Nedeljske Novice

Postaja ji hladno

-

Zgodi se, da med urejanjem nohtov kapljica laka kane na tkanino, a naj to ne bo razlog za paniko. S pravilnim pristopom lahko očistimo tudi to. Kot pri drugih madežih sta tudi v tem primeru ključni hitrost in nežnost. Kapljico najprej »dvignemo« s tkanine s topim predmetom, lahko je to plastična kartica, vizitka ali topi del noža. Pazimo, da laka še dodatno ne vtremo med vlakna. Nato vatirano paličico pomočimo v tekočino za odstranjev­anje madežev ali milo na oljni osnovi in ga od zunanjega roba navznoter začnemo nežno vtirati v madež. Ko se vata obarva, paličico zamenjamo. Ko opazimo, da madež izginja, tkanino napnemo in postavimo pod curek mlačne vode. Ne drgnemo, pustimo, da voda odnese čistila in barvo. Če je madež še vedno viden, postopek ponovimo. Če se je lak na tkanini že posušil, bo treba uporabiti odstranjev­alec laka za nohte. Vanj namočimo vatirano paličico in previdno drgnemo po madežu, ko se vata obarva, paličico zamenjamo in postopek ponavljamo, dokler ne pridemo do tkanine, nato odstranjev­anje nadaljujem­o, kot je opisano zgoraj.

Bazilika nas je vse poletje razveselje­vala s svojimi aromatični­mi zelenimi listi, zdaj pa jo bo treba počasi premakniti v notranje prostore.

Dnevi nas sicer še razvajajo z obilico sonca in precej visokimi temperatur­ami, zato rastlino takrat brez skrbi pustimo na sončnem mestu, ponoči pa jo je že treba premakniti med štiri stene. Temperatur­e pod 10 stopinj Celzija ji namreč ne prijajo, ob jutrih pa so se po večini države že nekajkrat spustile pod to mejo. Če imamo baziliko posajeno na gredici, jo lahko izkopljemo in prestavimo v lonček, da bomo še nekaj časa uživali v svežih listih. Ker je enoletnica, pa tudi tako ne bo preživela zime. Prej ali slej bo zacvetela in odmrla. Z rastline lahko odrežemo vršiček ali dva in ga postavimo v vodo, kjer bo pognal korenine, nato pa jo presadimo v lonček. Tako bo na oknu uspevala do pomladi ali še dlje. Lahko pa liste enostavno potrgamo in jih posušimo ali zamrznemo.

Četudi se zdi toplotna črpalka velik finančni zalogaj, je daleč najdražje ogrevanje na kurilno olje, tako s stališča začetne investicij­e kot letnega stroška vzdrževanj­a in ogrevanja.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia