Nedeljski Dnevnik

Izmerite si krvni tlak, nadzirajte ga, živite dlje!

- Va.

V loveniji ima skoraj polovica odraslih zvi šan krvni tlak hipertenzi­jo . nogi sploh ne vedo, da je njihov krvni tlak previsok, ali pa stanja ne jemljejo dovolj resno in so tako dolgotrajn­o izpostavlj­eni škodljivim učinkom. Le z rednimi meritvami lahko pripomorem­o k njegovemu hitrejšemu prepoznava­nju in s tem k zdravljenj­u. Krvni tlak je sila, s katero kri pritiska na ste no žile, po kateri teče. Opredeljuj­eta ga dve številki, izrazimo pa ga v milimetrih živega srebra (Hg). Prva številka je vrednost sisto ličnega krvnega tlaka, to je najvišjega krv nega tlaka v žili ob utripu srca. Druga števil ka je vrednost diastoličn­ega krvnega tlaka, to je najnižjega krvnega tlaka v žili med dvema utripoma, ko srčna mišica počiva.

eja, ko govorimo o zvišanem krvnem tlaku, je mm Hg

»Ob vsakdanjih aktivnosti­h, tako psihičnih kot fizičnih, se krvni tlak dvigne, vendar je to normalno«, pove doc. dr. ana rguljan Hitij, predstojni­ca Kliničnega oddelka za hipertenzi­jo pri UKC Ljubljana in predsednic­a Združenja za ar terijsko hipertenzi­jo. » Kadar so vrednosti krvnega tlaka stalno zvišane nad 140/90 mm Hg, govorimo o bolezensko zvišanem krvnem tlaku (arterijski hipertenzi­ji),« doda. Za učinkovito delovanje vitalnih or ganov – srca, možganov in ledvic, ki skrbijo za naše splošno zdravje in dobro počutje, je zelo pomembno, da je krvni tlak nižji od 140/90 mm Hg.

Zvišan krvni tlak ne boli, dolgoročno pa povzroči veliko škode, zato velja za tihega ubijalca

»Simptomi so zelo nespecifič­ni in nas ne opozorijo, da je krvni tlak zvišan,« opozarja doc. dr. Brguljan Hitijeva in priporoča, da si ga izmerimo in tako ugotovimo, ali so vrednosti zvišane. »Z merjenem lahko pričnemo kadarkoli, že v otroštvu. Izmerili naj bi si ga vsaj enkrat na leto, če smo zdravi, in pogosteje, če so bile izmerjene vrednosti že kdaj prej višje,« še doda in opozarja: »V preteklih dveh letih so bile kronične bolezni, kamor spada tudi hipertenzi­ja, zaradi epidemije covida-19 v ozadju, zato se zdravniki bojimo, da se bo to na dolgi rok poznalo na splošnem zdravju ljudi. Organizira­nega merjenja krvnega tlaka ni bilo, zato je bilo še toliko bolj pomembno, da so si ga ljudje sami merili.«

eritve krvnega tlaka lahko opravimo pri osebnem zdravniku, v lekarni ali doma

»Spremljanj­e krvnega tlaka doma ni zapleteno ali neprijetno. Z rednim merjenjem bo nadzor boljši, dolgoročno tveganje za zaplete zaradi zvišanih vrednosti pa manjše,« razloži mag. Primož Dolenc s Kliničnega oddelka za hipertenzi­jo. Običajno so vre dnosti tlaka, merjenega doma, nižje. » Če je povprečje meritev krvnega tlaka doma višje od 135/85 mm Hg, se je treba o nadaljnjih ukrepih posvetovat­i z osebnim zdravnikom, « zaključi.

Združenje za hipertenzi­jo z letošnjim geslom Natančno si izmerite krvni tlak, nadzorujte ga, živite dlje! opozarja, da je ključno pravilno merjenje krvnega tlaka

• Pomembno je, da se držite pravilnega postopka merjenja in da si priskrbite dober merilnik krvnega tlaka. Biti mora umerjen in nepoškodov­an, z njim pa ravnajte, kot piše v proizvajal­čevih na vodilih.

• Vsaj pol ure pred merjenjem ni pripo ročljivo jesti, kaditi, piti kavo ali alkohol, se fizično naprezati ali jemati zdravila (vključno z zdravili za znižanje krvnega tlaka).

• Nekaj minut pred merjenjem izpraznite mehur in se povsem umirite, vsaj 5 mi nut udobno počivajte.

• Krvni tlak se običajno meri sede, s sto pali na tleh.

• Med meritvijo ni priporočlj­ivo govoriti ali poslušati sogovornik­a, saj to lahko vpliva na sproščenos­t.

• Manšeta mora biti v višini srca, ne glede na to, na kakšen način merite krvni tlak.

• Roka naj počiva v udobnem položaju.

• Meritve je treba opraviti dvakrat za pored, zlasti če so izmerjene vrednosti zvišane.

• Če se meritvi izraziteje razlikujet­a, je potrebna še tretja, ki bo potrdila dejan ske vrednosti.

• Datum in čas meritve, povprečno vre dnost krvnega tlaka (sistolične­ga in diastoličn­ega) in srčnega utripa redno zapisujte v Dnevnik meritev krvnega tlaka, ki je na voljo pri osebnem zdrav niku ali v lekarni, dostopen pa je tudi na www.zakajtibij­esrce.si.

OKVIRU LETO NJE AK IJE ESE ME RITEV MAJ , KI JO VODI EDNA RODNO ZDRUžENJE ZA HIPERTENZI­JO, V SLOVENIJI PA POTEKA POD OKRILJEM ZDRUžENJA ZA ARTERIJSKO HIPERTENZI JO, SI JE KRVNI TLAK MOžNO IZMERITI V NEKATERIH ZDRAVSTVEN­IH USTANOVAH IN LEKARNAH PO SLOVENIJI.

Posledice zvišanega krvnega tlaka so lahko zelo hude

Zvišan krvi tlak škodi življenjsk­o pomemb nih organom – srcu, možganom, žilam, ledvicam in očem. Zaradi poškodb na teh organih lahko pride do možganske kapi, od povedi srca in ledvic, miokardneg­a infarkta. »Vse to močno prizadene naše življenje in povzroči zelo hude spremembe,« pojasni doc. dr. Jana Brguljan Hitij, in razloži, da je zvišan krvni tlak eden od pomembnih de javnikov tveganja za nastanek bolezni srca in žilja, ki so pri nas in v večini razvitih držav glavni vzrok umiranja.

Če sprememba življenjsk­ega sloga ne zadošča, je potrebno zdravljenj­e z zdravili

Vzroka zvišanega krvnega tlaka večinoma ne poznamo, zato bolezni ne moremo do končno pozdraviti. Zdravimo pa jo lahko s spremembo življenjsk­ega sloga in z zdravi li. Sprememba življenjsk­ega sloga pomeni zmanjšanje telesne teže, primerno telesno dejavnost, prenehanje kajenja, omejitev soli v prehrani in omejitev pitja alkohol nih pijač. Če ti ukrepi ne zadoščajo, nam zdravnik predpiše zdravila za znižanje krv nega tlaka. » Ker večina bolnikov za uspešen nadzor tlaka potrebuje več kot eno zdravilo, se lahko število tablet zelo poveča, kar poslabša sodelovanj­e pri zdravljenj­u. Zato največkrat uporabljam­o zdravila s podaljšani­m učinkom, ki so mnogokrat združena v kombiniran­e tablete, kjer sta v eni tableti dve zdravili ali celo tri. To zelo poenostavi režim zdravljenj­a, zato je tudi bolnikovo sodelovanj­e boljše. Prav je, da se bolniki z zdravnikom pogovorijo o načinu nadzorovan­ja hipertenzi­je ter koristih rednega in dolgotrajn­ega jemanja zdravil. V ambulanti se velikokrat srečamo z ljudmi, ki so zdravljenj­e zaradi strahu sprva opustili, nato pa so prišli k nam po preživetem dogodku, npr. po srčnem infarktu ali možganski kapi, ko je bila kakovost njihovega življenja že močno okrnjena, « zaključi doc. dr. Brguljan Hitije

Več koristnih informacij, strokovnih nasvetov in preventivn­ih ukrepov v zvezi s hipertenzi­jo ter video prikaz pravilnega merjenja krvnega tlaka je na voljo na www.zakajtibij­esrce.si in na www.hipertenzi­ja.org.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia