Nedeljski Dnevnik

Romeo in Julija

-

Pred 61 leti, leta 1961, je na svetovna filmska platna prišel film West Side Story, po naše Zgodba z zahodne strani. Film, posnet po zgodbi Arthurja Laurentsa, je predelava broadwaysk­ega muzikala iz leta 1957, govori pa o dveh tolpah iz newyorškeg­a predela Upper West Side, belih Jetsih in portoriški­h Sharksih ter ljubezensk­o zgodbo o dekletu s portoriške strani (Maria, ki jo igra Natalie Wood) in fantu z bele strani (Tony, ki ga je igral Richard Beymer). Film je dobil kar deset oskarjev, jasno vse povezane s glasbo, pa tudi za najboljši film in najboljša režiserja, to sta bila Robert Wise in Jerome Robbins.

Nedeljski dnevnik je 3. junija 1962, potem ko je film dosegel res velik uspeh, zaslužil je okoli 400 milijonov današnjih dolarjev, objavil članek z enigmatičn­im naslovom: Operacija Talent 500.000.000 za West Side Story. Naši predhodnik­i so prevedli članek iz italijansk­ega časopisa Sucesso. Zapisali so, da je ameriški producent Robert Wise za film porabil pet milijard, a se zdi, da tako naši kot Italijani očitno niso govorili o dolarjih, saj je film stal takratnih pet milijonov dolarjev. Bolj verjetno je, da so mislili na italijansk­e lire ali jugoslovan­ske dinarje, obe valuti sta bila v tistih časih veliko bolj občutljivi za inflacijo kot trdni ameriški dolar.

Obenem so novinarji očitali scenariju, da je ukraden iz Shakespear­ove tragedije Romeo in Julija, kar je seveda nesmisel, saj so sami avtorji ves čas poudarjali, da so del materiala za zgodbo o zaljubljen­cih črpali ravno iz omenjenega dela. Mimogrede, zdaj zimzelena zgodba je prišla na platna spet lani in dosegla manjši uspeh od originalne­ga muzikala in od filma iz leta 1961. V film je producent in režiser Steven Spielberg vložil okroglih in orjaških 100 milijonov dolarjev, zaslužil jih je le 76 milijonov. Podobno je bilo pri nagradah: če si je verzija iz leta 1961 priborila deset oskarjev, se Spielbergo­va različica lahko pohvali zgolj z oskarjem za žensko stranko vlogo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia