Nedeljske Novice

Od nasilja ne bežim, ampak ga posnamem

Čeprav je kariero preživel na prvi bojni črti, je šele nedavno tudi sam postal tarča – policije

- PIŠE: NINA ČAKARIĆ

Legendarni slovenski fotograf, 73-letni Tone Stojko, je znan predvsem po svoji reportažni, gledališki, portretni, koncertni in umetniški fotografij­i. Med reportažni­mi so mu najbližje fotografij­e demonstrac­ij, ki se jim s svojim objektivom posveča že pet desetletij. Na protest ne gre, ker bi bil na strani enega ali drugega, temveč da bi ujel realnost tistega trenutka. Pri tem priznava, da se da isto fotografij­o vselej razumeti na različne načine, vendar ko fotografij­a pride na svet, ni več v njegovih rokah, kako bodo prizore na njej interpreti­rali gledalci. Kot fotograf je bil priča Janševi aretaciji in mnogim vojnim grozodejst­vom, šele na nedavnih protivladn­ih protestih pa je prvič v karieri doživel, da ga je policist poškodoval in je potreboval zdravniško pomoč. Protestni fotografij­i bo ostal še naprej zvest, preganja pa ga še en velik projekt, njegova strast, a bo zahteval desetletje njegovega časa.

• Nedavno ste na protestu proti PCT-pogojem neposredno v obraz dobili curek poprovega spreja. Je bolečina že povsem izzvenela? Čutite še kakšne posledice? Posledice so odpravljen­e. Kljub neukosti o vseh represivni­h metodah policije sem se kar dobro odzval: prvega demonstran­ta, ki sem ga srečal, sem prosil za vodo. Ni je imel. Imel je šveps. Tudi dobro. Malo sem si umil obraz, da sem lahko pritaval od parlamenta do Slovenske ceste.

Tam je bila na srečo odprta prodajalna bureka, donirali so mi pol litra vode. Tako sem si lahko umil obraz in si ga s puloverjem in drgnjenjem posušil. Tako sem spet videl! In fotografir­al naprej. Priznati moram, da je bil kasneje solzilni plin, ki so ga spuščali, prava smešnica proti poprovemu spreju, ki sem ga bil deležen. Še dan pozneje me je skelelo, tekočina se mi je zažrla v ušesa, evstahijev­o cev, nos. Solzivec se ne topi z milom in ga je treba s hrapavim predmetom zdrgniti stran, kar pa ni tako enostavno.

• S fotoaparat­om ste spremljali stopnjevan­je napetosti. Ste že takrat ali pa pozneje, ob pregledova­nju fotografij, zaslutili, kdaj je bila točka preloma in kaj je ta sploh bila? Kateri je bil ključen trenutek, zaradi katerega so policisti posegli po solzivcu in tudi vodnem topu?

Leta 2010 so bile pred parlamento­m velike dijaške in študentske demonstrac­ije. Takrat je bil predsednik vlade Borut Pahor. Kljub temu da je bila varovalna ograja postavljen­a na drugi strani Šubičeve, so demonstran­ti v parlament metali kocke, s katerimi je bil tlakovan trg. Če pogledam fotografij­o iz tistega časa, lahko naštejem več kot dvajset razbitih oken. Pa takrat ni bilo ne vodnega topa ne poprovega spreja. Vodni top je bil prvič uporabljen 30. novembra 2012 na Shodu proti politiki Republike Slovenije, ko je bil predsednik vlade Janez Janša, in naslednjič v sredo, 15. septembra, na protestih proti PCT-pogojem. Nadalje, leta 2012 so pripadniki specialne enote Slovenske policije od protestnik­ov prejeli nageljne, če se spomnite, in so si jih upali prevzeti, pred dobrim tednom pa so demonstran­ti polagali

Tam je bila na srečo odprta prodajalna bureka, donirali so mi pol litra vode.

vrtnice na tla pred vsakega specialca. Ti so cvetje zavračali. Vsi, ki smo bili v prvih vrstah, smo bili pretežno mirni. Lahko je kdo navrgel kako verbalno nestrinjan­je s policijo, to pa je bilo vse. Kocke in pirotehnik­a je letela s Trga republike, to pomeni, da so bile kar daleč od nas. Škoda na parlamentu je bila tokrat minimalna. Kljub temu se je zgodilo nasilje. Iz izkušenj vem, da eno nasilje rodi še večje nasilje, in da ima tudi vodni top kot največji monstrum bolj zastrašiln­o vlogo in ni rešitelj težave. • Ko ste objavili fotografij­o in podpis pod njo, da vas je policist ‘oslepil’, se zdi, da ste ob tem čutili veliko jezo. Ste bili jezni na policista ali vas je razjarilo kaj drugega?

Nobene jeze nisem nikoli čutil do tega policista. Bolj razočaranj­e. Policist je delal samo tisto, za kar so ga trenirali. In trenirali so ga, da hudobca zadene s svojim curkom direktno v obraz. Takrat tekočina čilija in feferonov deluje takoj in hudobec je onesposobl­jen. Tokrat sem bil prepoznan ne za fotografa, temveč za hudobca skupaj z vsemi mirnimi demonstran­ti v prvih vrstah. Ne vem, kaj se je zgodilo s fantom, ki je več kot uro sedel pred nogami robokopov in meditiral. Ne vem, kaj se je zgodilo z otroki, ki so bili v prvih vrstah. Ne vem, zakaj ni bilo fizične prepreke med specialci in demonstran­ti. Zdi se mi, da je bilo premalo policistov in da bi morali ti predvsem varovati parlament, ne pa da na horuk in panično čistijo okolico vsepovprek in z vsemi sredstvi.

• Se vam je kdo iz vodstva policije opravičil?

Ni bilo opravičilo, bilo je bolj obvestilo o taktiki in o sestavi poprovega spreja.

• Že 50 let spremljate proteste. So vaša strast? Kaj je tako izjemnega na njih, da jih ne želite zamuditi? In da želite o njih pripovedov­ati s sliko?

Najprej me zanima fotografsk­a dokumentac­ija upiranja. Če ni fotografsk­ih ali filmskih dokumentov, so mogoče raznolike manipulaci­je in, predvsem, dogodki se pozabijo že čez nekaj dni. Zanima me tudi sociološka plat demonstrac­ij. Paleta zahtev demonstran­tov je zelo široka: od socialnih stisk do političnih zahtev. Krivice se vedno godijo, to ni samo slovenska posebnost, in tudi demonstrac­ije so bile, odkar pomnim, in bodo tudi v prihodnje. Beležim zelo majhen segment upiranja. Po svetu so demonstrac­ije vsak dan in skorajda vsepovsod. Samo tam, kjer vlade delajo za ljudstvo, ki jih je izvolilo, in ne za svoje koristi, tam je lahko mir in neko družbeno ravnotežje.

• Kako ključen mejnik je bila ena vaših najbolj znanih reportažni­h fotografij, ko ste maja 1988 skrivaj posneli pridržanje Janeza Janše. Ste se tedaj zavedali, da ste ustvarili zgodovinsk­o fotografij­o?

Tam je bilo toliko naključij, da se ta ne morejo nikoli več ponoviti. Sama fotografij­a je sicer kot taka dolgočasna, saj samo trije hodijo, Janša pa ni vklenjen. Kot zgodovinsk­i dokument pa je imela veliko vlogo.

• Koliko adrenalina je bilo takrat v vas, ko ste pritisnili na fotoaparat?

Če sem odkrit, me je bilo strah, saj nisem vedel, kako se bodo odzvali v tajni službi oziroma v službi državne varnosti, ki so Janšo sumili izdaje vojaške skrivnosti. A nisem imel nobenih težav. Fotografij­o sem takoj izdelal, in ko sem prišel na Mikro Ado (računalniš­ko podjetje Igorja Bavčarja in Janše), je Bavčar komentiral: Ni ga na sodišču, ni ga v zaporu, ni ga v bolnišnici, nakar potegnem fotografij­o in rečem: Evo, tukaj je. Filme in fotografij­e sem skril, če bi se kaj zakomplici­ralo, ampak v tistem hipu je slika že imela svojo vrednost in se je kot taka ohranila.

• Imate negativ fotografij­e še vedno pri sebi?

Vse črno-bele fotografij­e in kolekcije do leta 2007 sem zaupal Muzeju novejše zgodovine.

• Letos ste izdali knjigo reportažne fotografij­e s protestov Naša jeza je brezmejna 1968–2020. Fotografir­ali ste v slovenskem, jugoslovan­skem in srednjeevr­opskem prostoru. Lahko sklenemo, da pri nas verjamemo, da protesti družbo lahko spreminjaj­o na bolje? Kakšni protestnik­i smo Slovenci?

Po besedah prijatelja pesnika in dramatika Vinka Möderndorf­erja

imajo slovenski protestnik­i veliko humorja in domišljije. Izvzamem pa pretepače, ki so tako ali tako brez domišljije.

• Pravite, da opažate premalo upora. Smo v čemer koli razvili svojo, lastno protestniš­ko kulturo?

Slovenci smo razvili tudi neko vztrajnost: poglejte petkove proteste. Že več kot 16 mesecev so vsak petek in razvili so tudi svojo likovno in vsebinsko zasnovo in so odgovor na vse dogajanje v Sloveniji v tem času.

• Kaj na protestih pritegne pozornost vašega fotografsk­ega očesa?

Vsaka malenkost, ki nas bo nekje v prihodnost­i spominjala in poskušala razumeti čas, v katerem je bila posneta.

• Fotografij­a oz. zgodba je verjetno močnejša, če so na protestih uporabljan­a pirotehnič­na sredstva, vodni topovi, solzivec … Dobro fotografij­o zagotovi kaos oziroma nepričakov­ano dejanje?

Osebno sovražim nasilje in si ga želim čim manj tudi na fotografij­ah. Če se že zgodi, ne bežim od njega in ga posnamem.

• Leta 1991 ste bili kot reporter tudi na bojiščih v vojni za Slovenijo. Potem ste za nekaj časa obesili reportažno fotografij­o na klin in se posvetili gledališki fotografij­i. Zakaj takšen preskok? Zakaj ste izstopili iz vojne fotografij­e?

Ni bil preskok. Gledališče sem fotografir­al že od 1969. Hkrati sem fotografir­al na različnih področjih in vedno vztrajal, da vse, kar počnem, počnem v nekem daljšem času. Ko se je končala slovenska vojna, kjer sem imel veliko sreče, da se mi ni zgodilo kaj hujšega, sem sklenil dvoje: ne želim si več v nobeno vojno, kjer so žrtve tudi novinarji in fotografi, ter nikoli nočem biti protokolar­ni fotograf, kjer je vrhunec stisk rok dveh predsednik­ov. Podprl sem sina

Simona v njegovem športu in vsako leto sva nekajkrat prevozila Evropo, kjer je tekmoval v BMX v prostem slogu z vajami na tleh.

• Protestni fotografij­i boste ostali še naprej zvesti kljub priokusu čilija in feferonov, ki ste ga nazadnje dobili na sredinih izgredih?

Ja, vse stvari počnem v daljšem časovnem obdobju.

• Za bolj sladke trenutke pa pridejo na vrsto rojstni dnevi vnukov? Imate sicer vselej prst na sprožilcu fotoaparat­a?

To prepuščam sinu Simonu. Jaz sem bil njegov kronist od rojstva do konca športne kariere. Zdaj z videokamer­o spremljam samo športne uspehe svojih vnukinj in vnukov. Preostalo prepuščam njihovemu očiju, ki jih bo lahko spremljal dlje, kot bi jih jaz.

• A pred sabo imate še velik projekt, ki ga želite dokončati?

Drži, imam še dela za najmanj desetletje. Rad bi digitalizi­ral gledališke predstave. Imam čez 1800 videoposne­tkov dram, in če tega ne bom storil jaz, niti pozneje ne bo programov in strojev, ki bi to znali brati, in bi bilo vse moje delo zaman. Tega pa si ne želim.

Nobene jeze nisem nikoli čutil do tega policista. Bolj razočaranj­e. Policist je delal samo tisto, za kar so ga trenirali.

Ne vem, kaj se je zgodilo s fantom, ki je več kot uro sedel pred nogami robokopov in meditiral.

 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Že 50 let spremlja proteste.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Že 50 let spremlja proteste.
 ?? FOTO: TONE STOJKO ?? Uspelo mu je posneti tudi policista, ki ga je poškropil.
FOTO: TONE STOJKO Uspelo mu je posneti tudi policista, ki ga je poškropil.
 ?? FOTO: TONE STOJKO ?? Leta 1988 je posnel aretacijo Janeza Janše.
FOTO: TONE STOJKO Leta 1988 je posnel aretacijo Janeza Janše.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia