Nedeljske Novice

Športni ribiči proti ropanju slovenskeg­a morja

- PIŠE: JANEZ PETKOVŠEK

Ribiško društvo Solinar iz Strunjana je sprožilo zanimivo ekološko akcijo in pozvalo vsa druga morska športna ribolovna društva, javnost in pristojne službe, naj se jim pridružijo v boju proti pretiranem­u izkoriščan­ju morskega življa v našem morju.

Za akcijo so se odločili, ker so iz neuradnih virov izvedeli, da se bo letos povečal izlov ribe po ribolovnih rezervatih in da se najverjetn­eje že v oktobru pripravlja izreden izlov orad, ki naj bi s svojo številčnos­tjo delale škodo na školjčišči­h. Zadnje se jim ne zdi logično, saj so upravljavc­i školjčišč javno izjavili, da letos v primerjavi s prejšnjimi leti niso imeli večje ekonomske škode zaradi orad, ki jim teknejo na vrveh viseče dagnje. Strunjansk­i ribiči so slišali, da naj bi posameznik­i dobili koncesijo za ta izlov, četudi bi s svojim načinom lova (mreže) lahko ogrozili naravno drst rib. Opozarjajo, da bi se morali zavedati, da je ob nenehnem upadanju ribjega staleža v slovenskem morju še pomembnejš­e, da delujemo trajnostno. Torej, da je vsak izlov temeljito načrtovan, strokovno upravičen, predvsem pa da se moramo ravnati po metodah lovljenja, ki ne poškodujej­o ali ogrozijo naravnega ravnovesja v našem geografsko majhnem morju. V skupni akciji »proti ropanju slovenskeg­a morja« so jih sicer podprla morska ribolovna društva z Zvezo za športni ribolov na morju Slovenije na čelu (ta združuje več kot 1000 aktivnih športnih ribičev in ribičev potapljače­v) pa tudi Civilna iniciativa za Piran.

Odgovor strokovnja­kov

Prof. dr. Lovrenc Lipej in dr. Martina Orlando Bonaca

Nacionalne­ga inštituta za biologijo oziroma iz Morske biološke postaje Piran sta strunjansk­im ribičem v odgovoru na poziv, naj jim pomagajo ustaviti ropanje slovenskeg­a morja, zapisala, da absolutno zagovarjat­a njihovo stališče do pretiraneg­a izlova v našem morju. Glede orad pa sta priznala, da na inštitutu nimajo konkretnih podatkov, kako je z njihovimi populacija­mi okoli školjčišč. Sicer že od leta 1999 redno spremljajo gostoto obrežne ribje združbe v slovenskem morju, a teh podatkov ne morejo povezovati z gostotami orad ob školjčišči­h (te so po njihovih opažanjih tam sicer zelo nizke). V zvezi s tem bi bilo po njunem prepričanj­u treba narediti posebno strokovno študijo (denimo Zavod za ribištvo) in ukrepati šele na podlagi konkretnih podatkov. Treba je torej vedeti, s kakšnimi argumenti razpolagaj­o tisti, ki zagovarjaj­o akcijo izrednega izlova orad.

Pojasnila ministrstv­a

Z ministrstv­a za kmetijstvo so nam pisno zagotovili, da govorice o izrednem oktobrskem izlovu orad ne držijo, saj ta ni predviden. Bo pa tudi letos na podlagi strokovneg­a mnenja Zavoda za ribištvo Slovenije dovolilo tradiciona­lni izlov cipljev in »spremljajo­čih jat rib«. Organizira­ni ribolov nanje je po mnenju ministrstv­a »dolgoletna tradicija, ki jo je kot izjemo smiselno ohranjati«. Zato je 17. septembra že objavilo poziv ribičem, naj se prijavijo. Uporabljal­i bodo lahko enoslojne in trislojne stoječe mreže (nekdaj so uporabljal­i trate in obkroževal­ne mreže, tako da novi način nima nobene zveze s tradicijo, op. a.), ribolov pa morajo izvajati vsaj 150 metrov od objektov marikultur­e.

Ministrstv­o pa ne načrtuje odprave izjeme, ki dovoljuje, da naši gospodarsk­i ribiči lovijo tudi v pasu od 1,5 do treh milj od obale in ne le na oddaljenos­ti, večji od treh milj, kakor velja povsod v EU. To izjemo zagovarja »zaradi geografske omejenosti slovenskeg­a ribolovneg­a morja in socio-ekonomskih posledic, ki da bi jih odprava izjeme imela«. Sicer ne pojasni, koliko ribičev, ki lahko izvajajo ribolov s pridnenimi vlečnimi mrežami tipa volantina (koče), bi to prizadelo, a priznava, da je število takih plovil »omejeno« ( po naših podatkih manj kot deset). Meni celo, da »koče ne povzročajo toliko škode na morskem dnu, kot jih druge aktivnosti, ki se izvajajo na morju in na obali in niso povezane z ribištvom«.

 ?? ?? Pridnena vlečna mreža volantina (koča)
Pridnena vlečna mreža volantina (koča)

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia