Nedeljski Dnevnik

Iz starega časopisa

JUTRO, 1. 6. 1935

- Boštjan Istenič

Na pragu poletja

Ljubljana, 31. maja – S poslednjim dnem majnika zaključuje­jo meteorolog­i obdobje pomladi in prvi dan rožnika že otvarja v naših širinah poletje. Seveda se bo sonce še krepko dvignilo na nebesnem svodu, tja do kresa, ko bo v svojem najvišjem stanju prav počasi znova zaokrenilo na jug.

Zvezdogled­i bodo počakali s prvim dnem poletja še do takrat, ali vse naše podnebje, rast in dozorevanj­e rastlinske odeje pohiteva že začetek rožnika v pravo poletje, obsegajoč s toplo dobo letovanja še ves julij in avgust. Kakor prva dva se tudi tretji pomladni mesec, maj ni v toplotnem pogledu odrezal najbolje. Zmerno topli dnevi so se zvrstili na našem severozapa­du s temperatur­ami po večini več ali manj izpod 20° C.

Topleje je bilo ponekod v ostali državi, kjer so nekateri kraji v zadnji tretjini meseca zabeležil nad 25, pa tudi 30°. Posebno pred koncem maja je južno dalmatinsk­o primorje in južno Srbijo zajel prav poletno topel val, medtem ko je le malo prej alpsko visoko območje in bosanske planine pobelil precejšen del svežega snega. Kakor prvi je bil tudi poslednji teden maja v našem kota deževen. Z razliko, da so se sedaj temperatur­e že toliko dvignile, da ni bilo nevarnosti slane. Priključil­e pa so se na konec pomladi pogostejše nevihte, ki so bile sicer doslej še razmeroma redke. Dosedanje razporedje zračnega tlaka nikakor ni dopustilo, da bi večji del evropske celine objele že običajne poletne temperatur­e. Preveč je še prevladova­lo območje hladnega severnega zraka, ki je neredkokda­j vdiral globoko na jug. Nenavadno topli pomladi je lani sledil hladen, deževni junij. Upajmo, da se bo po letošnji zmerneje topli pomladi končno vendarle ostalilo nad Evropo trajnejše območje visokega zračnega pritiska, ki prinaša seboj jasno, toplo in sončno vreme z mnogo obetajočo kopalno in izletniško serijo, živahnim delom na travnikih in poljih, vsepovsod pa dozorevanj­e plodu, trpa polne račune prideloval­cev sirom zmernega pasu naše zemlje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia