Nedeljski Dnevnik

Telovadba in kilogrami

Suh ali debel, vsak, ki vadi, postane bolj zdrav – Debelost in nedejavnos­t sta pogosto povezani

- Ivo Belan

Čezmerna telesna teža je ena od najpomembn­ejših groženj zdravju in danes se ta pojav vse bolj širi. Zadnja leta že govorimo o epidemiji debelosti. Vse do nedavnega se je govorilo, da če se hočete ubraniti srčne bolezni, možganske kapi, povišanega krvnega tlaka, sladkorne bolezni in celo nekaterih vrst raka, je bolje, da nimate preveč kilogramov.

Obsežna raziskava o povezavi čezmerne telesne teže in zdravja, ki so jo izvedli na več kot 20.000 moških, je potrdila, da je pri debelih ljudeh kot skupini večja verjetnost, da bodo zboleli in umrli bolj zgodaj kot tisti, ki imajo normalno težo. A ko se je v to študijo vključil še en dejavnik – telesna kondicija, je bilo potrjeno, da so debeli ljudje z dobro kondicijo živeli prav tako dolgo kot suhi z dobro kondicijo. Prav tako je bilo ugotovljen­o, da je pri bolj suhih moških brez kondicije trikrat večja verjetnost, da bodo umrli mladi, kot pri debelih z dobro kondicijo. To pomeni, da vse dokler ste v dobri kondiciji, pa četudi imate 10 ali 15 kilogramov preveč, niste izpostavlj­eni večjemu tveganju smrtnosti.

A če ne vadite redno – in takšnih je zagotovo dve tretjini –, potem tudi vitkost ni garancija proti predčasni smrti.

Skrajnost ni potrebna

Večina dosedanjih študij v povezavi z debelostjo in slabim zdravjem ni upoštevala stopnje telesne kondicije vprašanih, kar je vodilo do napačnih rezultatov. Merjenje sposobnost­i na gibljivem sagu (ergometrij­a), ne pa kazalec na tehtnici, je tisto, kar daje zdravniku pravi uvid v zdravstven­i položaj osebe. Glede na to, da je višek telesne teže povezan s koronarno srčno boleznijo, visokim krvnim tlakom, diabetesom in rakom debelega črevesa, lahko redni treningi ne glede na aerobično dejavnost pomagajo pri preprečeva­nju razvoja teh bolezni.

Razumljivo je, da je telesna dejavnost izredno pomembna, a pri tem ni treba iti v skrajnost in reči, da je to vse in da telesna teža ne pomeni nič. Debelost in nedejavnos­t sta pogosto zelo povezani. Nove študije so pokazale, da je zmanjšanje čezmerne teže privedlo tudi do zmanjšaneg­a tveganja smrtnosti.

Če je glavni cilj vaše telovadbe ta, da boste lahko oblekli manjšo konfekcijs­ko številko obleke, hlač ali suknjiča, potem sami sebe pripravlja­te na neuspeh. Če pa telesno vadite, da bi izboljšali kakovost svojega življenja in dosegli telesno kondicijo, potem boste zagotovo začutili, da ste zadovoljni s seboj. Bolje je, da ste debela oseba, ki je telesno dejavna, kot pa suha, ki ni v formi.

Dejstvo, ki mu večina strokovnja­kov ne oporeka, se glasi: suh ali debel, vsak, ki telovadi, postane bolj zdrav.

Pri suhih moških brez kondicije je trikrat večja verjetnost, da bodo umrli mladi, kot pri debelih z dobro kondicijo. To pomeni, da vse dokler ste v dobri kondiciji, pa četudi imate 10 ali 15 kilogramov preveč, niste izpostavlj­eni večjemu tveganju smrtnosti.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia