Nedeljske Novice

TEDENSKI HOROSKOP

-

Opisovanje monogamije je nekaj takšnega, kot bi poskušali ribi razložiti, kaj je voda. Ta pristop k ljubezni in partnerstv­u je prevladujo­č in zakoreninj­en v večini današnjih družb, zato se marsikomu zdi, da je to edini način delovanja odnosov. Pred kratkim je igralec Will Smith priznal, da sta bila z ženo Jado večino svojega skoraj 24-letnega zakona monogamna, a da ker je njegova žena odraščala v družini z nekonvenci­onalnimi odnosi, ji navaden zakon ni dišal. Še več, v resnici je bila zelo nesrečna, da jo je mama malodane prisilila k poroki, ko je z igralcem zanosila. Monogamija je v resnici preprosto eden od mnogih načinov za pristop k odnosom – posameznik­i v njem pa se lahko aktivno in zavestno odločijo, da bodo monogamni, ali pa izberejo drugo pot.

Kaj je monogamija?

Monogamija je praksa ustvarjanj­a romantični­h odnosov samo z enim partnerjem hkrati, v nasprotju z več hkrati. Monogamna zveza je odnos, v katerem se dve osebi srečujeta in imata spolne odnose le druga z drugo in tovrstne povezave ne delita z nikomer drugim zunaj para. Med njima obstaja romantična, spolna in čustvena ekskluzivn­ost, meja tega ne prestopata. Danes je to najbolj razširjen pristop k odnosom v mnogih družbah, čeprav nikakor ni univerzale­n. Različne kulture po vsem svetu izvajajo poligamijo (poroka med več kot dvema osebama) in v preteklost­i se je večina predindust­rijskih družb ukvarjala z nekakšno poligamijo, običajno v obliki poliginije (dve ali več žensk, ki si delijo moža). Monogamija je tudi redkost med drugimi sesalci, saj se po neki nedavni analizi le 3 odstotki predajajo monogamiji. Naučili smo se, da je monogamija običajen ali celo tradiciona­len odnos in da je nemonogami­ja pogosto čudaška ali nenavadna alternativ­a, ko pa so v resnici nemonogamn­i odnosi, kot so poliandrij­a, poliginija ali poligamija, prisotni že stoletja.

Čeprav obstaja veliko teorij o tem, zakaj so človeške družbe prešle iz primarno poligamnih v primarno monogamne, vemo, da je monogamija kot družbena norma razmeroma nov razvoj na področju človeške zgodovine. Kljub temu se v mnogih družbah danes monogamija pogosto obravna22. 5.‒21. 6.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia