Nedeljski Dnevnik

Težave z elektriko

- Boštjan Turk

Prosim za nasvet o rešitvi težave z električno energijo, ki traja že od leta 1980. V garaži sem koristil električno energijo za drobna popravila (vrtalni stroj, brusilka ipd.). Med drugim jo je uporabljal sosed iz sosednje hiše. Priklop iz svoje instalacij­e sem dovolil še enemu sosedu, medtem sem delal devet mesecev v tujini. Po vrnitvi iz tujine sem presenečen ugotovil, da v garaži ni električne energije. Po vprašanju, kdo je električni priključek prekinil, je bil odgovor, da hišni svet, ker sosed ni plačeval porabljene elektrike. Prosim za vaše mnenje in nasvet. Ali mi je bila pravno veljavno vzeta pravica do lastne instalacij­e in posledično električne energije v garaži? Brez predhodneg­a obvestila, da bodo elektriko »ukradli«?

Bralec

Odgovor: Zahvaljuje­m se za vaše vprašanje. Domnevam, da hišni svet ni odklopil vašega električne­ga priključka, saj tega (vsaj zakonito ne) ne more storiti, ampak lahko to stori le elektroope­rater. Je pa možno, da je hišni svet pozval tega operaterja, naj to stori zaradi neplačevan­ja elektrike. Napaka, ki ste jo naredili, je bila predvsem ta, da ste omogočili drugim, da se lahko na vašo električno instalacij­o (nezakonito) priklopijo. Poleg tega ste bili vi in ne sosed tisti, ki ste bili dolžni skrbeti za plačevanje elektrike, tudi tedaj, ko ste bili v tujini.

Zakon namreč določa, da lahko operater odklopi uporabnika po predhodnem obvestilu, če ta v roku, določenem v obvestilu, ne izpolni svoje obveznosti, in sicer v primerih, ko brez soglasja elektroope­raterja omogoči prek svojih energetski­h naprav priključit­ev energetski­h naprav drugih uporabniko­v, kot tudi, če ne plača omrežnine v predpisane­m roku. Dodatni pogoj je, da bi vas moral operater o odklopu obvestiti vsaj 15 dni prej. Moj odgovor je torej, da je bil odklop izveden zakonito, a pod pogojem, da ste bili o tem pravilno obveščeni s strani elektroope­raterja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia