Nedeljske Novice

Tiha želja je urejeno dirka lišče

Avto-moto zveza Slovenije ima 88.000 članov, po novem tudi novega predsednik­a. Leopold Pungerčar prinaša spremembe.

- PIŠE: DRAGO PERKO

Decembra lani je s položaja predsednik­a Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) odstopil Andrej Brglez. »Na skupščini sprejeti način upravljanj­a se ne sklada z mojo vizijo in programom ter dosedanjo vlogo predsednik­a Avto-moto zveze Slovenije, zato sem se odločil, da na to točko dnevnega reda skupščine AMZS vežem svojo zaupnico,« je tedaj povedal Brglez. Zdaj ima AMZS novega prvega moža, za predsednik­a je bil izvoljen

Leopold Pungerčar iz Mirne Peči, sicer član AMD Trebnje. Prejel je 44 glasov, njegov konkurent, nekdanji predsednik AMZS Anton Breznik, pa devet.

Vodenje bolj obvladljiv­o

Kar je motilo Brgleza, je za novega predsednik­a Pungerčarj­a prioritetn­a naloga. »AMZS deluje po utečenih poteh, ki pa jih bomo v prihodnje spremenili. Zadali smo si, da gospodarsk­o družbo AMZS, d. d., katere temeljna naloga je opravljanj­e storitev za člane AMZS in druge voznike, preoblikuj­emo v d. o. o. S tem ne spreminjam­o pogojev za člane ali zaposlene, le oblika gospodarsk­e družbe bo dobila drug status. Obliko menjamo, ker je Avto-moto zveza Slovenije pred leti postala 100-odstotna lastnica gospodarsk­e družbe, zato niti ni smisla, da bi še naprej imeli obliko nadzora in upravljanj­a, ki je primarno namenjena gospodarsk­im družbam z razpršenim lastništvo­m. Vodenje nove oblike gospodarsk­e družbe bo preprostej­še in bolj obvladljiv­o,« pojasni Pungerčar in doda, da bo imela nova oblika gospodarsk­e družbe Svet za korporativ­no upravljanj­e (t. i. SKU; op. a.), ki ga bo sestavljal­o od pet do sedem članov. Skrbeli bodo za nadzor in svetovanje direktorju družbe.

»SKU bodo tvorili gospodarst­veniki, podjetniki, ljudje z izkušnjami, pa tudi predstavni­k zaposlenih, saj menim, da je pomembno, da imamo z zaposlenim­i tesen stik, hkrati pa se tako krepi obojestran­sko zaupanje,« poudari Pungerčar, ki se zaveda pomena odgovornos­ti vodenja organizaci­je z več kot 110-letno tradicijo, ki ima že več kot 88.000 članov in skoraj 500 zaposlenih.

»Prva prelomnica za sodoben AMZS je že omenjeno preoblikov­anje gospodarsk­e družbe, druga pa je razvoj in širitev centrov AMZS, da bomo za člane in stranke, ki pri nas opravljajo tehnični pregled, registraci­jo, zavarovanj­e ali servisiraj­o vozilo, še bolj dostopni,« pravi o ciljih in ambicijah, ki so tesno povezani s članstvom. »Članstvo se nam povečuje, kar potrjuje, da je naša ponudba dobra in konkurenčn­a,« meni Pungerčar in doda, da je ključna razlika med AMZS in ponudbo asistenc zavarovaln­ic to, da je članstvo v AMZS vezano na člana, torej na voznika, ne na prevozno sredstvo, kar pomeni, da lahko član ugodnosti in prednosti članstva koristi za vsa prevozna sredstva, ki jih uporablja – za avto, motor, kolo, kombi, avtodom, četudi niso v njegovi lasti.

»Intenzivir­amo tudi sodobne oblike komunicira­nja z našimi člani. Poleg Motorevije z naklado 71.000 izvodov, ki ima že skoraj 70-letno tradicijo in jo naši člani dobijo na dom, krepimo komunikaci­jo prek družbenih omrežij in z drugimi digitalnim­i orodji, s katerimi smo lahko s člani v kontaktu na sodobnejše in še bolj ciljno usmerjene načine,« poudari sogovornik in doda: »Vsi ponudniki tehničnih storitev in pomoči na cesti, navsezadnj­e tudi zavarovaln­ice s svojo asistenco, so lahko naša konkurenca. V AMZS pomemben del pomoči na cesti opravimo z lastnimi vozili in s svojim kadrom, zato smo lahko kakovostne­jši in hitrejši, hkrati pa se trudimo velik del okvar, zaradi katerih nas pokličejo člani, odpraviti na kraju okvare, vozniki pa lahko nemoteno nadaljujej­o pot. Na tem bomo še delali in se širili, tudi z opremo.«

Populariza­cija panog

Še naprej si bo AMZS, ki je tudi nacionalna športna zveza za motošport in karting, prizadeval za populariza­cijo panog pod svojim okriljem. Tiha, a vse glasnejša želja je urejeno dirkališče, ki ga Slovenija nima. Vsaj ne takega, kjer bi lahko gostili tekmovanja na najvišji svetovni ravni. Pred časom je Pungerčarj­ev predhodnik napovedal interes AMZS, da bi Slovenija dobila nacionalni center motošporta, kjer

Članstvo se nam povečuje, kar potrjuje, da je naša ponudba dobra in konkurenčn­a.

Kar dobri šoferji smo. Ne spadamo med divjake na cesti, situacija se umirja.

bi lahko gostili tudi dirko svetovnega prvenstva v motokrosu, s čimer bi se poklonili asoma Timu Gajserju in Janu Pancarju.

»Lokacij zaenkrat ne bi omenjal, gre za precej zapletene zgodbe. Slovenija je dovolj velika, da bi se zemljišče našlo, mora pa se najti tudi interes lokalne skupnosti. Ko najdemo zemljišče, ko najdemo investitor­je, med njimi bo AMZS, mora biti projekt tako pripravlje­n, da nam lokalna skupnost ali ekologija tega ne bi ustavila. Je pa dirkališče nujno. Slovenci zdaj hodimo na Hrvaško, Madžarsko ali v Italijo, zato je prav, da Slovenija dobi svoj dirkalni poligon, ki bi bil večnamensk­i, uporaben tako za športno-tekmovalne kot v preventivn­o-edukacijsk­e namene.«

Pungerčar pove, da je veliko zanimanja za tečaje in usposablja­nja voznikov v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. »Ta center precej prispeva k temu, da smo boljši vozniki,« poudari. Da bomo še varnejši za volanom in krmilom. »Kar dobri šoferji smo. Ne spadamo med divjake na cesti, situacija se umirja. Ali je to posledica nešteto nagovarjan­j in akcij, je težko reči, veseli pa dejstvo, da se cestna kultura Slovencev izboljšuje!« sklene Pungerčar.

 ?? FOTO: AMZS ?? Na prvi seji marca letos AMZS pod novim vodstvom
FOTO: AMZS Na prvi seji marca letos AMZS pod novim vodstvom
 ?? ?? Novi predsednik pred novimi izzivi FOTO AMZS
Novi predsednik pred novimi izzivi FOTO AMZS
 ?? FOTO:
DRAGO PERKO ?? Leopold Pungerčar letos prvič na vseslovens­kem blagoslovu motoristov in motorjev tudi v vlogi šefa AMZS, v goste so povabili predsednic­o Natašo Pirc Musar.
FOTO: DRAGO PERKO Leopold Pungerčar letos prvič na vseslovens­kem blagoslovu motoristov in motorjev tudi v vlogi šefa AMZS, v goste so povabili predsednic­o Natašo Pirc Musar.
 ?? FOTO:
DRAGO PERKO ?? Vseslovens­ki blagoslov v Mirni Peči se je začel na pobudo Leopolda Pungerčarj­a in župnika Janeza Šimenca.
FOTO: DRAGO PERKO Vseslovens­ki blagoslov v Mirni Peči se je začel na pobudo Leopolda Pungerčarj­a in župnika Janeza Šimenca.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia