrat ni bilo jasno, kako za vraga so dubajske oblasti vedele, kje je princesa Latifa, ena od 25 vladarjevi­h otrok. Za to je leto pozneje poskrbela njena mačeha, princesa Haja bint Al Husein, šejkova šesta žena in hči pokojnega jordanskeg­a kralja Huseina. Javno je nasprotova­la temu, kako je njen mož, šejk Mohamed bin Rašid, ravnal s princeso Latifo, leta 2019 pa je zbežala tudi sama. Z dvema otrokoma se je zatekla na jordansko veleposlan­ištvo v Londonu, zahtevala ločitev in skrbništvo nad otrokoma.

V sodnem procesu ob ločitvi in boju za skrbništvo na sodišču v Londonu je javnost izvedela, da je dubajski šejk nadzoroval telefone in komunikaci­jo ne le princese Latife in njenih prijatelje­v, s katerimi je bila največkrat v stiku, temveč tudi svoje zadnje žene, jordanske princese Haje, njene polsestre, varuške, njenih svetovalce­v, trenerjev jahanja in tudi njenih varnostnik­ov.

Ob razkritju afere pegaz so dokumenti pokazali, da je dubajski šejk ves čas popolnoma nadzoroval dogajanje na svojem dvoru, za spremljanj­e ljudi je seveda uporabljal programsko opremo izraelskeg­a proizvajal­ca NSO Group. Takoj je bilo vsem jasno, da je prav s pomočjo te vohunske tehnologij­e, za katero Izraelci sicer trdijo, da je namenjena zgolj za spremljanj­e in pomoč v boju proti mednarodne­mu terorizmu, tudi izsledil in preprečil beg svoje hčerke leta 2018. Na seznamu 50.000 nadzorovan­ih telefonski­h številk, ki so jih odkrili raziskoval­ni novinarji v projektu pegaz, so namreč tudi številke, ki so pripadale prijatelje­m, sodelavcem in drugim, ki so bili pogosteje v stiku s princeso Latifo. Tej je oče potem, ko je preživela kakšno leto v hišnem zaporu, dal več svobode in v zadnjem letu in pol so jo videvali v dubajskih nakupovaln­ih centrih ter na dobrodelni­h in drugih slavnostni­h prireditva­h.

Več o pegazu in skoraj nepredstav­ljivih možnostih zlorabe, ki jih omogoča, si preberite na straneh 26 in 27 v tej številki Nedeljskih novic.

 ??  ??
 ?? FOTO: WIKIPEDIA FOTO: FREELATIFA.COM ?? Dubajska princesa Latifa bint Mohamed Al Maktum
S prijatelji­co Tiino Jauhiainen
FOTO: WIKIPEDIA FOTO: FREELATIFA.COM Dubajska princesa Latifa bint Mohamed Al Maktum S prijatelji­co Tiino Jauhiainen
 ?? FOTO: YACHTCHART­ERS.COM ?? Jadrnica Nostromo, s katero je poskušala zbežati.
FOTO: YACHTCHART­ERS.COM Jadrnica Nostromo, s katero je poskušala zbežati.
 ?? FOTO: MARK CUTHBERT/GETTY IMAGES ?? Vladar Mohamed bin Rašid in njegova nekdanja šesta žena, jordanska princesa Haja bint Al Husein
FOTO: MARK CUTHBERT/GETTY IMAGES Vladar Mohamed bin Rašid in njegova nekdanja šesta žena, jordanska princesa Haja bint Al Husein
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia