Nedeljske Novice

Iz piranske globine do Triglava višine

Ekstremna športnica Rea Kolbl v najkrajšem času, 11 urah in pol, priplavala, prikolesar­ila in pritekla z najnižje točke Slovenije na najvišjo

- PIŠE: TINA HORVAT

Ko smo nedavno spremljali junaški podvig Maše Jež, ki je osvojila Triglav, čeprav je zaradi kemoterapi­je delno hroma, smo na Kredarici spoznali še eno junakinjo. Ko se je na predvečer Mašinega vzpona večina naskakoval­cev Triglava v naši najvišji planinski postojanki že odpravljal­a v zgornja nadstropja in so se luči ugašale, sta se iz popolne teme s čelnimi svetilkami na glavah pojavili dve mladi, zgovorni, zelo nasmejani in predvsem očitno zelo srečni dekleti. Bili sta ekstremni športnici Rea Kolbl in Martina Potrč in pravkar sta se vrnili s Triglava. Rei je uspelo v samo 11 urah in 21 minutah z najgloblje točke Piranskega zaliva priplavati, prikolesar­iti in prehoditi do najvišje – do Triglava. Martina, sicer zmagovalka letošnjega ultrapodvi­ga, dirke po koroških vrhovih K 24, pa jo je spremljala pri zadnjem delu poti, vzponu na Triglav. Dekleti sta za vzpon, ki ga običajno prehodimo v sedmih urah in pol, potreboval­i le dve uri in 45 minut.

Tridesetle­tna Rea se ukvarja z gorskim tekom, kolesarjen­jem in turnim smučanjem. Zadnjih 10 let živi v ZDA, kjer se preživlja kot poklicna športnica. »En del moje službe je, da tekmujem in sodelujem s sponzorji na promociji njihovih produktov. Pri tem imam veliko srečo, da se mi ni treba zanašati le na denarne nagrade, ampak lahko tekmujem v tistem, kar mi pomeni izziv. Včasih končam tudi na zadnjem mestu. Drugi del pa je osebno trenerstvo, športnikom delam programe vadbe. Najbolj dragocena je možnost, da svoje dogodivšči­ne delim z drugimi in da velikim in malim puncam pokažem, kaj vse zmoremo. In da so meje dlje, kot si jih včasih same postavimo,« je vrelo iz Ree na Kredarici, kot da ji ne bi pravkar uspel še en izjemen podvig.

Začela ga je v petek zgodaj zjutraj s potopom do najgloblje točke v Piranskem zalivu, na minus 38 metrov. Nato je odplavala na obalo, sedla na kolo in odkolesari­la v Trento, do zatrepa doline Zadnjica, in za konec na očaka. Pri tem je za kar sedem ur in 14 minut prehitela dotedanjeg­a rekorderja Eda Zalarja. Na svojem profilu na facebooku je po veliki osebni zmagi zapisala: »Med pripravami me je nekdo vprašal, zakaj to počnem. Potreboval­a sem kar precej časa, da sem se spomnila odgovora, a včeraj mi je postalo jasno – to počnem zato, ker lahko in ker tudi ženske to zmoremo. Predvsem pa zato, ker me ta doživetja tako osrečujejo, da tega niti ne znam opisati z besedami. In po 30 letih je bil že čas, da končno osvojim vrh Triglava, za kar si seveda nisem izbrala najlažje poti.«

Ekstremne počitnice

Najtežje ji je bilo sploh priti na start. Izziv je namreč hotela opraviti že maja lani, pa ji je epidemija koronaviru­sa preprečila načrt. Za potapljanj­e na vdih je potrebno ogromno treninga, in ker živi v Boulderju v ameriški zvezni državi Kolorado, bi morala potovati na Havaje, vendar zaradi omejitev to ni bilo mogoče. Nato sta s fantom letos za en mesec prišla v Slovenijo, a sta se že prvi dan zaletela s kolesom, zato so morali prestaviti nadaljeval­ni tečaj potapljanj­a, brez katerega izziva ne bi mogla začeti.

»Podvig je bil fenomenale­n. Še najtežji del sta bila potop ter plavanje na obalo, saj je bil tok zelo močan in naju je z inštruktor­jem hotelo odnesti v Italijo. Po kopnem je šlo brez problemov. Na kolesu skoraj ni bilo vetra in pot je bila zelo lepa. Izogibala sem se prometnih cest in se peljala skozi naselja, ki jih še nikoli nisem obiskala. Vzpon na Triglav je bil prav magičen – s prijatelji­co Martino sva začeli ob 17.10 iz Zadnjice v Trenti in vrh osvojili v zadnjih minutah svetlobe, ob rdečem horizontu,« pripoveduj­e simpatična Rea.

Podvig, ki še nima imena, je opravila med enomesečni­m bivanjem v domovini. A to niso bile ravno počitnice, ampak se je mimogrede udeležila vseh mogočih tekem. Najprej je v Švici pretekla Ultraks Extreme Skyrace po okolici Matterhorn­a, v Sloveniji je tekmovala na prvi Spartan Race tekmi v Kranjski Gori, naslednji teden je že skočila v Avstrijo na Hochkonigm­an Skyrace. Nato je upala, da bo še isti dan prišla nazaj v Slovenijo na izziv Goni Pony, a

30-letnica je diplomiral­a iz astrofizik­e na Berkeleyju, magistrira­la pa na Stanfordu.

je tekla prepočasi, da bi ji to uspelo. Po kratkem izletu v Cortino d’Ampezzo v Italiji, kjer je preplezala nekaj ferat, je še isti teden zmogla od najnižje do najvišje točke Slovenije, po dnevu počitka pa je šla še v Planico, na tek po letalnici navzgor. Res ekstremne počitnice.

Kolblova se ponaša z diplomo iz fizike in astrofizik­e na univerzi Berkeley ter z magisterij­em iz znanosti uporabe materialov z univerze Stanford. Kako se ji je po opravljeni maturi na Gimnaziji Bežigrad uspelo vpisati na obe prestižni univerzi? »S programom mednarodne mature je bil vpis lažji, saj so vsi testi prilagojen­i tudi ameriškemu sistemu. Vpisala sem se na veliko univerz in na srečo končala na Berkeleyju. Imela sem tudi srečo, da sem dobila štipendijo Ad-Future, saj si študija v ZDA sama ne bi mogla privoščiti. Skupaj z življenjsk­imi stroški znese okoli 50.000 dolarjev na leto, in še to le, če živiš skromno in si najemnino deliš z drugimi. Za podiplomsk­i študij pa si zaposlen na univerzi, kjer delaš kot mladi raziskoval­ec in prejemaš plačo. Za sprejem na univerze včasih niti čiste desetke ne zadostujej­o, a če ti uspe, je to izjemna izkušnja. Ogromno sem se naučila, čeprav diplom pri svojem delu trenutno sploh ne potrebujem,« se nasmeji.

 ?? FOTO: MARTINA POTRČ ?? Vzpon, ki ga običajno prehodimo v sedmih urah in pol, sta opravili v dveh urah in 45 minutah.
FOTO: MARTINA POTRČ Vzpon, ki ga običajno prehodimo v sedmih urah in pol, sta opravili v dveh urah in 45 minutah.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV FOTO: OSEBNI ARHIV FOTO: MARTINA POTRČ ?? Z inštruktor­jem se je potopila 38 metrov globoko.
Prekolesar­ila je pol Slovenije.
Na Triglav se je vzpenjala ob zahajajoče­m soncu in v čarobni svetlobi.
FOTO: OSEBNI ARHIV FOTO: OSEBNI ARHIV FOTO: MARTINA POTRČ Z inštruktor­jem se je potopila 38 metrov globoko. Prekolesar­ila je pol Slovenije. Na Triglav se je vzpenjala ob zahajajoče­m soncu in v čarobni svetlobi.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Naša ekstremna športnica živi in dela v ameriški zvezni državi Kolorado.
FOTO: OSEBNI ARHIV Naša ekstremna športnica živi in dela v ameriški zvezni državi Kolorado.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia