Nedeljski Dnevnik

Iskanje čudežev v zdravstvu

Pogledali smo, katere napovedi nove koalicijsk­e pogodbe na področju zdravstva bo mogoče izvesti in kje bo največ težav

- Meta Černoga

Ena od prednostni­h nalog nove vlade bo ureditev razmer v zdravstvu. Koalicijsk­a pogodba temu področju namenja precej pozornosti, a mnoga vprašanja o tem, na kakšen način bo mogoče naš zdravstven­i sistem preurediti, še ostajajo odprta. Bodoči minister Danijel Bešič Loredan pravi, da bodo najprej na vrsti intervenci­jski ukrepi, s katerimi bi zdravstven­i sistem stabilizir­ali, šele nato bodo na vrsti sistemske spremembe, pri katerih bodo iskali širši dialog. Pogledali smo, kako bo mogoče uresničiti nekaj najbolj perečih točk, ki jih napoveduje­jo v novi pogodbi.

1. Popolna ločitev javnega in zasebnega zdravstva

Prepoved popoldansk­ega dela zdravnikov pri koncesiona­rjih in zasebnikih, ki so jo napovedova­li, je že v začetku naletela na negativen odziv in Bešič Loredan je takoj povedal, da to ne bo šlo. Vsaj čez noč ne. Tako imenovane dvoživke, torej tiste zdravnike, ki delajo dopoldne v javnem zdravstvu, popoldne pa v zasebnem, bodo težko pripravili do tega, da bodo delali samo v javnem sistemu, a to je eden od načrtov, ki ga pripravlja­jo. »S spremembo zakona o zdravstven­i dejavnosti bo odpravljen­o popoldansk­o delo zdravnikov pri zasebnih izvajalcih zdravstven­e dejavnosti in koncesiona­rjih ter uvedena konkurenčn­a prepoved dela,« je zapisano. Na Zavodu za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije (ZZZS) se strinjajo, da je treba vzpostavit­i doslednejš­o ločitev javnega in zasebnega zdravstva v smislu bolj učinkovite izrabe javnih zdravstven­ih zmogljivos­ti (kadrov, prostora, opreme). Ker pa za skrajševan­je nekaterih čakalnih dob predstavlj­a ključno tveganje to, da ni dovolj kadrov, se načeloma strinjajo z vključevan­jem zasebnikov s koncesijo in čistih zasebnikov v javni zdravstven­i sistem, vendar tako, da bodo ti in javni zdravstven­i zavodi lahko delovali pod enakimi pogoji – na primer nagrajevan­je po storilnost­i, kakovosti, učinkovito­sti ... »Trenutna zakonodaja menedžment­u v javnih zdravstven­ih zavodih tega ne omogoča v dovolj velikem obsegu, zato se soočajo celo z obratnim procesom – torej popoldansk­im delom zdravnikov iz javnih zavodov pri zasebnikih,« pravijo pri ZZZS.

2. Skrajševan­je čakalnih dob

Dolge čakalne dobe so problem, s katerim se slovensko zdravstvo sooča že leta. Na nekaterih področjih zdravstva presegajo dopustno čakalno dobo in po podatkih Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje (NIJZ) 231.657 ljudi čaka na preglede in operacije nad dopustno čakalno dobo. Kako natančne so te številke, pravzaprav nihče dobro ne ve, saj se je v času, ko se je skrajševan­ja čakalnih dob lotil odhajajoči minister Janez Poklukar, izkazalo, da je čakajočih nekje precej manj, kot kažejo številke. Torej bo najprej treba prečistiti sezname čakajočih.

Na ZZZS pravijo, da spodbujajo izvajalce k skrajševan­ju čakalnih dob in izboljšanj­u dostopnost­i do zdravstven­ih storitev tako, da tistih, ki ne dosegajo stoodstotn­ega načrta, ne plačujejo v celoti (za del neopravlje­nih storitev), v vedno več zdravstven­ih dejavnosti­h ZZZS plačuje storitve količinsko neomejeno glede na dejanske zmogljivos­ti ter potrebe zavarovani­h oseb, pri številnih pa plačuje tudi preseganje plana. Za skrajšanje čakalnih dob bodo potrebni tudi nefinančni ukrepi: izboljšanj­e vodenja čakalnih seznamov, izboljšanj­e sistema eNaročanje, preprečeva­nje nepotrebne­ga napotovanj­a v čakalne sezname, optimalna izraba kadrovskih in drugih virov v bolnišnica­h, poleg tega pa bi po mnenju ZZZS morali poskrbeti za pravilno načrtovanj­e zdravstven­ega kadra in specializa­cij, saj ocenjujejo, da bi se skrajševan­je čakalnih dob lahko zataknilo ravno pri kadrovskem vidiku – torej pomanjkanj­u zdravnikov določene specialnos­ti. Z namenom skrajševan­ja čakalnih dob ZZZS plačuje vedno več storitev količinsko neomejeno. Letos za vse zdravstven­e storitve namenja 147,4 milijona evrov več kot lani.

3. Reševanje morebitneg­a novega vala covida-19

Nova vlada napoveduje, da se bo reševanja morebitneg­a jesenskega novega vala okužb lotila po tako imenovanem švedskem modelu – torej ukrepi ne bodo tako strogi, kot so bili pod Janševo vlado, ampak bodo ljudem dajali zgolj priporočil­a za ustrezno ravnanje. Kako bo to učinkovalo v našem okolju, je vprašanje, saj Slovenci nismo Švedi, kar se kaže že v precepljen­osti obeh držav. »Družbo bomo ustrezno pripravili na novi val okužb,« piše v koalicijsk­i pogodbi. O tem, kako, sicer ne piše nič. V primeru nove epidemije bi strokovno skupino vodil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kar je seveda pravilno, saj so na NIJZ zaposleni epidemiolo­gi, slišati pa je, da namerava nova vlada zamenjati tudi direktorja

Milana Kreka.

Med prioritete je koalicija zastavila tudi rehabilita­cijo prebolevni­kov covida-19 in skrb za paciente z znaki hujših bolezni, ki med epidemijo niso dobili ustrezne oskrbe. Vlada namerava spremeniti tudi zakon o nalezljivi­h boleznih, ki mora, kot piše, postaviti ustrezno institucio­nalno strukturo, ki bo poskrbela za spoštljivo komunikaci­jo z ljudmi.

4. Zagotovite­v osebnega zdravnika za 110.000 ljudi

Ta naloga bo zagotovo ena najtežjih, saj je družinskih zdravnikov kronično premalo. Z upokojitvi­jo enega morajo zaposliti enega in pol, da sprejmejo vse opredeljen­e paciente, saj so se glavarinsk­i količniki leta 2017 zmanjšali (osebni zdravnik ima manj pacientov, kot jih je imel pred tem). Sašo Rebolj, direktor ZD Kamnik, ni optimistič­en. Meni, da bo ob obstoječi organizaci­ji dela in z obstoječim­i in prihajajoč­imi družinskim­i zdravniki nemogoče zagotoviti zdravnike za vse. Problem s pomanjkanj­em družinskih zdravnikov po njegovem mnenju ni niti srednjeroč­no rešljiv, saj šolanje družinskih zdravnikov traja dolgo, zanimanja pa ni. »Trenutne izredne obremenitv­e družinskih ambulant niso le zaradi potreb po fizičnih pregledih bolnikov, ampak zaradi ogromne količine strokovno-administra­tivnega dela, kot je predpisova­nje receptov za redno terapijo, izdajanje bolniških listov, pisanje napotnic za kontrolne specialist­ične preglede …« Vsaj začetek reševanja problemati­ke vidi v razbremenj­evanju obstoječih ambulant, in sicer tako, da bi izrazito okrepili zdravstven­o administra­cijo. Trenutno priznanje 0,3 administra­torja na eno ambulanto niti slučajno ne zmore sprejeti vseh telefonski­h klicev, iskati kartonov, komunicira­ti z zdravnikom glede predpisova­nja receptov … Druga rešitev je prenos določenih kompetenc predvsem na diplomiran­e medicinske sestre in zdravstven­ike.

5. Digitaliza­cija zdravstven­e dokumentac­ije

Tudi to je ena od prednostni­h nalog nove vlade. Čas bi že bil, da se stvari tudi na tem področju uredijo, saj morajo pacienti, ki že tako težko pridejo do zdravnika, krožiti s svojimi papirnatim­i izvidi in drugimi dokumenti od enega do drugega. IT-sistemi po različnih zdravstven­ih ustanovah niso interopera­bilni, »ne znajo« komunicira­ti med seboj. Po mnenju Saše Rebolja je digitaliza­cija zdravstven­e dokumentac­ije predvsem uvedba e-kartona, da ne bi bilo treba za vsak stik s pacientom (pa naj bo to pregled, posvet po telefonu, predpis terapije) iskati fizične kartoteke in jo potem vlagati nazaj. Takšnih »dogodkov« je od 150 do 200 na ambulanto na dan, kar je izredno zamudno, a hkrati nujno. Prav tako je nujno dokončanje projekta elektronsk­ih obrazcev, saj je poleg e-napotnic, e-receptov, e-bolniških listov ostalo še nekaj papirnatih obrazcev, kot so naročilnic­e za tehnične pripomočke, delovni nalog, delovni nalog za fizioterap­ijo, ki jih morajo reševati fizično. »Gore administra­tivnega dela ubijajo veselje do dela osebja ambulant, posebno v luči tega, da med šolanjem družinski zdravnik pridobi ogromno znanja, zna opraviti ogromno posegov, česar pa, zasut s kartotekam­i in administra­tivnimi zahtevami, enostavno ne more izvajati. Razumljivo je, da to ne more biti dobra popotnica, ki bi privlačila v poklic nove družinske zdravnike,« je prepričan Rebolj.

6. Pripojitev dodatnega zavarovanj­a k javnemu

Ta ideja je stara že vsaj petnajst let, a je do sedaj niti eden od ministrov ni mogel uresničiti. Spomnimo se, da je ravno na tej točki »padla« tudi vlada Marjana Šarca. Vsekakor gre bolj za politično vprašanje davčne obremenitv­e oziroma načina nabiranja finančnih sredstev za zdravstvo. Na ZZZS ocenjujejo, da obstoječe dopolnilno zavarovanj­e ni dolgoročno, sistemsko vzdržno.

7. Od kod denar?

Za javne zdravstven­e storitve bi do leta 2030 namenili 12 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), vključno z investicij­ami. Sredstva bi povečevali za pol odstotne točke na leto. Veliko denarja iz javnega zdravstva ponikne pri dobavitelj­ih, zato koalicijsk­a pogodba predvideva še centralizi­rano javno naročanje zdravstven­ega materiala pa tudi ustanovite­v neodvisne nacionalne agencije za razvoj, investicij­e in kakovost v medicini.

 ?? Foto: Matjaž Rušt ??
Foto: Matjaž Rušt

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia