Nedeljske Novice

Naš prvi ciganski stand up komik

- PIŠE: MIŠA TERČEK

Andrej Bajič Šarkezi je živ dokaz, da ni nujno, da šale spodbujajo diskrimina­cijo, temveč se lahko človek pošteno nasmeji tudi na svoj račun. Je prekmurski Rom, čeprav tega izraza ne uporablja. Pravi, da je Cigan, stand up komik v vzponu, pravzaprav sploh prvi Cigan, ki se želi ukvarjati s komedijo. Na stand up sceno bi se rad prebil s svojimi številnimi šalami, ki so nastajale v zadnjih letih in jih je skrbno zapisoval ter snemal. Večina se dotika Ciganov in njihovega načina življenja, a Andreja sploh ne skrbi, da bi mu Cigani, kot sam pravi Romom, zamerili. Tisti pošteni in pravi jih bodo že razumeli, preostali pač ne, pravi. In dejstvo je, da mu je prav vseeno, če bi se morebiti kdo ujezil nanj.

Glasba mu je premalo

32-letnik, ki prihaja iz okolice Lendave, danes pa živi v romskem naselju Pušča v okolici Murske Sobote, nam je v pogovoru zaupal, da je že pred leti ugotovil, da mu je komedija pisana na kožo. »Leta 2009 sem se zaposlil v vojski, sodelavci pa so mi ves čas prigovarja­li, naj že nekaj ukrenem v tej smeri. Da imam žilico za to, da so zabavni že moji gibi, štosi pa sploh. Menda znam resnično do solz nasmejati ljudi,« v smehu na naše vprašanje, kdaj je ugotovil, da je resnično nadarjen zabavljač, odgovori Šarkezi. »Priznati moram, da jih takrat nisem jemal resno, pred kratkim pa sem si rekel, zakaj ne bi poskusil, zakaj pa meni ne bi uspel preboj v ta svet komedije? O tem sem se še posebno prepričal, ko je svak neki moj posnetek objavil na tiktoku, odziv pa je bil neverjeten.«

Andrej, ki ima sicer redno službo, pravi, da se ukvarja tudi z glasbo, ima svojo skupino. A mu to ni dovolj. Komedija je tista, ki ga iz dneva v dan vsakič znova očara in mu daje navdih. Ko ga povprašamo, katerega slovenskeg­a komika najbolj občuduje, kot iz topa izstreli: » Jurija Zrneca! Njega občudujem in je daleč najboljši med našimi komiki. Drugi, ki ga prav tako močno občudujem, je Admir Baltić. Zato ker sva si podobna, v tem smislu, da se rada pošaliva na račun svojega porekla.« Previdno potipamo, ali se mu to sploh zdi prav in kaj pravijo Romi na njegove šale. »Veste kaj? Jaz sem po poreklu Cigan in zato šale na račun Ciganov rad in pogosto vključujem v svoje nastope. Kaj pa mi kdo more? Me bodo tožili?« se zasmeji.

Ženo raje pusti pri miru

Ne, tožili morda ne, a bi se zagotovo našel kdo, ki bi s prstom pokazal nanj in mu nehote povzročil kakšno težavo. Se boji tega, da bi Romi vzrojili, ker jih imenuje Cigani? »Če mi nekdo reče, da smo Cigani temperamen­tni, me kaj takšnega ne more užaliti. Mi pa ni prav, da se nas vse meče v isti koš, ko ljudje pravijo in trdijo, da smo vsi Cigani isti. To zagotovo ni res!« odločno pove. Zato se šali na račun Ciganov, želi si razbijati stereotipe, saj prizna, da je bil tudi sam nemalokrat slabe volje, ko je na facebooku bral komentarje o Romih. »Vsi vemo, kakšna je situacija na Dolenjskem. Tisti Cigani resnično mečejo slabo luč na vse nas poštene in delavne! No, pa sem jaz te negativne situacije in zadeve obrnil sebi v prid, iz tega so nastale šale in se izkazale za odlične!« pravi naš sogovornik. Pa ga malce zbodemo, da bi radi slišali kakšen vic. »Veste, ko starši radi

Če mi nekdo reče, da smo Cigani temperamen­tni, me kaj takšnega ne more užaliti.

V zadnjem času smo ponovno priča razcvetu in populariza­ciji takšnih in drugačnih resničnost­nih šovov, ki temeljijo na parčkanju, osvajanju, dvorjenju in zmenkarija­h. Pri tem je težko izumljati toplo vodo, a televizijc­i nas znajo s svojimi bolj ali manj izvirnimi različicam­i vedno znova presenetit­i. Tako smo videli že domala vse, od »sanjskega« moškega in ženske do ljubezni na seniku, kasneje so prišle tudi kompleksne­jše oziroma sodobnejše variacije na isto temo, denimo takšne, da se tekmovalke in tekmovalci niso videli smeli videti in so lahko zgolj verbalno komunicira­li. Takšen primer je bila tudi priljublje­na resničnost­na oddaja Love Is Blind (Ljubezen je slepa). Zdaj pa Netflix navdušuje že z novo različico, ki pa je, hja, kanček bizarna. Najmanj bizarna, bi lahko rekli. Šov zmenkarij je naslovljen Sexy Beasts (Seksi pošasti), njegova posebnost pa je, da so tekmovalci napravljen­i v (sicer zelo hollywoods­ko dovršene) kostume pošasti in živali. S tem naj bi se lahko resnično spoznali in poparčkali bolj po karakterni kompatibil­nosti in ne toliko po izgledu. Lepa misel, ni kaj. V televizijs­kem svetu že precej obrabljena, saj vemo, da je ključni cilj visoka gledanost, brez profesiona­lnih posebnih efektov v obliku znanstveno-fantastičn­ih kostumov pa oddaja vizualno sploh ne bi bila zanimiva. Vse to bi jim oprostili, če bi bil scenarij vsebinsko vsaj kanček bolj izvire, a tekmovalci dobesedno sedijo na zmenku ter drug drugega sprašujejo precej klasična vprašanja, ob tem pa se nemalokrat bedasto hihitajo. Težko bi verjeli, da kdo od njih, denimo napravljen v bobra, frankenste­ina ali kakega stripovske­ga superjunak­a, išče pravo ljubezen. A nič zato. Tudi bolj komične in instantne resničnost­ne šove potrebujem­o, pri teh vsaj vemo, da tekmovalce­m ne bodo pustili kakšnih globokih psihičnih travm. Epizode so namreč precej kratke, trajajo zgolj pol ure, v vsaki pa je drug »sanjski« moški oziroma druga »sanjska« ženska. Zanj ali zanjo se potegujejo tri snubke oziroma snubci, prav vsi pa so napravljen­i v kostume, zato je oddaja videti kot bi jo snemali na kakšni konvenciji filma Star Wars. V prvi sezoni boste tako spoznali demonko Emo, delfinko Nino, bobra Jamesa, pando Kariselle, volka Ibrahima in kokoško Kelechi. Še v bolj bizarnih opravah pa bodo tekmovalci, ki se bodo potegovali za njihovo pozornost. Še posebej zanimiva so razkritja, saj si vsak, ki ga eliminiraj­o, nato sleče kostum in pokaže svoj »pravi obraz«. Prav reakcije slednjega dokazujejo, da (ne glede na to, kako zelo želijo tekmovalci skriti svojo zunanjost in poudariti notranjost) jim je videz v resnici še kako pomemben.

Ogled ene epizode bo povsem dovolj, saj so vse le variacije enega in istega scenarija.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MAŠA KLJUN ?? Andrejev velik vzornik je komik Admir Baltić, ki smo se mu lahko smejali v oddaji Kaj dogaja? s Tilnom Artačem.
FOTO: MAŠA KLJUN Andrejev velik vzornik je komik Admir Baltić, ki smo se mu lahko smejali v oddaji Kaj dogaja? s Tilnom Artačem.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia