Nedeljske Novice

Zvok in slika, kot se šika

Televizor sony bravia XR-65A90J je izjemno gledati in poslušati. Kupci dobijo še dveletno naročnino na pretočno storitev Bravia core.

- PIŠE: STAŠ IVANC

Nisem si mogel pomagati. Za naslov sem uporabil legendarni slogan zdaj že propadle slovenske multimedij­ske trgovine, ki nas je razveselje­vala v devetdeset­ih letih. A tale sony si ga zasluži.

Sony je letos predstavil novo serijo pametnih televizorj­ev bravia XR, ki se ponašajo s t. i. kognitivni­m procesorje­m XR, ki naj bi znal reproducir­ati, kako ljudje vidimo in slišimo. Kakor razlagajo pri Sonyju, se ljudje med opazovanje­m objektov nezavedno osredotoči­mo na določene točke. In procesor bravia XR zna zaslon razdeliti na več območij in zazna, kje na sliki so tovrstne točke. Medtem ko je običajna umetna inteligenc­a sposobna zaznati in posamično analizirat­i elemente slike, kot so barva, kontrast in podrobnost­i, pa lahko kognitivni procesor XR hkrati navzkrižno analizira vrsto elementov, tako kot to počno naši možgani. Kognitivni procesor XR analizira tudi položaj zvoka v signalu in ga uskladi z dogajanjem na zaslo

Kognitivni procesor XR poskrbi za fantastičn­o sliko.

nu, hkrati pa zna pretvoriti kateri koli zvok v prostorske­ga in tako zagotovi še večji realizem. Procesor se uči, analizira in razume ogromno količino podatkov ter optimizira vsako piko, kader in prizor za najbolj realističn­o sliko in zvok doslej.

Napredna tehnologij­a

Sliši se hudo zapleteno in že kar malo skrivnostn­o, a tale sony bravia XR-65A90J ima res hudo sliko. Znamka za svoje top televizorj­e že dolgo uporablja zaslone iz organskih diod (oled), ki slovijo po izjemnih kontrastih in barvah, predvsem pa so sposobni prikazati popolno črnino, saj je v nasprotju z običajnimi od zadaj osvetljeni­mi paneli iz tekočih kristalov pri oled zaslonih osvetljena vsaka pika posebej. Zaradi tovrstne tehnologij­e so oled zasloni lahko silno tanki, saj ne potrebujej­o dodatnega vira svetlobe. Seveda pa je sam televizor malce debelejši, saj je treba nekam stlačiti vso napredno elektronik­o in predvsem zvočnike, ki poskrbijo za dober zvok in več basov, kot smo jih vajeni pri ploščatih televizorj­ih.

Izjemna slika

Veliki 164-centimetrs­ki (65-palčni) zaslon z ultra visoko ločljivost­jo 4K (4096 krat 2160 slikovnih točk) navdušuje z ostro sliko, podrobnost­mi, realističn­imi živahnimi barvami, močnimi kontrasti in visokim dinamičnim razponom. Marsikomu takšni opisi ne povedo prav veliko, zato lahko rečem le, da tako dobra slika ne bo nikogar pustila ravnodušne­ga. In to ne velja le za posnetke v ultra visoki ločljivost­i 4K in z visokim dinamičnim razponom HDR, kakršne ponujajo pretočni kanali, kot sta Netflix ali Amazonov Prime Video, oziroma precej redkejši 4K blu-ray predvajaln­iki, ampak tudi za posnetke v »klasični« visoki ločljivost­i, kakršni so že nekaj časa na voljo pri naših televizijs­kih operaterji­h in ki jih procesor XR mojstrsko nadgradi v ultra visoko ločljivost. Celo slika v standardni ločljivost­i ni slaba, čeprav je na tem aparatu že skoraj greh gledati televizijo v tako nizki ločljivost­i; tukaj niti najnapredn­ejša tehnologij­a ne more delati čudežev.

Prej omenjena kratica HDR (high dynamic range – visokodina­mični razpon), ki jo marsikje mešajo s kratico HD (high definition – visoka ločljivost) pride do izraza pri temnih in svetlih scenah, kjer se vidi več odtenkov kot pri navadnem posnetku, seveda pa morajo ta standard poznati tako vsebina kakor vir predvajanj­a in sam televizor, na katerem jo gledamo. Skratka, rezultat obdelave novega kognitivne­ga procesorja je neverjetno naravna in ostra slika, ki pa ni nikoli umetno izostrena. In tudi samo gibanje na posnetkih je brez konkurence, saj

procesor uspešno izostri in omehča še tako zahtevne in hitre premike, ne da bi bili pri tem videti umetni. Sony je s tem televizorj­em pokazal, kdo je kralj oled scene.

Dober zvok

Seveda slika ni dovolj za uživanje v filmih in serijah. Sony bravia XR-65A90J je sposobna reproducir­ati kar globoke base, s čimer je večji tudi kinematogr­afski učinek. Zvok je lepo uravnoteže­n in dobro pozicionir­an, saj televizor za vir zvoka poleg zvočnikov uporablja tudi zaslon. Tudi simulacija prostorske­ga zvoka ni od muh. Seveda se da zvok še nadgraditi, pri čemer pa za tako dober televizor ne bo dovolj kar vsak nizkocenov­ni soundbar. Treba bo seči po izdelkih višjega kakovostne­ga razreda, za najboljše filmsko doživetje pa bo poskrbela naveza kakovostne­ga A/ V-sprejemnik­a z dobrim prostorski­m kompletom zvočnikov in nizkotonce­m. Tako dobra slika si zasluži dober zvok.

Vrhunski paket

Serija master A90J poleg vrhunske slike in odličnega zvoka prinaša tudi lep minimalist­ičen dizajn in stojalo oziroma nogice, ki jih lahko uporabimo na dva načina (dvignjene in spuščene). Daljinec z videzom brušenega aluminija je prav tako šarmanten in ima tudi osvetljene tipke, sam televizor pa obvlada še vrsto malenkosti, od 120-herčne slike in samodejneg­a načina nizke zakasnitve (kar je zelo dobrodošlo pri povezovanj­u s Sonyjevo videokonzo­lo palystatio­n 5) prek enostavno povezljivo­sti z drugimi pametnimi napravami do poznavanja različnih standardov reprodukci­je zvoka in slike. Za gladko in enostavno delovanje skrbi operacijsk­i sistem Google TV, ki daje velik poudarek vsebinam. In ker je to Sony, ima tudi svojo pretočno videostori­tev, imenovano Bravia core. In pri tem modelu je uporabnik deležen izposoje 10 filmov in 24 mesecev neomejeneg­a pretakanja, kar sploh ni slabo, saj ponudba raste iz meseca v mesec. Edinole cena ni ravno nizka: okoli 3400 evrov. A še nedavno so bili oled televizorj­i takšnega formata in kakovosti vsaj še enkrat dražji.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: STAŠ IVANC ?? S pretočno storitvijo, kot je Netflix, in sliko 4K takšen televizor resnično zaživi.
FOTOGRAFIJ­E: STAŠ IVANC S pretočno storitvijo, kot je Netflix, in sliko 4K takšen televizor resnično zaživi.
 ?? ?? Oled zaslon je fascinantn­o tanek.
Oled zaslon je fascinantn­o tanek.
 ?? ??
 ?? ?? Priključko­v ne manjka.
Klasična postavitev na nogicah, lahko pa ga spustimo prav do tal.
Priključko­v ne manjka. Klasična postavitev na nogicah, lahko pa ga spustimo prav do tal.
 ?? ?? Bravia ima tudi ojačevalni­k z izhodoma za par stereo zvočnikov.
Bravia ima tudi ojačevalni­k z izhodoma za par stereo zvočnikov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia