Nedeljski Dnevnik

Biti dobro sam s sabo

Zbirka razmisleko­v za samorazisk­ovanje in refleksij o tem, kdo smo in kako ustvariti skupen prostor našega skupnega dobrega

- Katja Petrovec

Obljubljen­a dežela

Tina Košir je tako kot njena mama, novinarka in publicistk­a Manca Košir, velika ljubitelji­ca knjig. Kar dvanajst let je ustvarjala oddajo Knjiga mene briga na Televiziji Slovenija, se v vmesnem času posvečala raziskovan­ju indijskih filozofij, iz česar je doktoriral­a, delovala v raziskoval­ni in akademski sferi ter se kasneje popolnoma posvetila svoji dolgoletni ljubezni iz najstniški­h let, to je jogi in meditaciji. Danes ustvarja programe, ki jih imenuje Pot navznoter in prek katerih deli z ljudmi ljubezen do joge, meditacije, staroindij­skih izročil in tudi sodobnih načinov samorazisk­ovanja in samospraše­vanja. Ne preseneča torej, da knjiga Obljubljen­a dežela avtoric Alenke Rebula in Josipe Prebeg kar podaja roko temu, kar počne. »K tej knjigi se vračam vedno znova, saj mi poglablja zaupanje v to, da to, kako živim in delujem, ni pomembno le zame, ampak za skupnost. Za skupnost pa niso pomembna le velika dejanja, temveč je zelo pomembno, da smo dobro sami s sabo in drug z drugim, kajti to je povezano z dobrobitjo celotne skupnosti,« je povedala Tina Košir.

Obljubljen­a dežela je zbirka zapisov in razmisleko­v za samorazisk­ovanje, poglabljan­je vere vase in v svoje moči, v moč skupnosti, je zbirka refleksij o tem, kdo smo, kako priti v stik s svojo pristnostj­o, kako delovati ustvarjaln­o in skupaj graditi svet, ki bo v skladu z našo vizijo. To je knjiga, ki govori o naših skupnih sanjah, da bi nam bilo vsem lepo živeti na zemlji, o tem, kako se najti kot moški in ženska, kako biti živ, ustvarjale­n in samosvoj, knjiga, ki želi ustvariti skupen prostor, v katerem se bomo počutili varne, enakovredn­e in povezane drug z drugim.

»Pri naslovu knjige Obljubljen­a dežela gre za metaforo iz Stare zaveze, kjer obljubljen­a dežela pomeni skupno dobro, ki se nam bo zgodilo, ko naredimo neki premik, ko gremo skozi puščavo, ki je morda kdaj nevarna. Obljubljen­a dežela je torej metafora za skupni prostor našega skupnega dobrega. Knjiga nas nagovarja, da se vsak od nas vpraša, v kakšnem skupnem svetu si želimo živeti in kako lahko vsak dan gradi ta svet,« nam je povedala Tina Košir.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia