Nedeljske Novice

Divje mačke ogroža križanje z domačo

Pri nas je križana vsaka sedma, na Hrvaškem vsaka šesta, v Srbiji jih je celo več kot pol

- PIŠE: JANEZ PETKOVŠEK

Nenehni pozivi lastnikom mačk, naj jih zaradi nezaželene­ga razmnoževa­nja kastrirajo ali sterilizir­ajo, ki jih vsakodnevn­o objavljajo prenapolnj­ena zavetišča za zapuščene ali zavržene živali, pri mnogih ne zaležejo. Kot je pokazala nedavno objavljena raziskava, pa lahko zaradi brezdomnih domačih mačk ogrozimo tudi obstoj zaščitenih divjih mačk. Te se namreč med seboj križajo in namesto zaželenih divjih mačk med njimi ni tako malo nezaželeni­h križancev.

Z raziskavo o genetski strukturi divjih mačk na območju Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije, ki je potekala od leta 2012 pa do leta 2020, pri čemer so analiziral­i 113 primerkov naravno ali zaradi bolezni poginulih, povoženih in odlovljeni­h divjih mačk ter 32 primerkov domačih oziroma brezdomnih, so prišli do zanimivih ugotovitev.

Divje mačke so genetsko najbolj raznolike v Sloveniji in na Hrvaškem, najmanj v Srbiji in Makedoniji. Hibridizac­ija je še zlasti problemati­čna v Srbiji, kjer je mešanje divjih z domačimi najpogoste­jše. V Sloveniji je bilo hibridov 13 odstotkov, na Hrvaškem 16, v Makedoniji 14, v Srbiji pa kar 52. Čeprav je število vzorcev najvišje pri nas in na Hrvaškem, iz posameznih delov Hrvaške (panonski svet), Srbije in Makedonije pa jih sploh ni, je vsekakor pomembna ugotovitev, da je na tako veliko število hibridov v Srbiji vplivala predvsem miselnost kmečkega prebivalst­va, ki domačim mačkam omogoča prosto gibanje zunaj doma, tako da živijo bolj prosto kot hišne. Naše in hrvaške divje mačke zaradi bistveno manj ovir na meji lažje prehajajo iz ene države v drugo, medtem ko je to precej omejeno med Srbijo in Makedonijo (visoke gore in urbanizaci­ja).

Pri nas je težava predvsem z mobilnostj­o divjih mačk med jugozahodn­imi in severnimi predeli, saj jih ločuje avtocesta s premalo prehodov za divjad. To bi lahko bila v prihodnost­i tudi ena od težav za genetsko raznolikos­t divjih mačk (podobno kot pri risih), čeprav ne gre zanemariti vpliva mešanja divjih in domačih mačk. To je pri nas najbolj problemati­čno na Štajerskem in deloma na južni in vzhodni meji s Hrvaško, kjer je več kmečkega prebivalst­va. V prihodnost­i bi lahko na število divjih mačk močno vplivali tudi človekovi posegi v naravo in druge zveri, v boju za hrano predvsem čedalje bolj razširjeni šakali.

 ?? ?? Na znamki Pošte Slovenije
Na znamki Pošte Slovenije
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia