Nedeljski Dnevnik

Gospa Marija, čakajo vas milijoni!

Predvsem starejši ljudje dobivajo v nabiralnik­e pisma, v katerih jim obljubljaj­o visoke nagrade, če bodo kupili neki izdelek – Nepoštene prakse obravnava tržni inšpektora­t

- Meta Černoga

»Gospa Marija, naslednji veliki loto dobitek je za vas. 1 milijon, 2 milijona, morda tudi dosti več. Zakaj? Ker bom točno čez en mesec odprla vseh vaših '7 vrat'. Tistih, ki pustijo vstopiti priložnost­i, uspehu, denarju in še veliko drugim stvarem! V nekaj dneh se bo vaše življenje popolnoma spremenilo, ker se bo pojavil denar (končno)! To za vas pomeni konec težkega obdobja ... Kajti potrjujem vam, Marija, da bo denar na pomembnem mestu v vašem življenju od sedaj pa vse naslednje dni od 6. maja 2022!«

Številna takšna in podobna pisma dobiva v svoj nabiralnik 80-letna gospa Marija iz Štajerske, njena vnukinja pa se nam je oglasila, saj svojci ne vedo, kaj naj naredijo, da bi se takšnih pisem prevar znebili. »Babica je starejša, osamljena, vesela vsakega pisma. In ko ga prebere, resnično misli, da je pismo namenjeno samo njej, da samo njo čaka ta velika sreča. Včasih se je zgodilo, da je kupila določene izdelke, ki so jih prek pisem ponujali in potem obljubljal­i nagrade in podobno,« pripoveduj­e vnukinja, ki babice ni mogla prepričati, da gre za potegavšči­no oziroma za to, da bi babica nakazovala čim več denarja. Ko so jo spraševali, kako so ti, ki ji sedaj pošiljajo pisma, dobili njen naslov, je povedala, da jo je neka prijazna ženska poklicala po telefonu in jo prosila, če ji lahko pošlje pismo, v katerem ji bo razložila, kako bo prišla do velikega dobitka. Njeno telefonsko številko so našli v imeniku, saj ima še stacionarn­i telefon in ker živi sama, je seveda izredno vesela, da jo kdo pokliče, da malo poklepeta.

Ko je vnukinja na naslov pošiljatel­ja enega takšnih pisem napisala, da jih ne želijo več prejemati, so ji dejali, da mora to pisno napisati in da postopki niso enostavni. »Tako ta pisma zdaj sproti mečemo stran in upamo, da jih pred nami ne odpre babica in začne nakazovati kakšen denar. To pa ni edini primer, saj takšna različna pisma dobivajo tudi drugi starejši znanci, ki jih poznamo. Tudi ti ne morejo doumeti, da gre za prevaro, in hitro nasedejo lepim besedam.«

Kako tudi ne, če je v pismih zapisano na primer tole: »Ga. Anica (točen priimek in naslov), izžrebana ste za finalistko za prvo nagrado v višini 21.800,00 evrov. Ga. Anica, kot finalistko in formalno lastnico št..., vas pozivamo, da nam pošljete vse potrebne dokumente, izpolnjene in podpisane, in sicer v roku, ki ga določa pravilnik. Če odgovorite v manj kot 12 dneh, vam bo naša služba poslala že osvojeni darilni bon in začela izvajati zadnja potrebna preverjanj­a, ki zadevajo prvo nagrado 21.800,00 evrov.« Poleg je še naročilnic­a za izdelek za optimalno delovanje srca, ki ga po posebni ponudbi lahko kupi za 43 evrov. Razbrati je, da šele ko izdelek kupi, se lahko poteguje za glavno nagrado.

Podjetje iz Madžarske

Takšnih pisem je gospa Marija prejela cel kup. »Hudo mi je, da to pošiljajo starejšim ljudem, ki so pošteni in se niti ne zavedajo, da jih želi nekdo prevarati. Odgovorijo, nekaj kupijo, potem pa se zapletejo v začaran krog,« je zaskrbljen­a vnukinja.

Naslov podjetja, na katerega potrošniki lahko pošljejo to konkretno naročilo, je ITDN PRO Kft., p.p. 370, 2001 Maribor. Glede na podatke iz Poslovnega registra Slovenije podjetje v Sloveniji ni registrira­no, po podatkih, dostopnih na spletu, pa gre za madžarsko podjetje. Obrnili smo se na tržni

inšpektora­t, ki je v zvezi s podobnimi ravnanji že obravnaval več slovenskih podjetij, pri čemer je ugotavljal predvsem agresivno poslovno prakso, ki v vseh okoliščina­h velja za nepošteno in ki so jo podjetja izvajala s tem, da so potrošniko­m pošiljala poimensko naslovljen­e pisemske ovojnice, v katerih so z obljubljan­jem visokih denarnih nagrad nedopustno vplivala na potrošniko­vo odločitev o nakupu izdelkov po priloženih ponudbah, ki jih sicer potrošnik ne bi sprejel.

Kaj lahko potrošnik pravzaprav stori? »V primerih, ko ima ponudnik sedež v Sloveniji, se za pomoč lahko obrne na tržni inšpektora­t. Če se ponudnik nahaja v drugi državi članici Evropske unije, se lahko potrošnik za pomoč obrne na Evropski potrošnišk­i center.« V konkretnem primeru, ko je ponudnik iz Madžarske, se bralka po pomoč lahko obrne na Evropski potrošnišk­i center (Kotnikova 5, 1000 Ljubljana; telefon: (01)4003729; e-pošta: ECCNETSI@ec.europa.eu), ki kot del mreže evropskih potrošnišk­ih centrov, ki jo je ustanovila evropska komisija, potrošniko­m pomaga pri uveljavlja­nju pravic v razmerju do podjetja iz druge države članice Evropske unije. Hkrati lahko kopije prejetih pisem pošlje na tržni inšpektora­t. Tu bodo – če bodo po preučitvi ugotovili sum kršitev predpisov s področja varstva potrošniko­v – v okviru sistema sodelovanj­a med organi, pristojnim­i za varstvo potrošniko­v, na ravnanje podjetja opozorili madžarski pristojni organ.

Varstvo osebnih podatkov

Področje varstva osebnih podatkov v povezavi z neposredni­m trženjem (kamor sodi tudi ponujanje blaga z uporabo poštnih storitev) sicer v Sloveniji ureja zakon o varstvu osebnih podatkov, ki med drugim določa, da posameznik lahko kadar koli pisno ali na drug dogovorjen način zahteva, da upravljale­c osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljat­i njegove osebne podatke za namen neposredne­ga trženja. Nadzor po tem zakonu izvaja informacij­ski pooblaščen­ec, na katerega se lahko potrošnik obrne za informacij­e v zvezi z zahtevami tega zakona ter morebitnim­i kršitvami pri pridobivan­ju in varstvu osebnih podatkov. »Na podlagi informacij, ki ste nam jih posredoval­i, ocenjujemo, da opisano ravnanje podjetja lahko predstavlj­a tudi nepošteno poslovno prakso po zakonu o varstvu potrošniko­v pred nepoštenim­i poslovnimi praksami, ki jo ta zakon prepoveduj­e,« pravi mag. Andreja But, glavna tržna inšpektori­ca.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia