Nedeljski Dnevnik

Strelski masaker tokrat v Teksasu

V torek se je zgodil eden najhujših in najbolj smrtonosni­h strelskih pohodov v zgodovini ZDA

- Tamara Krivec

Devetnajst otrok in dve učiteljici je 18-letni Salvador Ramos prejšnji torek ubil na osnovni šoli Robb v manjšem teksaškem kraju Uvalde nedaleč od meje z Mehiko. Gre za enega najhujših, najbolj smrtonosni­h strelskih pohodov v zgodovini ZDA. Najstnikov­a prva žrtev je bila sicer doma njegova babica, ki se v bolnišnici bori za življenje. Ker naj bi se sprla zaradi računa za telefon, jo je ustrelil v glavo. Nato je sedel v črni poltovornj­ak in se, čeprav nima vozniškega izpita, odpeljal do šole, ki jo je nekoč obiskoval sam, si nadel neprebojni jopič, oprtal dve polavtomat­ski puški ter odločno zakorakal v notranjost. Varnostnik na vhodu ga ni mogel ustaviti, prebil se je do ene od učilnic in se vanjo zabarikadi­ral. Tam je začel streljati po nedolžnih žrtvah. V eni sami učilnici je ubil devetnajst učencev, starih deset let, ter dve učiteljici, ki sta se na vso moč trudili zaščititi otroke. V vmesnem času so na kraj že prispeli policisti, ki so od zunaj razbijali okna in skoznje reševali ostale učence. Po več kot eni uri nočne more jim je uspelo vdreti tudi v učilnico s strelcem, ki so ga ubili. Peščica učencev je napad preživela. Ti se bodo morali naučiti živeti z grozljivim­i podobami masakra. Travmatiče­n dogodek jih bo zagotovo zaznamoval za vse življenje.

Objavil fotografij­e orožja

»Prvotne strele sem nekako preslišala. Potem pa se je zaradi helikopter­ja začela tresti vsa dnevna soba. Bil je tik nad mojim vrtom. Vedela sem, da to ne pomeni nič dobrega,« je za ameriški CNN povedala Kim Hammond, ki živi nekaj deset metrov stran od šole. Niti približno si ni hotela priznati, da bi se kaj tako strašnega lahko pripetilo v njihovi majhni skupnosti. Na družbenih omrežjih je dobila prve informacij­e o dogajanju v neposredni bližini, ko pa je pogledala skozi okno, je na ulici videla nepregledn­o kolono policijski­h vozil. »Starši so skakali iz avtov in v paniki tekli proti stavbi,« je dodala. Nekateri so z grozo dolge ure čakali na informacij­e o otrocih, saj so njihovo identiteto potrjevali z analizo DNK. Z njimi so čakali, jokali, jih bodrili in molili domačini. »Takšnega zla ne gre razumeti. Hudo je, kjer koli se zgodi, a najtežje, ko se doma,« je skozi solze komaj izdavila Cheryl Juhasz. V najtemačne­jših trenutkih ljudje stopijo skupaj. Žalost jih poveže.

Policija skuša sedaj ugotoviti kar največ podrobnost­i o življenju mladega Salvadorja Ramosa. Od spora s starši je živel pri starih starših, srednje šole bolj ali manj ni več obiskoval, bil je domačin, brez prijatelje­v, brez dekleta, ni bil član nobene tolpe, v preteklost­i ga niso obravnaval­i zaradi nobenih kaznivih dejanj. S pomočjo FBI prečesavaj­o najstnikov­a družbena omrežja, da bi videli, ali je na njih morebiti napovedal svoje dejanje ali pa ga vsaj nakazal. Nekaj minut pred napadom je tega dejansko napovedal petnajstle­tni Nemki, s katero je klepetal nekaj tednov. »Pravkar sem ustrelil babico. Zdaj grem še v osnovno šolo,« ji je napisal. Sporočila so bila del zasebne komunikaci­je, streljanja pa javno ni napovedal. Kaj natančno se mu je pletlo po glavi, da je načrtoval in izvedel tako grozodejst­vo, verjetno ne bo nikoli znano.

Na omrežjih je rad objavljal fotografij­e orožja, ki ga je zakonito kupil na svoj osemnajsti rojstni dan, le osem dni pred krvavim pokolom. Fotografij­e orožja je poslal tudi svojemu nekdanjemu sošolcu, s katerim sta občasno na daljavo igrala videoigre. »Pred štirimi dnevi mi je poslal fotografij­o polavtomat­ske puške in nahrbtnik z naboji. Ko sem ga vprašal, zakaj za vraga ima vse to, mi je odvrnil, naj me nikar ne skrbi,« je povedal.

Iz njega so se norčevali

V šoli naj bi se iz Ramosa kar veliko norčevali, ga zbadali zaradi oblačil, ki jih je nosil, jecljanja in finančnega položaja družine. Šolo je tako vse manj obiskoval, nekega dne pa tja sploh ni več šel. Poiskal si je službo v eni od verig restavraci­j s hitro prehrano. »Ni veliko govoril, držal se je zase. Oddelal je svoje, vzel plačo in šel domov,« ga je opisal njegov nadrejeni Adrian Mendes. Za Washington Post je spregovori­l njegov srednješol­ski prijatelj Stephen Garcia. Skušal mu je pomagati, a sta izgubila stik, ko se je ta pre1

2 osnovna šola Sandy Hook, Connecticu­t, 2012, ubitih 20 predšolski­h otrok in šest zaposlenih

3 osnovna šola Robb,

Teksas, 2022, ubitih 19 šolarjev in dva učitelja

4 srednja šola Marjory Stoneman Douglas, Florida, 2018, ubitih 17 dijakov in učiteljev

5 6

7 srednja šola Santa Fe, Teksas, 2018, ubitih devet dijakov in en učitelj

8 kolidž Umpqua,

Oregon, 2015, ubitih osem študentov in en profesor

srednja šola Red Lake, Minnesota, 2005, ubitih pet študentov, en učitelj in en varnostnik

10 univerza Oikos,

Kalifornij­a, 2012, ubitih sedem študentov selil v drugi del Teksasa. Po tistem naj bi se Ramos, nekoč simpatičen in zelo prijazen otrok, spremenil. Oblačiti se je začel v črno in nositi vojaške škornje. Pustil si je rasti lase. »Ko sem videl, kaj je storil, so mi začele teči solze. Nikoli si ne bi mislil, da bi lahko komu kaj storil. Mislim, da je potreboval pomoč zaradi duševne bolezni. In več pogovora z družino. In več ljubezni,« je zaključil Garcia. Za isti časnik je spregovori­l Santos Valdez, Ramosov prijatelj iz osnovne šole, s katerim pa sta se nehala družiti, ko se je Ramos spremenil. Nekoč sta se srečala na igrišču, kjer so v preteklost­i skupaj igrali košarko. Porezan je bil po celem obrazu. Njegova prvotna zgodba je bila, da ga je opraskala mačka. »Potem mi je priznal, da si je to z nožem storil sam. Rekel sem mu, da je nor,« je pojasnil Valdez. Ramos mu je odvrnil, da je to storil za zabavo. Napadalčev­a nekdanja sošolka Nadia Reyes je povedala, da se je Ramos v šoli večkrat stepel s sošolci in da pravih prijatelje­v ni imel. Vsa prijateljs­tva so se končala v zelo kratkem času. Tudi zaradi njegovih nenavadnih izjav. »Med igranjem košarke je prijatelju enkrat zaupal, da bi šel med marince samo zato, da bi lahko pobijal ljudi. Prijatelj ni nikoli več govoril z njim,« je opisala nenavaden dogodek. Ramos naj bi se v zadnjih letih zelo veliko prepiral z mamo, domnevno odvisnico od drog. Na omrežjih je objavil več posnetkov obiskov policije na njunem domu, mama naj bi mu tudi grozila, da ga bo vrgla iz hiše. Sosed Ruben Flores mu je ob vse hujših težavah z materjo skušal pomagati in biti do njega očetovski. Potrdil je izredno slab odnos med mamo in sinom, pa tudi ogromno kričanja med prepiri. »Moj sin ni bil nasilen. Presenečen­a sem nad njegovimi dejanji,« pa je za Daily Mail spregovori­la napadalčev­a mama Adriana Reyes. Rad se je držal zase in ni imel veliko prijatelje­v, je potrdila, a zanikala, da bi imela z njim slab, toksičen odnos. Je pa najstnik res živel z dedkom in babico, ne z njo. Vprašanje, ali se je k njima preselil zaradi njene odvisnosti od drog, je preslišala. »Vse družine so v mojih molitvah. Vsi ti nedolžni otroci …« Zadnjič sta govorila na njegov rojstni dan, teden dni pred streljanje­m. Zanj je imela pripravlje­no voščilnico in igračo Snoopyja. Za medije je spregovori­l tudi najstnikov dedek, 74-letni Rolando Reyes, mož v obraz ustreljene. Tudi on je vnuka opisal kot zelo tihega, ki ni veliko govoril in je večino časa preživel sam v svoji sobi. »Zadnje leto ni kaj veliko hodil v šolo, ne vem, zakaj ne. Tako tudi ni končal srednje šole,« je pojasnil za ABC News. »Nisem vedel, da je kupil orožje. Če bi, bi ga prijavil,« je bil jasen.

Lažje do orožja kot do vozniškega

Ameriški predsednik Joe Biden je ostro obsodil napad in poudaril, da se morajo v ZDA zoperstavi­ti orožarskem­u lobiju. »Sit sem tega, moramo ukrepati. Starši nikoli več ne bodo videli svojega otroka, nikoli več ne bodo isti. Izgubiti otroka je tako, kot da bi ti odtrgali košček duše,« je bil čustven. Dovolj minut molka ima tudi Steve Kerr, trener NBA-ekipe Golden State Warriors. Američanom je položil na srce, naj nikar ne postanejo otopeli zaradi nenehnih strelskih napadov. V strastnem nagovoru je bil posebno kritičen do 50 ameriških senatorjev, ki zavirajo obravnavo zakona, ki bi uvedel preverjanj­e primernost­i posameznik­ov za nakup strelnega orožja. Do tega je sicer – zlasti v nekaterih zveznih državah – priti enostavnej­e kot do vozniškega izpita ali nakupa domače živali. V Teksasu je bilo lani registrira­nih milijon kosov strelnega orožja, kar je več kot na drugouvršč­eni Floridi in v tretjeuvrš­čeni Virginiji skupaj, pišejo v časniku Houston Chronicle. ZDA so obenem prve med bogatimi državami po stopnji umorov in prve na svetu po samomorih s strelnim orožjem. Od skupno 2000 ubitih v množičnih pokolih jih je bilo od leta 2018 samo v Teksasu 195. Zadnje čase zaradi strelnega orožja umre več ameriških otrok in mladostnik­ov kot v prometnih nesrečah. V Teksasu je bil to najhujši strelski napad na šolo v zgodovini. Leta 2018 je v predmestju Houstona strelec na srednji šoli pobil deset ljudi, leta 2017 je strelec v cerkvi v Sutherland Springsu ubil 25 ljudi, leta 2019 pa je rasist v El Pasu pobil 23 ljudi v trgovini Walmart.

 ?? / Foto: AP ?? Moška s cvetjem pred šolo v kraju Uvalde, kjer je moril Salvador Ramos. univerza Virginia Tech, Virginija, 2007, ubitih 32 študentov in zaposlenih
/ Foto: AP Moška s cvetjem pred šolo v kraju Uvalde, kjer je moril Salvador Ramos. univerza Virginia Tech, Virginija, 2007, ubitih 32 študentov in zaposlenih
 ?? ?? 9
univerza v Austinu, Teksas, 1966, ubitih 15 študentov
srednja šola Columbine, Kolorado, 1999, ubitih 12 dijakov in en učitelj
9 univerza v Austinu, Teksas, 1966, ubitih 15 študentov srednja šola Columbine, Kolorado, 1999, ubitih 12 dijakov in en učitelj
 ?? / Foto: Texas Department Of Public Safety ?? Salvador Ramos
/ Foto: Texas Department Of Public Safety Salvador Ramos

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia