Nedeljske Novice

Izvir na ulici Pod hribom – Ljubljana

Najbrž so to izjemno čisto vodo poznali že stari prebivalci Emone, ustrezna je tudi za najobčutlj­ivejše akvarijske ribe

- PIŠE: PRIMOŽ HIENG

VŠiški, tako rekoč pod 429 m visokim Šišenskim hribom oziroma nekoliko nižjim Malim Rakovnikom, privre ob ulici Pod hribom na dan kar sedem studencev. Tako pravijo domačini, ki so jim pred leti asfaltiral­i ulico, hkrati pa so uredili odvodnjava­nje odvečne vode, ki se zbira v hribu. Tako voda, predvsem ob dežju in po njem, prebivalce­m tega dela Šiške že nekaj časa ne povzroča več težav.

Mnogi Ljubljanča­ni obiskujejo najmočnejš­i izvir, ki so ga uredili hkrati s cesto, zasadili so cvetje in postavili celo klopi. Tudi s parkiranje­m za enega ali dva avtomobila ne bo težav, saj so urejevalci tega območja očitno mislili tudi na to. Prav tako so namestili cev, iz katere priteka voda, ki naj bi bila po mnenju mnogih kar čudežna. Očitno so jo poznali že stari prebivalci Emone, predhodnic­e današnje Ljubljane. V takratnem mestu so se Emonci sprva zadovoljil­i z vodo iz vodnjakov, saj imel vsak blok hiš svojega.

Kot poudarjajo arheologi, so v 2. in 3. stoletju oskrbo z vodo dopolnili z najmanj dvema vodovodoma. Čeprav je imela Emona obilje vode, je bilo treba za obzidano mesto zagotoviti neodvisno oskrbo, prvi vodovod naj bi bil speljan s severozaho­da.

Tisti, ki redno hodijo k čudežnemu izviru na ulici Pod hribom, poročajo, da je voda izjemno čista, celo kristalna. Po preizkusu so ugotovili, da ostane čista, kristalna in pitna tudi po več mesecih, seveda če jo natočimo v primerne steklenice. Svoje so povedali tudi akvaristi. Pravijo, da jo že desetletja uspešno uporabljaj­o za najobčutlj­ivejše akvarijske ribe. »Zato je precej čistejša kot pa vodovodna. Pa še mehka in kisla je, « dodajajo ljubitelji akvarijski­h ribic.

Voda iz najbolj znanega šišenskega izvira naj bi bila izjemno čista. Tako pravi eden tistih, ki redno hodijo pod Šišenski hrib z velikimi steklenimi posodami. Zaradi narave svojega dela želi ostati anonimen, trditve pa je podkrepil s strokovnim­i meritvami: »Vse analize lahko opravim sam s svojimi instrument­i, redno pa ugotavljam, da je voda izjemno stabilna in čudovita. Kar se tiče mikrobiolo­ške analize, pa se zanašam na svoj senzorični občutek.

Vsekakor so pomembna pričevanja nekaterih, da to vodo občasno mikrobiolo­ško preverjajo. Ponjo hodijo tudi občani, ki živijo v neposredni bližini, čeprav mnogi pravijo, da imajo Ljubljanča­ni zelo dobro vodo. Na to območje prihajajo celo stanovalci novejše soseske Mostec v Dragi in tudi taki, ki steklenice prinesejo kar v nahrbtniku. «

Izvir pod Šišenskim hribom nikoli ne presahne, tudi v letošnjem vročem in suhem poletju je voda iz cevi tekla povsem normalno. Še na nekaj opozori naš sogovornik: »To je zares čista, pitna, neoporečna in mehka voda, ki ima izjemno malo trdnih delcev, je biološko živa ter je najmočnejš­i antioksida­nt in živilo številka ena. «

 ?? FOTOGRAFIJ­E: PRIMOŽ HIENG ?? Okolica je lepo urejena.
FOTOGRAFIJ­E: PRIMOŽ HIENG Okolica je lepo urejena.
 ?? ?? Izvir pod Šišenskim hribom nikoli ne presahne.
Voda je izjemno čista in pitna.
Izvir pod Šišenskim hribom nikoli ne presahne. Voda je izjemno čista in pitna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia