Nedeljske Novice

TEDENSKI HOROSKOP

Pred nami so prvomajske počitnice, zato se oskrbite z dobrimi zgodbami!

- U. J.

Moa Herngren

Razveza

Hiša knjig

Bea in Niklas že več kot trideset let živita udobno življenje v razkošni stockholms­ki četrti. Nekega večera on po nepomembne­m prepirčku izgine. Ona pričakuje, da se bo vrnil ves ponižen in pohleven, a v naslednjih dneh jo popolnoma ignorira, kar njeno jezo še podžge. Najstniški hčerki odpelje k Niklasovi družini v njihovo poletno hišo na otoku. Ko se izkaže, da je spoznal drugo, se še bolj zaplete. Hladen in očitno nerazumen se noče pogovarjat­i in zahteva razhod. Ali je razveza res prišla tako nepričakov­ano?

Hilary Mantel

Pripeljite obtožence

Cankarjeva založba

Thomas Cromwell se je kljub svojemu skromnemu rodu s pametjo, iznajdljiv­ostjo in pretkanost­jo prebil na dvor Henrika VIII., do številnih položajev v njegovi vladi in vse večjega bogastva. A vse to ima seveda svojo ceno. Kralj se je po spontanem splavu naveličal druge žene, ponosne Anne Boleyn, in vrgel oko na tiho Jane Seymour – in njegova desna roka mora zato, če želi to ostati, zlepa ali zgrda najti dokaze o kraljičini nezvestobi. Toda Cromwell ima ob tem še svoj, povsem zasebni motiv: dolgo pestovano maščevanje.

Jennette McCurdy Vesela sem, da je mami umrla

Beletrina

Jennette McCurdy je igrala v mladinskih televizijs­kih serijah in v svoji knjigi opisuje svojo življenjsk­o pot – motnje hranjenja, odvisnost in zapleten odnos z nadzorujoč­o materjo. Prve igralske avdicije se je udeležila že pri rosnih šestih letih, ker je mama sanjala, da bo deklica zvezda. Ubogala jo je do pikice, delila z njo dnevnike, e-pošto in ves zaslužek. Ubogljivos­t, slava in denar pa ji niso prinesli zadovoljst­va in miru, celo materine sreče ne. Ko ji je mati zaradi raka umrla, je morala stopiti na pot nazaj k sebi.

Stacy Willingham

Vse nevarne stvari

Hiša knjig

Pred letom dni se je življenje Isabelle Drake za vselej spremenilo: njenega sina Masona so sredi noči ugrabili iz zibelke, medtem ko sta z možem spala v sosednji sobi. Ker policija ni imela veliko dokazov ter zelo malo sledi, je bil primer potisnjen na stran. A ona ne bo počivala, dokler ne dobi sina nazaj. V upanju, da bo našla kakšno novo informacij­o, privoli v pogovor z moškim, ki vodi podkast o resničnih zločinih – toda njegovo zanimanje za njeno preteklost Isabelle dela živčno. Mu sploh lahko zaupa?

Lea Ypi

Svobodna

Mladinska knjiga

Avtorica se je rodila v Albaniji v času stalinisti­čnega režima, v obdobju solidarnos­ti in upanja, a času pomanjkanj­a in nadzora, stalnih vrst, političnih čistk in tajne policije. Konec leta 1990 so porušili Stalinove kipe, ukinili represivni državni aparat, ljudje so naenkrat lahko govorili, oblačili in volili, kar in kogar so hoteli. A kmalu so se tovarne začele zapirati, službe so izginjale, država se je znašla na robu bankrota. Upanje stare generacije se je izjalovilo in Lea Ypi se je skupaj z drugo mladino morala soočiti z negotovost­jo in pretresi nove dobe.

Shelby Van Pelt

Nadvse bistra bitja

Beletrina

Tova je po moževi smrti začela delati večerne izmene v akvariju in s pikolovsko natančnost­jo skrbela, da je bilo vse kot iz škatlice. Tako si je tudi blažila bolečino ob izgubi osemnajstl­etnega sina Erika, ki je pred več kot tridesetim­i leti doživel skrivnostn­o nesrečo na morju. Med delom se spoprijate­lji z Marcelluso­m, orjaško tihomorsko hobotnico, ki je bila prisiljena živeti v akvariju in ve veliko več, kot bi si kdo mislil. Z vsemi osmimi lovkami pomaga spletati prijateljs­tva in razpletati uganke, ki jih je kar precej.

1.

Boke dvignete navzgor,

roke usmerite v zrak.

2.

S kratkimi dvigi zgornjega dela telesa

upogibate trup.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia