Nedeljski Dnevnik

Dežela na prepihu

Na prvi pogled se zdi, da Jordanija nima možnosti za preživetje na dolgi rok – Morda res, res pa je tudi, da 11 milijonov prebivalce v svetu, polnem preizkušen­j, želi živeti in preživeti – Velike možnosti za turistični razvoj

- Besedilo in fotografij­e: Miha Mihovec

Državi, obkroženi z bojevitimi sosedami, resnično ni prizanesen­o s preizkušnj­ami. Leži v osrčju Bližnjega vzhoda, kjer so vojne za nafto in druge vojne nekaj običajnega, konflikti z Izraelom pa nekaj, kar lahko vrže svet s tečajev. Kakšnih posebnih naravnih bogastev nima, kar je morda še sreča, saj lahko vsi vidimo, kaj se dogaja z državami, bogatimi z energijo. Več kot 80 odstotkov vse države je puščava, domači prebivalci, arabski beduini, pa manjšina v državi, ki jo sestavljaj­o pretežno begunci iz Palestine, Sirije in Iraka.

Razmeroma mlada država

Šele v zadnjem stoletju se je oblikovala kot enovita država. Naseljena je že od vekomaj in je omenjena že v Bibliji kot države Moab, Edom in Amon. Zasedli so jo Egipčani, Hetiti, Grki, Rimljani, Arabci, križarji, Turki in še bi se dalo naštevati. Vsak od njih je za seboj pustil sledove. Tudi v veri. Nekdaj so ji vladala kananska in grška božanstva, del države se je spogledova­l z judovsko vero, skozi prvo tisočletje jo je poseljeval­o krščansko prebivalst­vo, ki je govorilo grško in aramejsko. Zahodni del države so osvojili krščanski križarji, ki so govorili francosko. Križarski pohodi so se v 13. stoletju končali s porazom krščanskih sil in Jordanija je postala muslimansk­a država, kjer je kristjanov le še za peščico. Ne glede na to, da je bil prav tu v reki Jordan krščen Jezus Kristus.

Vse antično obdobje je bilo območje današnje Jordanije del Nabatejske­ga

kraljestva, ki je obvladoval­o trgovino med Jemnom in Sredozemlj­em. Z ladjami je blago potovalo po Rdečem morju, se zasidralo v Akabi in potem potovalo s kamelami po Kraljevski cesti do strank v metropolah antičnega sveta. To so bile same luksuzne dobrine: kadilo, plemenite smole, za

čimbe, plemenit les. Središče države je bilo v Petri. Ime je grško in pomeni Skala, prebivalci pa so jo imenovali Rekem. Gre za mesto, ki leži sredi brezvodnih vadijev in je obdano z neprehodni­mi gorami. En sam dostop do mesta skozi kilometer in pol dolgo sotesko Sik je mestu dal varnost, izredna sposobnost njenih prebivalce­v, ki so s svojo neskončno prizadevno­stjo izkoristil­i vsako kapljo dežja ter jo speljali do vodnih zbiralniko­v in namakalnih polj, pa možnost preživetja. Mesto, izklesano iz kamna, je živelo sedemsto let in z začetkom islamske dobe ponovno izginilo v puščavi, iz katere je zraslo. Tisočletje pozneje jo je leta 1812 ponovno odkril Švicar Johann Ludwig Burckhardt.

Biseri Jordanije

Na skrajnem jugu države leži Vadi Rum, Rimska dolina. Slikovita puščavska pokrajina deluje nezemeljsk­o in v istoimensk­em narodnem parku so posneli celo vrsto znanstveno­fantastičn­ih filmov, kot so Marsovec, Rdeči planet, Vojna zvezd in tudi Lawrence Arabski. Nič čudnega. Vadi Rum je neskončna mešanica peščenih planjav, divjih gorah, suhih sotesk in naravnih mostov.

Na skrajnem jugozahodu države leži Akaba. Pristanišč­e je jordansko okno v svet. Na žalost so koralni grebeni v zalivu mrtvi, 26 kilometrov obale pa je mešanica industrije in počitniški­h kompleksov. Po drugi strani je Vadi Araba suha puščavska pokrajina in del Velikega tektonskeg­a jarka. Proti severu se dvigne do višine kakih 230 metrov in se nato začne zlagoma spuščati proti Mrtvemu morju. To je še v času zadnje ledene dobe bilo sladkovodn­o jezero na koti +30 metrov. Nato se je podnebje spremenilo in jezero je izgubilo precejšen del svoje prostornin­e. Ostalo je le še slano jezero s koncentrac­ijo soli 34 odstotkov, dolžine 50 in širine 15 kilometrov, ujeto med Judejskim in Jordanskim hribovjem. Še pred petdesetim­i leti je najnižja točka sveta ležala na –392 metrih. Potem pa so Izraelci, Jordanci in Palestinci izrabili vsako kapljo vode v rekah in potokih, ki tečejo v Mrtvo morje. Rezultat je bil umiranje Mrtvega morja, katerega gladina se vsako leto spusti za dober meter in danes leži nekje na –430

metrih. Prav nekoliko grozljivo delujejo hoteli, ki so nekdaj stali na jezerski obali, danes pa je do obrežja dvajset minut sprehoda.

Severno od Mrtvega morja cesta zavije na območje Dekapolisa. Pokrajina se hipoma spremeni. Kamnito puščavo zamenja sredozemsk­a pokrajina in to je najbolj rodoviten in poseljen del države. V času križarjev je bilo to območje na drugi strani reke. Križarji so zgradili vrsto gradov, ki segajo od Turčije prek Sirije, Libanona in Jordanije vse do Sultanoveg­a otoka že v Egiptu. Njim nasproti so muslimani postavili svoje utrdbe in te skupaj z ostanki antičnih mest, predvsem Jeraša, tvorijo pravo kakofonijo zgodovine.

Jordanijo čaka negotova prihodnost. Pomanjkanj­e pitne vode na eni strani in hitra rast prebivalst­va na drugi sta največja izziva. To se lepo vidi v glavnem mestu Aman, ki je pred stoletjem štelo 2000 prebivalce­v, danes pa 5 milijonov. Podobno je v okoliških državah. A Jordanija je prekrasna država. Zadnji dve leti smo bili prikovani doma, ovire so letošnjo pomlad padle in obisk pravljične dežele je lepa priložnost za potešitev potovalnih apetitov.

 ?? ?? El Deir v Petri, mestu, ki velja za eno najzanimiv­ejših v arabskem svetu.
El Deir v Petri, mestu, ki velja za eno najzanimiv­ejših v arabskem svetu.
 ?? ?? Aman ima okoli pet milijonov prebivalce­v.
Aman ima okoli pet milijonov prebivalce­v.
 ?? ?? Kamniti most v dolini Vadi Rum
Kamniti most v dolini Vadi Rum
 ?? ?? Zakladnica Al Kazna
Zakladnica Al Kazna
 ?? ?? Jordanski beduin
Jordanski beduin

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia