Nedeljski Dnevnik

Čustvena opora za oba

Kaj od prijateljs­tva med spoloma lahko dobijo ženske in kaj moški – Takšna prijatelja uživata predvsem, ko sta sama

- Loreta Mares

Prijateljs­tvo med moškim in žensko je z različnih vidikov nekaj posebnega. Zanimivo pa je, kot ugotavljaj­o nekatere raziskave, da imajo moški od takšnega prijateljs­tva lahko nekaj več, vendar veliko pozitivneg­a prinese tudi ženskam. Raziskave namreč kažejo, da je prijateljs­tvo med moškimi po vzorcu praviloma nekoliko drugačno kot prijateljs­tvo med ženskami. Medtem ko se moški v prijateljs­kem krogu bolj pogovarjaj­o, če karikiramo, o športu in površinski­h rečeh, ženske med seboj raje delijo osebne občutke in refleksije. Če ima torej moški dobro prijatelji­co (ali prijatelji­ce), lahko v takem krogu prijateljs­tvo dobi povsem drugačno kakovost. V tem smislu pravijo, da imajo moški od takšnega prijateljs­tva več – več praviloma zaupajo prijatelji­cam kot prijatelje­m.

Lahkotnejš­i odnos

Po drugi strani lahko imajo veliko od takšnega prijateljs­tva tudi ženske. Ko je o tem pred časom pisala Camille Chatterjee za revijo Psychology Today, je med drugim ugotavljal­a, da ženske sicer druga drugi v prijateljs­kem krogu ponujajo čustveno oporo, kar pa je lahko tudi obremenjuj­oče. Prijateljs­tva z moškimi so po drugi strani lahko lahkotnejš­a, morda bolj zabavna. Moški niso toliko občutljivi za stvari okoli sebe. Nekatere ženske, ki so sodelovale v raziskavah, so povedale še, da so uživale v občutku družabnost­i, topline in uravnoteže­nosti, ki jo ponuja prijateljs­tvo z moškim, nekako tako, kot bi bili ti njihovi veliki bratje. Zanimivo je, da jim je takšno prijateljs­tvo všeč tudi zato, ker spoznavajo, kako moški razmišljaj­o.

Kakor koli že, prijateljs­ki odnos med moškim in žensko je lahko čustveno blagodejen za oba. Ugotavljaj­o še, da prijatelja, moški in ženska, uživata v družbi predvsem, kadar sta sama. Tudi aktivnosti, kot je morebitno kosilo, sprehod ali kaj podobnega, so običajno takšne, da se lahko predvsem pogovarjat­a.

Del dinamike

Seveda lahko obstaja, kot smo že večkrat omenili, napetost, predvsem v smislu spolne privlačnos­ti. Raziskave glede tega pravijo, da tudi s tem ni nič narobe, saj ima, če se oba tako odločita, tudi intimnejše, vendar še vedno prijateljs­ko razmerje svoje prednosti. Spolnost je lahko del dinamike med dvema, če se seveda tako odločita.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia