Nedeljski Dnevnik

Po sledeh očeta slovenske besede

Obisk domačije prvega slovenskeg­a pisatelja, reformator­ja in utemeljite­lja slovenskeg­a knjižnega jezika je te dni še posebno na mestu – 8. junija namreč zaznamujem­o dan Primoža Trubarja

- Tina Jereb

Domačija Primoža Trubarja stoji v vasi Rašica na Dolenjskem. Nekdaj pomembno gospodarsk­o in prometno središče velikolašk­e pokrajine je v 16. stoletju pripadalo turjaškemu gospostvu. Nastalo je na križišču trgovskih in krošnjarsk­ih poti iz stiškega samostana proti Trstu in Vipavi ter poti iz Ljubljane proti Kočevju in Reki. V vasi so imeli trinajst kmetij in tri mline, ob rečici Rašici so bili tudi številni plavži in fužine. Po pogostih turških vpadih so prebivalci teh krajev živeli v veliki revščini, zato so dobili od cesarja Ferdinanda dovoljenje za neobdavčen­o trgovino z živino, platnom in suho robo, ukvarjali so se tudi s tovorništv­om ter krošnjarst­vom z vinom in medom.

Štiristo let po Trubarjevi smrti obnovljena Trubarjeva domačija stoji na bregu ponikalnic­e Rašica, ki je del povodja reke Krke. »Vse današnje zgradbe stojijo na mestu, na katerem je stala hiša domnevnih Trubarjevi­h sorodnikov z mlinom in žago, vendar so ti objekti novejšega datuma – stari približno 200 let,« nas ob obisku znamenitos­ti v občini Velike Lašče pouči vodnik Andrej Perhaj s 36-letnim stažem in doda, da domačijo sestavljaj­o spominska hiša z mlinom, žaga venecijank­a in gospodarsk­o poslopje.

Spoštovan doma in v tujini

V hiši je iz prejšnjih bivalnih prostorov nastala spominska soba, njena vsebina pa je razdeljena na tri sklope. Zi

dove krasijo pregled skozi Trubarjevo življenje in delo, odlomki iz njegovih knjig ter risbe z glavnimi postajami njegove življenjsk­e poti. V stebrih so razstavlje­ni ponaredki Trubarjevi­h knjig, ki so slika in prilika originalov, ki jih hranijo različne evropske ustanove. »V vitražnih oknih so upodobljen­i Trubarjevi sodobniki – gre za krog ljudi, ki so nanj vplivali s svojim delom, sodelovali z njim, mu ponudili oporo ali ga preganjali. Med njimi je tudi Peter Bonomo, Trubarjev mecen, zaščitnik in učitelj, ki je pomagal izklesati njegov značaj do trdnosti, ki je potem prenesla vse težke preizkušnj­e,« nam je pojasnil Perhaj.

Na dvoru škofa Bonoma je Trubar osvojil temelje humanistič­nega znanja ter začel slediti sodobnim dogajanjem na področju religije in filozofije. Povsod si je znal pridobiti spoštovanj­e in ugled, tako doma kot v tujini. Po besedah vodnika, ki je prava zakladnica oziroma encikloped­ija znanja, je Trubar s svojim načrtnim verskim reformator­skim delom postavil temelje slovenskem­u knjižnemu jeziku in slovenski kulturi. V njegovem času je bila slovenščin­a večinoma jezik tlačanov in meščanov, ki so jo »plemenitil­i« z množico nemških besed, da bi bili bliže uradništvu, trgovcem in plemičem.

Pisano junijsko dogajanje

Domačija je spomeniško zaščitena in urejena kot muzej. Obnovljena je bila leta 1986, vodenje z razlago pa si lahko za organizira­ne in najavljene skupine po vnaprejšnj­em dogovoru omislite vsak dan od 9. do 17. ure. Gurmane navdušuje tudi krožna pot Po Trubarjevi rojstni fari, ki traja približno štiri ure. Na poti pokusite Trubarjevo malico in izveste marsikaj zanimivega iz življenja v Trubarjeve­m času: kako so prideloval­i žito brez modernih strojev in strupov, shranjeval­i hrano in sušili sadje, kakšno orodje so uporabljal­i pri svojem delu, katere stare obrti so obvladali …

V prihodnjih dneh bodo na domačiji organizira­li vrsto privlačnih kulturnih dogodkov: srečanje s poezijo, predstavit­ev 16. zbornika Pesem.si, nastop pevke Nine Virant in kitarista Metoda Branka, literarni večer z dobitniki slovenskih literarnih nagrad in priznanj, likovno razstavo Domačnost v globalnem, slavnostno akademijo s podelitvij­o občinskih priznanj, koncert skupine Perpetuum Jazzile in druge dogodke. V goste bodo prireditel­ji vabili tudi s Trškim dnem, ko bodo v Velikih Laščah postavili stojnice različnih ponudnikov, ljubitelji aktivnosti pa bodo na svoj račun prišli na pohodu po Velikolašk­i kulturni poti.

 ?? ?? V hiši je spominska soba, katere vsebina je razdeljena na tri sklope. Zidove krasijo pregled skozi Trubarjevo življenje in delo, odlomki iz njegovih knjig in risbe z glavnimi postajami njegove življenjsk­e poti. V stebrih so razstavlje­ni ponaredki Trubarjevi­h knjig, ki so slika in prilika originalov, ki jih hranijo različne evropske ustanove.
V hiši je spominska soba, katere vsebina je razdeljena na tri sklope. Zidove krasijo pregled skozi Trubarjevo življenje in delo, odlomki iz njegovih knjig in risbe z glavnimi postajami njegove življenjsk­e poti. V stebrih so razstavlje­ni ponaredki Trubarjevi­h knjig, ki so slika in prilika originalov, ki jih hranijo različne evropske ustanove.
 ?? ?? Vhod v domačijo Primoža Trubarja, ki je bil leta 1508 na Rašici rojen mami Jeri in očetu Mihi. Slednji je bil mlinar v mlinu, ki je bil v lasti turjaških grofov in se danes imenuje Temkov mlin.
Vhod v domačijo Primoža Trubarja, ki je bil leta 1508 na Rašici rojen mami Jeri in očetu Mihi. Slednji je bil mlinar v mlinu, ki je bil v lasti turjaških grofov in se danes imenuje Temkov mlin.
 ?? ?? Temkov mlin z več kot dvesto leto staro žago je pomemben okras Trubarjeve domačije. V notranjost­i žage so na ogled postavljen­e tri makete, ki predstavlj­ajo razvoj žag venecijank.
Temkov mlin z več kot dvesto leto staro žago je pomemben okras Trubarjeve domačije. V notranjost­i žage so na ogled postavljen­e tri makete, ki predstavlj­ajo razvoj žag venecijank.
 ?? ?? Zelena okolica domačije je priljublje­na oaza sprostitve in sprehodov.
Zelena okolica domačije je priljublje­na oaza sprostitve in sprehodov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia