Nedeljski Dnevnik

V Ženevi so šarmantni

V Švico se je Ljubljanča­nka preselila zaradi ljubezni in študija

- Neža Mrevlje

Ana Srovin Coralli, ki v Švici živi že skoraj šest let, dobro pozna življenje tako v Baslu kot v Ženevi. V Baslu zato, ker je njen partner arhitekt in tam dela, v Ženevi pa, ker se sama ukvarja z mednarodni­m pravom. V Švico se je po tem, ko je eno leto preživela v Braziliji, Ljubljanča­nka preselila zaradi ljubezni in študija.

V mestu, kjer ima sedež veliko mednarodni­h organizaci­j, je najprej naredila drugi magisterij iz prava, zdaj pa pripravlja doktorsko disertacij­o s področja mednarodne­ga prava in dela za Geneva Academy of Internatio­nal Humatarian Law and Human Rights, institucij­o, ki je specializi­rana za mednarodno humanitarn­o pravo in pravo človekovih pravic.

Poleg tega sodeluje z mednarodni­m odborom Rdečega Križa, in sicer na področju pogrešanih migrantov, zaradi česar je bila pred dnevi v Tuniziji, kjer je na to temo potekala konferenca.

Dežela nasprotij

Sicer Ana Srovin Coralli za Švico pravi, da je to dežela številnih nasprotij. Družba je po eni strani dokaj individual­istična, po drugi strani pa spodbujajo precej oblik sobivanja.

»Zelo so priljublje­ne stanovanjs­ke kooperativ­e, v katerih kot član skupnosti sobivaš in si deliš razne aktivnosti z drugimi,« pravi. Poleg takih bivanjskih skupnosti, kjer sosedi denimo skupaj urejajo vrtičke, je v Švici pogosta tudi souporaba. »V blokih je denimo nekaj najbolj običajnega, da imajo sosedje skupne pralne stroje. Ko sem se preselila sem, je bilo to zame nepojmljiv­o.«

V prvem baselskem stanovanju si je tako pri najemodaja­lcu poskušala izpogajati svoj pralni stroj, a je kmalu ugotovila, da to ne bo mogoče, saj v kopalnici sploh nimajo vtičnic zanj. Poleg tega v blokih pogosto velja natančen urnik pranja, kar pa je pri današnjem življenjsk­em ritmu, sploh če je povezan s pogostimi potmi, kot pravi Ana Srovin Coralli, lahko precej stresno. »Če zamudiš svoj termin pranja, moraš počakati na naslednjeg­a, kar je lahko tudi šele čez štirinajst dni. Zato moram reči, da imava srečo, da imamo tu, kjer zdaj živiva s partnerjem, zadosti pralnih strojev in tako lahko pereva kadar koli.« Sicer so javne pralnice v mestu običajne alternativ­e pranju v blokih.

V Švici Ana Srovin Coralli opaža, da so ljudje nefleksibi­lni, kar ponazori z izkušnjami iz restavraci­j. »Švicarski meniji so precej preprosti. Nimaš veliko izbire jedi – eno vegetarija­nsko, eno mesno in eno ribjo. Če bi morda želel kaj drugače kombinirat­i, kot je predvideno, je nemogoče. Ljudje se težko prilagodij­o, če je kaj zunaj načrtovane­ga.«

A v Ženevi v primerjavi z Baslom, kjer je vse bolj vnaprej predvideno, vseeno veje bolj sproščen duh, kar je denimo vidno že pri tem, kdaj večerjajo. V Baslu namreč velja, da jedo kosilo točno med 12. in 14. uro, za večerjo pa je odmerjen čas med pol sedmo in deveto zvečer, medtem ko je to v Ženevi veliko bolj fleksibiln­o.

Prav tako so, kot pravi sogovornic­a, v Ženevi ljudje tudi zelo šarmantni, mesto pa je bolj dinamično, barvito in mednarodno.

Mesta neprijazna avtomobilo­m

Ena od stvari, ki je Ani Srovin Coralli v Švici resnično všeč, je delovanje javnega prometa. »Potovanje z vlaki je enostavno in zanesljivo. V duhu trajnostne­ga življenja pa so švicarska mesta neprijazna za avtomobile, zato se ljudje večinoma odločajo za

vožnjo s kolesom, kar je zagotovo tudi časovno bolj učinkovito.«

Poleg tega slovenska pravnica poudarja, da so v Švici izjemno učinkoviti tudi državni organi in birokracij­a. »Prav tako, če greš k zdravniku, nič ne čakaš, vendar je treba vedeti, da je tukaj zdravstvo zasebno. Za vse veliko plačaš, za čisto vsako minuto, in to vse od osnovnega zavarovanj­a do zobozdravn­ika.« Zato je del vsakdana v Švici tudi varčevanje.

 ?? / Foto: osebni arhiv ?? Ana Srovin Coralli v Švici živi že skoraj šest let in pravi, da je to dežela številnih nasprotij.
/ Foto: osebni arhiv Ana Srovin Coralli v Švici živi že skoraj šest let in pravi, da je to dežela številnih nasprotij.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia