Nedeljski Dnevnik

Letos bodimo še posebej pozorni pri plačevanju v tujini

Če se na zaslonu ob plačilu v trgovini prikaže vprašanje, ali želimo konverzijo, odgovorimo z »ne« – Če imamo na izbiro plačilo v lokalni valuti, izberimo to možnost

- Damjan Franz Lu

Plačevanje s plačilnimi karticami je od danes, srede, še bolj enostavno. Poslej velja višji limit, 50 evrov, za dvig brez potrebnega vnosa številke PIN ob nakupu v trgovini. Toda to velja samo v Sloveniji, opozarja Alina Meško iz Zveze potrošniko­v Slovenije, ki pozorno spremlja to področje. Z njo smo se srečali te dni, ko se je ravno vrnila s poti v Romuniji, še pod vtisom, kako je s karticami plačevati v državah, ki so zunaj evrskega območja. Tema pogovora torej predvidlji­va: plačevanje v tujini in morebitni pomisleki ob omenjenem dvigu limita z vidika potrošniko­v.

Alina Meško se s tem področjem ukvarja že več let. Ko odgovarja, je suverena in natančna. Imenitna sogovornic­a za sedanji čas, ko smo ravno pred počitnicam­i in ko se bodo mnogi Slovenci odpravili v tujino, posebej na Hrvaško, kjer se na uvedbo evra šele pripravlja­jo. Za zdaj pa tudi tam velja, da utegne plačevanje s karticami skrivati kakšno zoprno past.

Spremenjen­a obvestila

Kot je pojasnila, izkušnje in informacij­e, ki jih dobivajo iz Hrvaške (in od ponekod drugod), kažejo, da so se obvestila, ki jih ob dvigu na bankomatu prejmejo uporabniki, spremenila. »Prej je bilo bolj jasno, saj se je na bankoma

Alina Meško

Zveza potrošniko­v Slovenije:

»Pomembno je, da izberemo lokalno valuto in da se konverzija izvede kasneje, na naši banki.« tu ali ob plačilu v trgovini na zaslonu pokazalo vprašanje, ali želimo konverzijo ali ne. Zdaj je na izbiro denimo, ali želimo plačati oziroma dvigniti v lokalni valuti ali domači valuti. O konverziji torej ne govorijo vedno,« je pojasnila. To je pomembno, saj lahko ob napačni izbiri lokalna banka ali lastnik bankomata uporabi manj ugoden tečaj, s tem plačamo več, kot bi sicer, če bi bil uporabljen tečaj izdajatelj­a kartice. »Pomembno je, da izberemo lokalno valuto in da se konverzija izvede po tečaju naše banke,« je pojasnila. Opazna razlika je lahko že v tečajni listi, ki jo banke uporabljaj­o.

Če se torej na zaslonu ob plačilu v trgovini vendarle prikaže vprašanje, ali želimo konverzijo, odgovorimo z »ne«. Če imamo na izbiro plačilo v lokalni valuti, izberimo to možnost. Kot je pojasnila sogovornic­a, se s takšnimi dilemami ne srečujemo zgolj na Hrvaškem, pač pa to velja za vse države, kjer še nimajo evra, svarilo prav tako velja za vse, ki iz evrskega območja potujejo v takšne države. »Ljudje naj zelo pozorno preberejo, kaj piše na zaslonu,« je poudarila.

Posebno previdnost svetuje tudi pri izbiri bankomata. Nekateri utegnejo poleg konverzije zaračunati še kakšen strošek, zato se je pred dvigom dobro pozanimati, kakšni so dejanski stroški dviga na določenem bankomatu. Prav tako opozarja, da denar na bankomatu dvignemo s plačilno, debetno kartico in nikakor ne s kreditno kartico. »Pri slednji za dvig gotovine naša banka obračunava višje stroške, kar lahko nanese 10 evrov, 20 evrov.« Dvig gotovine s kreditno kartico je označila kot »izhod v sili«.

Posebno poglavje so kartice Revolut in N26. Te so »tuje« kartice tudi pri nas, saj jih izdajajo ustanove v tujini, kar lahko prinese kakšno dodatno nadlogo.

Če se na zaslonu ob plačilu v trgovini prikaže vprašanje, ali želimo konverzijo, odgovorimo z »ne«. Če imamo na izbiro plačilo v lokalni valuti, izberimo to možnost. Kot je pojasnila sogovornic­a, se s takšnimi dilemami ne srečujemo zgolj na Hrvaškem, pač pa to velja za vse države, kjer še nimajo evra, svarilo prav tako velja za vse, ki iz evrskega območja potujejo v takšne države.

Dvignjeni limit

V pogovoru z Alino Meško smo se dotaknili tudi dviga limita pri brezstične­m poslovanju, ki po novem velja pri nas in ki prinaša pomembno novost, in sicer, da pri plačilu do 50 evrov v trgovinah pri plačilu s kartico (kreditno ali plačilno) ni več treba vpisati številke PIN. To bo poslej treba vpisati le pri zneskih, ki presegajo to vrednost, ali po določenem času, če smo na primer nakup brez PIN opravili večkrat zaporedoma.

Ko smo sogovornic­o povprašali o nevarnosti zlorabe, je pojasnila, da je takšnih zlorab zelo malo. Tako kažejo podatki. V vsakem primeru svetuje, da če kartico pogrešamo, to nemudoma sporočimo banki, saj bi jo lahko kdo našel in z njo opravil trgovinski nakup (na bankomatu bo PIN še naprej obvezen).

Bolj kot dvig limita je z vidika potrošniko­v po njenih besedah vprašljivo, da je samo pri kakšni polovici naših bank ta limit mogoče nastaviti po svojih željah. »Pričakoval­i bi, da imajo takšno možnost na vseh bankah, vendar ni tako. Prav bi bilo, da se vsak sam odloči do 50 evrov plačevati brez vnosa PIN ali da želi PIN vnesti pri vsakem nakupu in torej nima brezstične kartice.« Svetovala je, da se glede podrobnost­i vsak pozanima pri svoji banki in se dogovori po svojih željah, če banka ponuja možnost izbire tipa kartice, izklopa brezstične­ga plačevanja ali določanja limita.

Povedala je še, da se limiti med državami razlikujej­o. Tako je bilo že zdaj mogoče ponekod v tujini brez vpisa številke PIN plačati v trgovini višje zneske, četudi je bil limit v Sloveniji določen pri 25 evrih. Ta je bil sicer med nižjimi v evrskem območju.

 ?? / Foto: iStock ?? Ni vseeno, na katerem bankomatu v tujini plačujemo.
/ Foto: iStock Ni vseeno, na katerem bankomatu v tujini plačujemo.
 ?? / Foto: Matjaž Rušt ??
/ Foto: Matjaž Rušt

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia