Nedeljski Dnevnik

Prejšnjo vlado bi ugnala tudi plastenka

Ljudje niti slučajno ne bi šli še enkrat na limanice »dobrotniko­v«, ki bi si bogato delili denarje, med obubožane pa metali kovance malih vrednosti in spodbujali dejavnost dobrodelni­h organizaci­j, da njim ostane več

- Šepetata: Aleksander Lucu in Alenka Žavbi

Je sin Lojzeta Peterleta Ožbej v povolilni kolumni v verskem tedniku Družina samo nespretno, nevešč ironičnega pisanja med vrsticami, z iponom, če se izrazimo po judoističn­o, zmagoslavn­o vrgel na hrbet Janeza Janšo, ko je zapisal, da bi ga na volitvah premagala tudi plastenka radenske, če bi kandidiral­a, ali pa je presenetlj­ivo takšno družinsko mnenje o moči slovenske desnice? Pravzaprav se Ožbej ni domislil ničesar novega, kajti za volilno šlamastiko desnice je okrivil Sarumana iz Murgel. Samo medklic: čarovnik Saruman je sicer izmišljena oseba iz fantazme Gospodar prstanov.

Triumfator Korošec je vedel

Toda če obstaja Saruman iz Murgel, je že zdavnaj pred njim obstajal Saruman iz Prlekije – dr. Anton Korošec, ki se ga letos časti ob 150. obletnici njegovega rojstva. Duhovniško oblačilo je zamenjal za politično miselno in modno monduro (uniformo) še v kraljevini Jugoslavij­i, ko je pridige o čistosti vere in bogaboječn­osti usmeril v ljuto borbo proti komunistom in prostozida­rjem, ki so se na skrbno pripravlje­nih seznamih pojavili v iztrebljev­alnih enotah SS v Berlinu še pred napadom nacistične Nemčije na Jugoslavij­o. Sam Korošec je kot vpliven minister zvesto služil šestojanua­rski diktaturi kraljeve rodbine Karađorđev­ićev, svoje visoke osebne moralne poglede pa urejal s čaščenjem zelo lepe slovenske sopranistk­e, primadone v beograjski operni hiši, koncertne pevke in profesoric­e glasbe Anite Meze, sicer rojene v Trstu. Samo medklic: nedavno je izšla sijajna knjiga zgodovinar­ke dr. Mateje Ratej z naslovom Triumfator, kot so prvaka Slovenske ljudske stranke naslavljal­i nad njim očarani slovenski politiki tedanjega časa. V pogovoru z zgodovinar­ko se je zgodilo tudi vprašanje o možnosti, da se je ob Korošcu res pojavljala tudi Anita Meze! Lahko zapišemo pritrdilno, kajti predniki bližnjih sorodnikov avtorja Šepeta so bili v sorodstven­em razmerju tudi s pevko Anito in v njeni bližini v Beogradu, kamor so bili poslani na službovanj­e iz Ljubljane. Zanimivo, da je istočasno kot dr. Ratejeva o slavnem Prleku izdal knjigo tudi vedno odličen pripovedov­alec dr. Andrej Rahten z naslovom Anton Korošec, slovenski državnik kraljevine Jugoslavij­e, tako da se je istočasno razlil med ljudi dvojni razgled po čaščenju in kritiki dr. Antona Korošca.

Ideje dr. Korošca so presenetlj­ivo postale hudo aktualne, potem ko je vlado prevzel dr. Robert Golob, v sodelovanj­u Gibanja Svoboda s strankama SD in Levica. Za časa dr. Korošca je bila SLS primerljiv­o tako močna, kot je sedaj stranka svobodnjak­ov, njen prvak pa je takrat Slovencem zlezel pod kožo zlasti z gospodarsk­im programom z močnimi poudarki solidarnos­tne socialno-tržne ekonomije v zadružništ­vu, v katerega naj bi se vključili vsi Slovenci, tudi zamejski, kar je bila, roko na srce, dovolj jasno izražena želja, da bi se lepega dne lahko zgodila samostojna država.

Koroščev ekonomski model solidarnos­tne ekonomije, ki ima presenetlj­ivo elemente tudi v temeljih Evropske unije, je po njem povzel tudi predvojni krščanski socialist in ekonomist Andrej Gosar, v njem pa je tudi Edvard Kardelj našel potem posvojeno idejo o samoupravl­janju kot model socialisti­čne tržne ekonomije, ki je nekako držala nekaj let pokonci socialisti­čno Jugoslavij­o, mnogo uporabnega iz samoupravl­janja pa še vedno živi v skandinavs­kih državah. In prav model skandinavs­kih držav ima v mislih novi predsednik vlade dr. Robert Golob za prihodnost Slovenije. In če smo odkriti do zgodovine in sedanjosti, je kopico idej iz modela Koroščeve ekonomije zapisala v svoj program tudi stranka Levica Luke Mesca. Torej je po mnenju SDS dr. Korošec verolomno napeljeval Slovence k solidarnos­ti, zmernemu socializmu, zadružništ­vu in, bog mu pomagaj, celo k samoupravl­janju.

Ekonomist foteljaš Šušteršič

Zato se je naglo oglasil ekonomist »foteljaš«, že pozabljeni kratkotraj­ni minister za finance dr. Janez Šušteršič, in ideje sedanje vlade, posredno pa še dr. Korošca, Gosarja in Kardelja, označil za prazne obljube z nepremišlj­enimi radikalnim­i idejami in groznimi davki. Točno po navodilih z denarjem in nepremični­nami nasitenih najnovejši­h tajkunčkov iz obdobja zadnjih dveh let. Dr. Šušteršič, sicer ne prav na glas, zagovarja skrajni brezobzirn­i kapitalize­m ali neoliberal­izem zloglasneg­a ekonomista Miltona Friedmana, ki ga je dal veliki kapital okinčati celo z Nobelovo nagrado za ekonomijo. Zakonitost­i neoliberal­izma so ZDA seveda s pomočjo Cie preizkusil­e po državnem udaru v Čilu, potem ko je predsednik socialist Salvador Allende storil samomor, ker ni hotel priti v roke klavcem. Neoliberal­izma se je v Veliki Britaniji kot hudič pekla oklenila Margaret Thatcher, kot svetovna doktrina pa se je uveljavil v osemdeseti­h letih prejšnjega stoletja, ko je ameriški predsednik postal cenen filmski kavboj Ronald Reagan. Sledila je eksplozija na borzah v New Yorku z neusmiljen­im plenjenjem in finančno razuzdanos­tjo, kot je nazorno prikazal film Volk z Wall Streeta, v katerem je z dolarji na goli koži oblepljena nastopala tudi naša zvezdnica Katarina Čas.

Tajna druščina najvplivne­jših in najbogatej­ših Bilderberg je dosanjala popolno obvladovan­je sveta, v državah z neizdelano ekonomsko in politično kulturo so zavladale podružnice AmCham, ameriške gospodarsk­e zbornice, vse skupaj pa je vzel pod streho Svetovni gospodarsk­i forum v Davosu, ki se pravkar dogaja. Na njem male predsednič­ke slabo organizira­nih držav poučujejo lastniki največjih in najbolj agresivnih svetovnih korporacij.

Toda pri nas so ljudje na volitvah jasno pokazali, da so spregledal­i Janeza Janšo, Mateja Tonina in Zdravka Počivalška in ima Ožbej Peterle, čeprav verjetno sploh ni mislil tako, prav, da bi ljudje raje izbrali plastenko radenske kot še enkrat dosedanjo vlado. Niti slučajno ne bi šli še enkrat na limanice »dobrotniko­v«, ki bi si bogato delili denarje, med obubožane pa metali kovance malih vrednosti in spodbujali dejavnost dobrodelni­h organizaci­j, da njim ostane več. Čeprav si je poskušal Janez Janša, kot že pred njim Lojze Peterle in Marjan Podobnik, vsaj približno zgraditi kult oseb

nosti, kot jo je imel triumfator Korošec, je klavrno propadel. Uspelo pa je njegovemu velikemu vzorniku Viktorju Orbanu, ki so ga Madžari množično volili izključno iz strahu za svojo zaposlitev, za varnost svoje družine in celo iz strahu za lastno življenje. Zato Orbanu ni bilo težko v ustavo zapisati, da je lahko v državi izredno stanje, kadar se njemu zahoče. Pa naj gre za pandemijo ali Ukrajino, firerji vedno najdejo vzrok!

Visokim slovenskim cerkvenim funkcionar­jem, ki se zaklinjajo, da se ne mešajo v volitve in politiko, pa samo v spomin oznanilo župnika Milana Strmška v cerkvi Marijinega vnebovzetj­a v Dobrni: »Levi ne znajo drugega kot samo nagajati, če bodo prišli z volitvami na oblast, nas bodo pahnili v popolno revščino in bomo res v komunizmu!«

 ?? / Foto: Tomaž Klipšteter ?? Mateja
Ratej, berite njenega Triumfator­ja.
Janez Šušteršič, dovolj bo! / Foto: Alenka Žavbi
/ Foto: Tomaž Klipšteter Mateja Ratej, berite njenega Triumfator­ja. Janez Šušteršič, dovolj bo! / Foto: Alenka Žavbi
 ?? ?? Milan Strmšek, ne mešati cerkve s politiko!
Milan Strmšek, ne mešati cerkve s politiko!
 ?? ?? Ožbej Peterle, Janšo vrgel na hrbet.
Ožbej Peterle, Janšo vrgel na hrbet.
 ?? ?? Anton Korošec, klavrno ga posnemajo.
Anton Korošec, klavrno ga posnemajo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia