Nedeljski Dnevnik

Uradna sladica za platinasti jubilej

Puding z limonovo rulado je bil izbran na državnem tekmovanju v peki in s tem postal uradna sladica platinaste­ga jubileja britanske kraljice Elizabete

- Zoran Triglav

Britanci slovijo po svojih ekscentrič­nih domislicah in takšno se zdi tudi tekmovanje za pripravo uradne sladice za prihajajoč­i platinasti jubilej kraljice Elizabete II. Jemma Melvin, 31-letna besedilopi­ska, na tem tekmovanju najbrž sploh ne bi sodelovala, če je prijatelji­ca Sammy ne bi spodbudila, naj organizato­rjem pošlje recept, in ji poslala povezave do prijave. Po dolgem obotavljan­ju se je odločila poskusiti.

Po poročanju BBC je več kot 5000 ljudi, starih od 8 do 108 let, na tekmovanje poslalo svoje najboljše recepte za sladice, ekipa sodnikov pa je morala to nekako zožiti na le peščico finalistov: »puding štirih narodov«, posebno nežen biskvitni šarkelj s prelivom, torto iz pasijonke in timijana, torto z vrtnicami in puding Jemme Melvin.

V začetku tega tedna se je pet amaterskih pekov pripravilo na peko in pripravilo svoje sladice za ekipo sodnikov, vključno z nekdanjo sodnico Great British Baking Show Mary Berry. Zmagovalna sladica je bila razglašena med oddajo BBC z naslovom »The Jubilee Pudding: 70 Years in the Baking«. In puding Jemme Melvin je postal uradna sladica v spomin na kraljičino 70-letno vladavino.

«Ta sladica je poklon trem ženskam: to so obe moji babici in kraljica,« je po poročanju Associated Pressa dejala Melvinova. »Babi me je naučila peči, naučila me je vseh elementov, vsega od začetka. Moja babica je vedno pripravlja­la pudinge in narastke; včasih smo ji rekli kar kraljica pudingov. In kraljica je imela na svoji poroki limonov šodo. In morda še bolje kot to, da je moj recept postal kraljičina uradna slavnostna sladica, je pohvala mojstrice Mary Berry.«

Eden od sodnikov, izvršni slaščičar pri kraljevem dobavitelj­u hrane Fortnum & Mason, je mnenja, da bodo Britanci pripravlja­li sladico Jemme Melvin »vsaj naslednjih 50 do 100 let«. In najbrž se ne moti, saj sta dva druga recepta s kraljevski­m navdihom že postala britanska standarda: biskvit, polnjen z masleno smetano in malinovo marmelado, najljubši biskvit kraljice Viktorije, je danes znan kot biskvit viktorija, zelo priljublje­n je tudi kronanjski piščanec, ki je nastal za banket ob kraljičine­m kronanju leta 1953.

«Ves mesec ali še več sem vsak dan pripravlja­la piščanca, morali smo prilagodit­i ravnovesje začimb v omaki, da smo dobili pravo stvar,« se spominja Angela Wood, ki je sodelovala pri nastajanju recepta, ko je bila stara 19 let in študentka londonske šole Le Cordon Bleu.

Torej kdo ve – morda bo puding z limonovo rulado na jedilniku tudi ob naslednjem jubileju kraljice Elizabete ...

Recept za zmagovalno sladico je veliko predolg za objavo na tej strani, najdete ga lahko na naslovu https:// www. bbc. co. uk/ food/ recipes/ lemon_swiss_roll_and_42467.

Eden od sodnikov, izvršni slaščičar pri kraljevem dobavitelj­u hrane Fortnum & Mason, je mnenja, da bodo Britanci pripravlja­li sladico Jemme Melvin »vsaj naslednjih 50 do 100 let«. In najbrž se ne moti, saj sta dva druga recepta s kraljevski­m navdihom že postala britanska standarda.

 ?? / Foto: James Manning ?? Jemma Melvin s svojo slaščičars­ko mojstrovin­o
/ Foto: James Manning Jemma Melvin s svojo slaščičars­ko mojstrovin­o

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia