Nedeljski Dnevnik

Otrok, ki se bo rodil dvakrat

Jaiden Ashlea se je odločila za redko operacijo na zarodku, zdaj pa odšteva tedne do novega carskega reza

- Bojan Glavič

»Bila sem v šoku. Nisem mogla verjeti, kaj mi zdravnik govori. Saj ne more biti res, sem si govorila. Bilo je kot nočna mora,« svoje mučne občutke ob diagnozi za svojega še nerojenega otroka opisuje 23-letna Američanka Jaiden Ashlea.

Zdravnik ji je namreč ob rutinskem pregledu po približno petih mesecih nosečnosti povedal, da ima njen zarodek tako imenovano spino bifido, in ji zaradi velike verjetnost­i, da bo otrok možgansko prizadet, svetoval splav.

A Jaiden in njen zaročenec Noah sta se raje odločila za redko operacijo na še nerojenem otroku, ki jo opravlja bolnišnica v Orlandu na Floridi. Dr. Samer Elbabaa, vodja tamkajšnje­ga kirurškega oddelka, jima je pojasnil, da operacija sicer ni popolno zdravilo, a da zmanjšuje tveganje možganske okvare in podvoji možnosti, da bo otrok normalno hodil. Pri 24 tednih nosečnosti je Jaiden tako minuli mesec prestala šesturno operacijo, v kateri so zdravniki po opravljene­m carskem rezu operirali otrokovo hrbtenico. Kmalu zatem je Jaiden čutila, da sin, ki mu je že dala ime Levi James, veselo brca, kar je bil dober znak. »Veliko več se premika kot prej, tudi prejšnji znaki možganske okvare izginjajo,« je zadovoljno razkrila ameriškemu New York Postu.

Drugo rojstvo

Jaiden je zdaj v 28. tednu nosečnosti in naj bi čez manj kot deset tednov rodila sina z novim carskim rezom. Kljub precejšnje­mu olajšanju po uspeli operaciji še vedno ostaja precej dvomov in negotovost­i glede otrokovega zdravja, a Jaiden ostaja optimistič­na in se ne prepušča tesnobnost­i. Nasprotno, o svojem stanju redno obvešča vse večje število sledilcev na družbenem omrežju tiktok. Razložila jim je že, da bo njen otrok pravzaprav dvakrat rojen, saj naj bi to veljalo za vse, ki so že prestali takšno operacijo. »Med operacijo je njegovo telo dejansko že ugledalo luč sveta, meni pa je odtekla voda, tako da je to že bilo neke vrste rojstvo. Čutim se hvaležno in blagoslovl­jeno, da so mi sploh omogočili takšno operacijo, ki je zelo redka,« dodaja dvakratna mati istega otroka, ki jima seveda želimo vse dobro.

Spina bifida je prirojeno stanje, pri katerem del hrbtenice, ki ovija in varuje hrbtni mozeg, ni do konca zaraščen. Odprtina je lahko čisto majhna in ne povzroča nobenih opaznih težav, lahko pa se razteza prek več vretenc in je v najhujših primerih vzrok za hudo invalidnos­t in celo smrt. Vzroki še niso do konca raziskani, vendar na nastanek vplivajo genetski in zunanji dejavniki. Višje tveganje rojstva otroka s spino bifido imajo matere, ki imajo diabetes in so imele v času nosečnosti prekomerno telesno težo ter povišano temperatur­o ali so jemale nekatera zdravila proti napadom. Po drugi strani pa uživanje folne kisline v prvem trimesečju nosečnosti zmanjšuje pojav spine bifide za vsaj 70 odstotkov. V razvitih državah naštejejo po en primer spine bifide na tisoč rojstev, v nerazvitih več.

 ?? / Foto: Tik Tok ?? Jaiden Ashlea
/ Foto: Tik Tok Jaiden Ashlea

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia