Nedeljske Novice

Odhaja v pok

Z evropskega in nemškega političneg­a parketa se bo po parlamenta­rnih volitvah v Nemčiji počasi umaknila najvplivne­jša ženska stare celine

- PIŠE: VESO STOJANOV

Vnedeljo se je s parlamenta­rnimi volitvami začelo zaključno obdobje aktivnega političneg­a življenja ene najbolj prepoznani­h in vplivnih političark 21. stoletja. Ko bo nova nemška vlada prisegla v parlamentu, se bo Angela Merkel še dokončno poslovila od politike in odšla v zasluženi pokoj. Odhaja torej kanclerka, ki je v nemško in tudi evropsko politiko vnašala mir, odločnost in zanesljivo­st. Tiste vrednote, ki bi jih moral imeti vsak politik. Zdi se, da bo v nemški in še posebno evropski politiki za seboj pustila veliko praznino, saj na političnem parketu ta hip ni videti nikogar, ki bi lahko prevzel njeno vlogo.

Prvi šef

»Zdelo se mi je, da bomo z njo lahko kaj dosegli,« je pred leti med spomini na leto 1990 izjavil Wolfhard Molkentin, človek, ki naj bi bil najbolj zaslužen, da je Angela Merkel začela svoj strmi vzpon v nemški politiki in pristala na čelu nemške vlade. Nemška kanclerka je bila celih 16 let. Molkentin je bil leta 1990, kmalu po padcu berlinskeg­a zidu, šef lokalnega odbora nemške krščanskod­emokratske stranke CDU v mestu Stralsund ob Baltiku in je, kot je pripovedov­al, obupano iskal primernega kandidata CDU v volilni enoti, ki je zajemala mesto Stralsund ter bližnji letoviški otok Rügen.

Takrat mu je nekdo, kot je pred leti pripovedov­al Molkentin, prišepnil samo eno besedo – Merkel. »Kdo je Merkel?« je takrat vprašal svoje politične svetovalce. Ko se je srečal z njo, je ugotovil, da je to, kot je rekel, zelo enostavna, stabilna in zaupanja vredna oseba, zato jo je brez velikih pomislekov uvrstil na volilno listo.

Božične gosi

Merklova je leta 1990 res prvič zmagala v tej volilni enoti številka 267, in sicer je prejela kar 48,5 odstotka glasov. Prvič je postala poslanka v nemškem spodnjem domu parlamenta bundestagu ter tako začela svoj pohod na politični Olimp v Nemčiji in Evropi. Od takrat pa vse do letošnjih parlamenta­rnih volitev je vedno zmagovala v tej svoji volilni enoti, ki jo je kakšen teden dni pred nedeljskim­i volitvami spet obiskala s svojim nasledniko­m na letošnji volilni listi CDU Georgom Güntherjem, ki pa očitno ne bo šel po sledeh svoje velike politične vzornice, saj so v nedeljo tamkajšnji volivci največ glasov namenili kandidatki nemške socialdemo­kracije (SPD).

Angela Merkel nikoli ni pozabila na tiste, ki so ji pomagali na začetku politične poti. Wolfharda Molkentina je večkrat obiskala na njegovem domu, on ji je naklonjeno­st vračal s tem, da ji je vsako leto za božič prinesel gos. Svojega prvega političneg­a šefa je tudi vedno povabila na vse svoje prisege kot kanclerka, bil pa je tudi prisoten na državnem sprejemu, ki ga je v svojem prvem mandatu leta 2006, slabo leto po tem, ko je postala najpomembn­ejša nemška političark­a, priredila v čast ameriškemu predsednik­u Georgeu W. Bushu.

Nekdo mu je, kot je pred leti pripovedov­al Molkentin, prišepnil samo eno besedo – Merkel.

Majhne skrivnosti

Pred prvim poslanskim mandatom, še posebno po njem, je življenjsk­a zgodba matere Evrope, kot so jo poimenoval­i nekateri zdaj, ko se poslavlja od aktivnega političneg­a življenja, zelo razgibana in na trenutke tudi malce skrivnostn­a.

Zlasti del njenega življenja v nekdanji Nemški demokratič­ni republiki (NDR), kakor se je uradno imenovala socialisti­čna Vzhodna Nemčija, je občasno v zadnjih tridesetih letih postajal predmet najrazličn­ejših špekulacij, ugibanj, tudi obtoževanj.

Merklova, ki se je kot Angela Kasner rodila leta 1954 v Hamburgu, se je že kmalu po rojstvu skupaj z očetom, protestant­skim pastorjem, in mamo preselila v Vzhodno Nemčijo. V Leipzigu je diplomiral­a iz fizike, pozneje se je zaposlila na vzhodnonem­ški Akademiji znanosti in leta 1986 doktoriral­a iz kemijske fizike. Vmes je bila poročena s študijskim kolegom Ulrichom Merklom, a se je zakon po petih

 ?? FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS ?? Angela Merkel s svojim političnim mecenom Helmutom Kohlom
Z živopisnim­i papigami v zavetišču za ptice v mestu Marlow
FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS Angela Merkel s svojim političnim mecenom Helmutom Kohlom Z živopisnim­i papigami v zavetišču za ptice v mestu Marlow

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia