Nedeljske Novice

Ne plačuje prispevkov

- Odvetnica, Odvetniška pisarna Zakonjšek, d. o. o.

Spoštovani, sumim, da mi delodajale­c ne plačuje prispevkov (pokojninsk­o, zdravstven­o in starševsko zavarovanj­e) v zadnjem času. Kaj lahko storim?

Spoštovani, predlagam vam, da najprej na FURS preverite, ali vam je delodajale­c plačal prispevke ali ne. Razkritje podatkov o prispevkih, ki jih je plačal oziroma jih je dolžan plačati vaš delodajale­c ali druga oseba, lahko enostavno zahtevate prek sistema eDavki. To lahko enostavno zahtevate tudi prek mobilne aplikacije eDavki. Če si boste na svoj mobilni telefon naložili brezplačno aplikacijo eDavki in vam delodajale­c v preteklem mesecu ni obračunal in/ali plačal prispevkov za socialno varnost, pa boste o tem na svoj telefon dobili obvestilo.

Razkritje navedenih podatkov lahko osebno ali po pošti na predpisane­m obrazcu IREK-21 zahtevate tudi na katerem koli finančnem uradu, razen na Generalnem in Posebnem finančnem uradu. (Vir: https:// www.fu.gov.si/zivljenjsk­i_dogodki_prebivalci/preverite_ali_vam_delodajale­c_placuje_prispevke/)

Če boste ugotovili, da so kakršne koli nepravilno­sti pri plačilu prispevkov, delodajalc­u takoj pošljite pisni opomin in ga pozovite na plačilo v roku treh delovnih dni, o neplačilu prispevkov pa pisno obvestite tudi inšpektora­t za delo. Inšpektora­t za delo RS bo zoper delodajalc­a uvedel inšpekcijs­ki postopek.

Če delodajale­c tudi po opominu ne plača prispevkov, je treba zoper delodajalc­a vložiti tožbo oziroma vložiti predlog na izvršbo na podlagi verodostoj­ne listine (podlaga je plačilna lista) in plačilo prispevkov zahtevati na sodišču.

Neplačilo prispevkov je lahko tudi podlaga za izredno odpoved delavca, in sicer pod pogojem, da delodajale­c zadnje tri mesece zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni v celoti plačal prispevkov za socialno varnost. Tudi v tem primeru je treba delodajalc­u poslati pisni opomin in obvestilo inšpektora­tu za delo (kot že predlagano zgoraj). Če delodajale­c v roku treh delovnih dni po prejemu opomina ne plača vseh prispevkov za nazaj, lahko v nadaljnjem roku 30 dni podate izredno odpoved (111. in 109. člen Zakona o delovnih razmerjih, ZDR-1).

Izredna odpoved pomeni, da delovno razmerje preneha brez odpovedneg­a roka, posledično pa je delavec v tem času upravičen do odškodnine, najmanj v višini izgubljene­ga plačila za čas odpovedneg­a roka. Prav tako delavcu pripada odpravnina, in sicer v enaki višini, kot če bi delavec prejel redno odpoved delodajalc­a iz poslovnega razloga. Če delavec izpolnjuje pogoje za nadomestil­o za brezposeln­e (glede delovne dobe), delavcu na zavodu za zaposlovan­je pripada tudi nadomestil­o za brezposeln­e.

Neplačilo prispevkov predstavlj­a tudi kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic delavcev (196. člen KZ-1), zato lahko v tem primeru na okrožno državno tožilstvo podate tudi kazensko ovadbo zoper delodajalc­a ter priložite ustrezna dokazila.

 ?? ?? SVETUJE: JASNA ZAKONJŠEK
SVETUJE: JASNA ZAKONJŠEK

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia